Fájdalom enyhítése

Rekeszsérv tünetei és természetes kezelése

A rekeszizom sérve úgy alakul ki, hogy a gyomor egy része átcsúszik vagy átgördül a rekeszizomnak azon a résén, ahol a nyelőcső becsatlako­zik, miáltal a tüdő és a szív által ki­töltött mellkasba kerül. A csuszamlásos rekeszsérv általában veleszületett állapot, míg az úgynevezett gördüléses rekeszsérv leggyakoribb oka a túlsúly. A betegség általában tünetmen­tes, vagy ha mégis érez fájdalmat a beteg, akkor az a mellcsont mögötti éles, a fekélyre hasonlító fájdalom, de gyakori a gyomorégés is.

Naturopátia

A bajt magunk is orvosolhatjuk az­zal, hogy megszabadulunk felesleges kilóinktól, és áttérünk az egészséges, visszafogott táplálkozásra. Enyhü­lést hoz, ha úgy alszunk, hogy fe­jünk feljebb van, mint hasunk (akár karosszékben szunyókálva is elérhet­jük ezt az állapotot). Hatásos továb­bá minden savtúltermelés, valamint a gyomor és a nyombél fekélye ellen javasolt természetes gyógymód.

Mozgásterápia

A jóga, a tajcsi és a légzésgyakorlatok segítenek, akárcsak a tartást javító Alexander-technika elsajátítása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.