Gyermekbetegségek

Szamárköhögés – akut és nagyon fertőző!

A szamárköhögés, latin nevén pertussis, baktérium okozta súlyos fertőző betegség, a kórokozó a Bordetella pertussis. A bak­térium méreganyagot – toxint – termel, de a tünetekért nemcsak a toxin, hanem a baktérium egyes fehérjéi is felelősek. Vaskos, tapadós váladék képződik a légutakban, ami állandóan köhögésre ingerli a beteget.

Akut, sok szenvedéssel járó légúti betegség. Minden életkorban előfordul, 30%-ban a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők betegednek meg, az esetek 68%-a pedig 5 éves kor alatt történik. Csecsemőkorban a betegség igen súlyos, a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők körében a halálozási arány 1-2%.

Okai

A Bordetella pertussis nevű bak­térium okozza, amely a felső légutakban szaporodik el (gége és garat), és megtapad a légzőszervek nyálkahártya sejtjein. A be­tegséget levegő útján terjeszti a fertőzött személy (aki általában gyermek vagy kamasz, ritkán felnőtt), aki ekkor még a lappangás fázisában van (vagyis a tünetek még nem jelentek meg nála). A lappangás 7-14 napig tarthat, de maximum 3 hétig.

Szamárköhögés betegség lezajlása

Tünetek

Először éjszaka kezdődik a kellemetlen köhögés, ami fokozatosan nappal is jelentkezik, ehhez tüsszögés, könnyezés, kedvetlenség, étvágytalanság társul. A láz, ha van, akkor is alacsony. Azután a köhögés súlyosbodik, és 10-14 nappal később már egy kilégzés alatt 5-15 köhögésből álló görcsös rohamokban jelentkezik. Ezt sípoló, sikító belégzés előzi meg, ami a szamár bőgésére emlékeztet (innen ered a betegség népies elnevezése). Rövid normális légzésű időszak után újabb köhögőroham következik, ehhez járulhat hányás, sűrű, tojásfehérje állagú váladék kibocsátással.

A fertőzéstől számított 4 hét után kezdenek enyhülni és ritkulni a köhögőrohamok, és a beteg általános állapota is javul. Átlagosan a betegség kb. 7 hétig tart; minimum 3 hétig, maximum 3 hónapig. A gyerek a tünetek megjelenését követő három hét után már nem fertőz. Ha va­laki egyszer már átesett a betegségen, az még nem jelent örökké tartó természetes védettséget, de az újabb fertőzések már enyhébb lefolyású betegséget okoznak.

Csecsemőkorban, különösen fiatal csecsemőkben a sza­márhangra emlékeztető „húzás” helyett légzésszünet (apnoe) léphet fel, ami szerencsétlen esetben teljes légzésleálláson át halál­hoz is vezethet. A köhögési roham végén hányás is gyakori, tovább gyötörve a köhögés miatt amúgy is elgyötört betegeket. Az eny­hébb esetek is legalább két-három hétig tartanak, a legtöbb, átlagos esetben 5-6 hét a lefolyás, de ennél hosszabb, 8-10 hét is adódhat.

Védőoltás

A szamárköhögés elleni védőoltás Magyarországon is kötelező, a Di-Per-Te oltás kombinált vakcinát tartalmaz: a szamárköhögésen kívül a tetanusz és a torokgyík ellen ad védettséget. Emiatt a szamárköhögés nem tartozik a gyakran észlelhető fertőző betegségek közé.

Kezelés vakcinával

A pertussis elleni védettség kialakítására kombinált vakcinákat alkalmazunk a kezdetek óta. Ezekben a vakcinákban kétféle formá­ban szerepel a pertussis komponens – ún. teljes sejtes (whole cell, wP) ill. sejtmentes, ún. acellularis (aP) formában. A mai szülők kivétel nélkül a di-per-te (diftéria-pertussis-tetanus) teljes sejtes vakcinákat kapták csecsemőkorukban, majd 3, és 6 évesen. A vé­dettség kialakításához szükség van a baktérium egyes fehérjéi és a toxin ellen termelődő ellenanyagokra.

A vakcinák pertussis komponense úgy készült, hogy a speciális táptalajban szaporított, toxint is termelő bordetellákat a toxinnal együtt formaldehyddel inaktiválták, így az egész inaktivált bakté­riumsejt és az inaktivált toxin is bekerülhetett az oltóanyagba. A tudományos kutatások eredményei lehetővé tették annak pontos meghatározását, hogy milyen fehérje alkotórészei szükségesek a pertussis kórokozójának a védettség kialakításához.

Új vakcinák

Ez a kutatás vezetett oda, hogy elkészülhettek az ún. sejtmen­tes, csak a védettséghez szükséges proteineket és az inaktivált tox­int tartalmazó vakcinák, amilyeneket 2006. január elseje óta Ma­gyarországon is alkalmazunk. A kétfajta vakcina között az oltási reakciókban van különbség: míg a teljes sejtes vakcinák helyi és általános reakciókat egyaránt elég gyakran kiválthattak, addig eze­ket a sejtmentes változattal már gyakorlatilag elvétve figyelhetjük csak meg.

