Fájdalom enyhítése

Divertikulum-gyulladás okai és kezelése

Tünetek

  • Fájdalom és nyomásérzékenység, főként a has bal alsó területén. A fájdalom intenzitása és időtartama változhat.
  • Előfordulhat láz, véres széklet és általános rossz közérzet

Veszélyeztetett csoportok

A divertikulumok olyan nyálkahártya-kiboltosulások, amelyek a vastagbél meggyengült falán át dudorodnak ki. Rendszerint a bal alsó vastagbélszakaszt érintik. A nagyszámú divertikulum jelenléte, amit divertikulózisnak is neveznek, 40 éves kor alatt ritka. Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, és 80 éves kor után már általános.

Divertikulum

Kialakulása

A divertikulózis kiváltó oka feltehetően a főként finomított ételekből álló alacsony rosttartalmú étrend és a székrekedés. A legtöbb embernél a divertikulumok rendszerint soha nem okoznak tüneteket. Amennyiben a kiboltosulások megtelnek széklettel és befertőződnek, begyulladnak, erős fájdalom és láz léphet fel. Ha a divertikulum fala kilyukad és a béltartalom bekerül a hasüregbe, heves fájdalom, magas láz és életveszélyes fertőzés (hashártya-gyulladás) alakul ki. A heves vérzés ugyancsak veszélyes lehet.

A sebészeti laparoszkópiás módszerek fejlődése lehetővé tette, hogy a vastagbél érintett szakaszát nagy hasi műtét helyett apró lyukakon a hasüregbe vezetett operálóeszközök segítségével távolítsák el a sebészek. Mivel nem kell nagy seb-helynek begyógyulnia, a műtét utáni fájdalom minimális, és a gyógyulás gyorsabb.

Mit tegyünk?

Mielőbb keressünk fel orvost, ha a jellemző tünetek fellépnek. A fájdalom enyhítésére alkalmazzunk jeges borogatást. Melegítőpárnát ne használjunk, mert az fokozhatja a gyulladást, és közvetve akár a divertikulum kiszakadását is előidézheti.

Az enyhe divertikulum-gyulladást rendszerint szájon át szedett antibiotikumokkal és kímélő (döntően folyadékból álló) étrenddel lehet kezelni. A tünetek általában néhány nap alatt megszűnnek. Ezt követően az étrendünk legyen enyhe, mely fűszerezetlen, egyszerű ételekből áll. Kerüljük a nyers gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, az apró magokat tartalmazó gyümölcsöket, a kukoricát, a csípős fűszereket, az alkoholt és a koffeint.

Figyelmeztetés! Néha a divertikulum-gyulladás miatt súlyos vérzés lép fel. Az idült gyulladás miatt a húgyhólyaggal vagy egyéb szomszédos szervekkel rendellenes összeköttetés (sipoly) is kialakulhat, ami lehetővé teszi a bélbaktériumoknak, hogy behatoljanak az érintett szervbe.

Kezelés

Ultrahang- vagy CT-vizsgálat lehet szükséges a vakbélgyulladás, vastagbélrák és egyéb, hasonló panaszokat okozó kóros folyamatok kizárására. A súlyos fájdalom, a magas láz és a bélrendszeri vérzés jellemezte heveny betegség kórházi ellátást igényel. A fájdalomcsillapítók mellett a fertőzések megszüntetésére intravénásán antibiotikum is adható. A megrepedt divertikulum, a súlyos vérzés és a sipoly (rendellenes összeköttetés más szervekkel) az érintett bélszakasz műtéti eltávolítását is megkövetelheti. Folyadéktáplálás, hosszan tartó infúziós kezelés válhat szükségessé.

Megelőzés

Változtassunk az étrendünkön, hogy megelőzzük vagy legalább csökkentsük a béltartalom pangását, ami miatt salakanyagok a divertikulumba jutnak. Tartsunk magas rosttartalmú étrendet, amely teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, gabonaféléket, csak félig megfőzött vagy nyers gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaz. Sokak számára szükséges a székrekedés rendezésére székletmennyiség-növelő készítmények szedése. Ilyen a porrá tört psylliummag vagy a metil-cellulóz.

Kerüljük az olyan ételeket, amelyek sok magot tartalmaznak, például a málnát, a paradicsomot és a kukoricát. Fontos a rendszeres testmozgás. Alkoholt, koffeint és szénsavas italokat csak mértékkel fogyasszunk.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Az édesgyökérfőzet vagy -kapszula megnyugtatja az irritált vagy gyulladt bélfalat. Keressünk olyan termékeket, amelyek gliciniziamentesek, mivel ez az anyag emelheti a vérnyomást. Az emésztőrendszeri használatra készített aloe vera termékek szintén hasznosak a divertikulitisz megelőzésében. Hagyjuk abba azonban a szedésüket, ha az aloe hasmenést okoz.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.