Fájdalom enyhítése

Sérv és fajtái, kezelése

Tünetek

Puha hasi vagy lágyéki duzzanat, amely enyhén vagy közepesen fájdalmas lehet.

Veszélyeztetett csoportok

Sérv leggyakrabban a kisdedeknél, az időseknél és az elhízottaknál alakul ki. Az erős hasprés, pl. nehéz terhek emelése, az erős köhögés, a súlyos székrekedés hajlamosítanak rá. Egyes típusok a lágyékcsatorna veleszületett gyengesége vagy fejlődési rendellenessége miatt alakulnak ki.

Kialakulása

Sérv akkor alakul ki, ha egy bélrészlet vagy egyéb hasüregi szerv átpréselődik a meggyengült izomfalon. Legáltalánosabban a lágyékon alakul ki, a has alsó része és a comb találkozásánál.

A rekeszizomsérv alkalmával a gyomor egy részlete a sérvkapun keresztül a mellüregbe jut. Ez hasi fájdalmat okoz.

A legtöbb sérv nem súlyos. Viszont ha a sérvben kitüremkedő szervek vérellátása romlik – pl. ha a sérv kizáródik – szövetelhalás következhet be, amely életveszélyes állapot.

A sérvek fajtái:

A sérvek fajtái

TÍPUSA KITÜREMKEDÉS HELYE
HasfalsérvAz izmos hasfal.
I Rekesz-(hiatus-)A rekesznek, a mellkast és a hasüreget elválasztó izmos falnak az a része, amelyen keresztül a gyomor vagy egyéb hasi szervek felnyomulhatnak a mellkasba.
Műtét helyén kialakult sérvHegek területén.
Lágyéki vagy combsérvA lágyék, a férfiaknál a herezacskó, a nőknél a hüvely.
KöldöksérvA köldök területén vagy ahhoz közel. Nagyon gyakori csecsemőknél, ill. terhesség alatt.

Mit tegyünk?

Keressük fel az orvosunkat, ha puha duzzanatot észlelünk a has-falon vagy az ágyéki területen. Kerüljük az erőlködést, a súlyos tárgyak emelését és a hirtelen mozdulatokat.

Kezelés

A legtöbb sérv műtéti kezelést igényel; kivételt képez a köldök-sérv, amely rendszerint magától elmúlik. A műtét során a sebész a beleket visszahelyezi a megfelelő helyre, és összevarrja a meg-gyengült izomfalat. (Zárja a sérvkaput.)

Figyelem! Ne próbáljuk a sérvet magunk visszahelyezni. A sérvkötő sem ajánlott: az nem fogja meggyógyítani a sérvet. Csak akkor használjuk, ha az orvos ajánlotta.

Megelőzés

A legtöbb sérv veleszületett izomfalgyengeség miatt alakul ki és ezért nem előzhető meg. A megfelelő testsúly fenntartása mindenképpen hasznos lehet. A sérv súlyosbodása a normális székletürítés biztosításával és kímélő testmozgással akadályozható meg.

Alternatív terápiák

  • Testmozgás: A sérv miatt végzett műtét után szakavatott gyógytornász által összeállított hasizomerősítő gyakorlatok segíthetnek megakadályozni a betegség kiújulását.

Forradalmi újdonságok

A múltban a sérv a műtétet követően gyakran kiújult, különösen elhízott betegeknél. Egy új eljárás során műanyag szövetbarát hálóval vagy a test egy másik területéről származó izombőnyedarabbal megerősítik a meggyengült izomfalat. Az izombőnye az izomszövetet borító erős kötőszövet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.