Gyermekbetegségek

Skarlát gyermekkorban, tünetei, kezelése

Heveny, kiütéssel járó betegség, több­nyire iskoláskorban fordul elő, nagyon ritka kétévesnél, fiatalabbaknál. Manapság a skarlát már kevésbé veszélyes, lefolyása jóindulatúbb, köszönhetően a nagyon hatékony antibiotikumoknak, amelyek nem engedik a betegség elhatalmasodását.

Okai

A Streptococcus béta hemolitikus A csoportú baktérium okozza, amely olyan toxinanyagot termel, ami gyulladást okoz, különösen a bőrön, ahol kiütések jelennek meg.

Tünetek

Az általában 1-7 napig tartó lappangási időszak után a betegség hirtelen lázzal jelentkezik, amely akár a 39-40 °C-ot elérheti. Hidegrázás, fejfájás, torokfájás, hasfájás, hányás kíséri. 12-48 óra után jelenik meg a skarlátvörös bőrkiütés, innen ered a betegség elnevezése. A kiütések pontszerűek, a libabőrre emlékeztető kis bőrgümőkkel, amik többé-kevésbé visz­ketnek. A foltok kezdetben a lágyék-hajlatban és a hónaljban tűnnek fel, 24 órán belül a törzsön és a végtagokon is szétterjednek. Még a tenyéren és a talpon is láthatók pöttyök.

A kiütéshez más jellegzetes tünetek is társul­nak, mint pl. a nyelv intenzív elszíneződése (málnanyelv), kis, fehér közepű dudorok, a mandulák megduzzadása, vörössége, sárgás-fehéres váladékozása (mandulagyulladás), begyullad a gége is (gégegyulladás), amit kis fehéres réteg von be. Mindez erős fájdalommal jár, és nehezíti a nyelést. A gyógyulás időszakában 3-4 napon belül enyhülnek a kiütések, a bőr pikkelyszerűen lepereg, mint a korpa. A betegség lefolyása 10-12 napig, súlyosabb esetekben hetekig, de maximum hat-hétig tart.

Megjegyzés

A skarlát gyakran az alábbi szövődményekkel jár: arcüreggyulladás, akut középfülgyulladás, csecsemőmirigy­gyulladás, a nyakszirti mirigyek gyulladá­sa, a garaton kialakuló tályog, hörgő- és tüdőgyulladás. A késői szövődmények pedig a reumás láz és a vesegyulladás, amikor a torokban és a bőrön kezdődő streptococcus fertőzés komoly károsodást okoz a vesében. A klinikai kép, változó időn­ként tünetmentes, máskor vér jelenik meg a vizeletben, a szem környéke megduzzad, nő a vérnyomás.

Diagnózis

Ha a kiütés előtt hasi fájdalom jelentkezik, akkor bélbetegségre gyana­kodhatunk, de hamar nyilvánvalóvá válik, hogy skarlátról van szó, amikor megjelenik a kiütés és azzal együtt a garatproblémák is. Nagyon fontos, hogy ezt a bakteriális eredetű betegséget megkülönböztessük a többi, vírusos eredetű kiütéses meg­betegedéstől (kanyaró, rózsahimlő, fertőző mononukleózis, pillangóvírus fertőzés, hatodik betegség), hogy a megfelelő kezelést kapja a gyermek. Ha kétségeink vannak, végeztethetünk vérvételt a streptococcus elleni antitestek kimutatására, s ha ez pozitív, akkor a garatváladékból az orvos kiválaszthatja a szükséges antibiotikumot.

Terápia

A penicillin vagy a macrolid alapú antibiotikumkúra általában szájon át adható, és sike­resen gyógyítja a skarlátot. Ezzel el lehet kerülni a súlyos szövődmények kialakulását (szívizomgyulladás, ízületi gyulladás, vesegyulladás), amelyek miatt régebben a skarlátot nagyon súlyos betegségnek tartották. Az antibiotikum kúra időtartama 5-10 nap, attól függően, hogy melyik gyógyszert választják.

Homeopátia

Néhány homeopátiás szer enyhítheti a tüneteket és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. A Belladonna, a Phytolacca decandra, az Apis mellifica, az Aconitum nappellus, az Arsenicum album és az Arsenicum iodatum közül a tünetek ismeretében választja ki a meg­felelőt az orvos.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.