Fájdalom enyhítése

Szamárköhögés és tüneteinek kezelése

A szamárköhögés (pertusszisz) a lég­utakat borító nyálkahártya bak­tériumos fertőzése, amely sípoló köhögéssel, lázzal, orrfolyással és ét­vágytalansággal jár. Hetekig is eltart­hat, és súlyossá válhat, ha nem kezelik. A szamárköhögés elleni kö­telező védőoltás hatékonysága nem tart öt-hat évnél tovább, így a tizenévesek már megfertőződhetnek.

Gyógynövény-terápia

Szénavirág (mezei füvek keveréke, Floris graminis) főzetéből készített mellkasborogatás vagy hagymapa­kolás javasolt. Alkalmazhatunk tor­más, mustáros pakolást is (rövid ideig). Az orvosi pemetefű, az ökör­farkkóró virága, a kakukkfű és a le­vendula szintén hasznos lehet.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Igyon a gyermek sok folyadé­kot, főként nagy C-vitamin-tar­talmú gyümölcsleveket.

Homeopátia

A szamárköhögés ellenszerei a hány-tatógyökér, a pajzstetű (Coccus cac-ti), a harmatfu (Drosera rotundi-folia) vagy a sisakvirág, C3 hígítás­ban. Kérjük ki homeopata szakor­vos véleményét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.