A pertussis komponenst sok félreértés övezte és ezek nyomok­ban ma is élnek még, ezért fontos említeni őket. Vannak, sajnos, csecsemőkorban kezdődő, máig ismeretlen, vagy csak részben is­mert eredetű idegrendszeri betegségek, melyek között sok a szü­letés körüli oxigénhiányra, méhen belüli károsodásokra vezethető vissza, bár a kórfolyamat sok pontja máig nem tisztázott. Kezdődhet csecsemőkorban eszméletvesztéssel járó görcsökben megnyil­vánuló epilepszia is.

Lehetséges mellékhatások?

Mivel a védőoltásokat életkor szerint előre meghatározott időpontokban (jelenleg 2, 3 és 4 hónaposoknak) adjuk, óhatat­lanul előfordulhatott és ma is előfordulhat az oltásokat rövid idővel követően kialakuló idegrendszeri betegség, ami azonban távol­ról sem jelent ok-okozati összefüggést. Angliában is, Japánban is előfordult pl. az a 70-es, 80-as években, hogy a sajtóban megjelent, a di-per-te vakcinák pertussis komponensét epilepszia kialakításával gyanúsító hírek miatt abbahagyták a pertussis elleni oltásokat.

Két-három éven belül a szamárköhögés az oltások előtti idők nagy járványaival tért vissza és több százra emelkedett a csecse­mőhalottak száma, miközben pontosan ugyanannyi csecsemőkori epilepszia is előfordult – oltatlanokban! – mint korábban. Ennek a szomorú történetnek a tanulsága a di-per-te oltások visszaállítása volt – de milyen áron… A múlt század utolsó két-három évtize­dében több európai ország mellett Magyarországon is előfordult, hogy idegrendszeri betegségben szenvedő csecsemők számára gyermekneurológusok kérték a védőoltások mellőzését, vagy per­tussis komponens nélküli vakcina adását attól tartva, hogy az oltási reakciók a már beteg csecsemők állapotát ronthatják.

Kiderült azonban, hogy a félelem alaptalan, a pertussis kompo­nensnek semmilyen kóroki szerepe nincs sem az epilepsziák, sem más betegségek tüneteinek, lefolyásának rontásában. Ugyanakkor a pertussis komponenst nem kapó gyerekek a betegségre fogékonyak maradtak, aminek lehet szerepe abban, hogy napjainkban ismét a szamárköhögés „reneszánszát” látjuk világszerte. Sok országban – nálunk is – fontolgatják a serdülők emlékeztető oltását, mint megelőzési lehetőséget.

Minden csecsemő oltása fontos!

És időben szükséges, hogy ne maradjanak fogékony, veszélynek kitett csecsemők. Azok a csecsemők, koraszülöttek, akik nem teljesen egészségesek, valami­lyen idegrendszeri vagy egyéb betegségben szenvednek, fontos, hogy eljussanak a lakóhelyük szerint illetékes Védőoltási Tanács­adóba, ahol el lehet dönteni, mikor lehet őket minél előbb védelem­ben részesíteni.

Az ilyen csecsemők általában még az egészségeseknél és szé­lesebb körű védelemre szorulnak, egyedi oltási tervet készítünk nekik és az őket körülvevő családtagoknak. Ugyancsak a Védőoltási Tanácsadóba várjuk azokat a gyermekeket is, akik csecsemőként bármilyen okból nem kaptak pertussis komponenst tartalmazó vakcinákat, hogy ezt mihamarább és minél eredményesebben pó­tolni lehessen.

Diagnózis

A tünetek félreismerhetetlenek, és az esetek 80-90%-ában az orr ­vagy garatváladékból vett minta pozitív a Bordetella pertussis baktériumra nézve.

Terápia

A speciális antibiotikumkúra a Bordetella pertussis baktérium kiírtására a betegség kezdeti szakaszában, a tünetek megjelenése után 14 napon belül hatásos. A köhögőrohamok ellen az antibiotikum nem használ.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha szamárköhögés gyanúja áll fönn, mindig orvos kell, hogy tisztázza a helyzetet, egyfelől azért, mert ez a betegség gyakran nagyon veszé­lyes lefolyású, másfelől pedig, hogy a heves köhögéssel járó egyéb lehetséges betegségeket, pl. az akut bronchitist (hörghurutot) vagy a tüdőgyulladást kizárja.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Borostyánkivonat: a borostyán a görcsös köhögés hatékony ellen­szere, mivel a benne lévő hatóanyagok, pl. a szaponinok, nyákoldó hatásúak, Így megkönnyítik a nyák felköhögését. Speciális boros­tyánkészítményeket a patikában vásárolhatunk.
  • ibolyatea: az ibolya virágzata és levele szintén hatékonyan oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Így készül a tea: 1 teáskanál ibolyavirágzatot vagy -levelet 250 ml tűzforró vízzel leöntünk. 10 percig fedő alatt állni hagyjuk a teát, majd leszűrjük. Napi három csészével igyon meg ebből a teából a gyermek. ízlés szerint ízesíthetjük egy kevés mézzel is.
  • Extrém görcsös köhögés, a gyermek úgy érzi, összeszűkült a tüde­je; görcsös hányás jelentkezik. Az arc kékre színeződik, a gyermek nagyon félénk és kimerült; a kis kortyokban fogyasztott hideg víz ja­vít az állapotán: Professional Medical (réz), naponta háromszor, valamint ro­hamok esetén.
  • A szamárköhögéses rohamok során a beteg sűrű, fehér váladékot köhög fel, ami hányást is provokál; arca sötétvörös, köhögése görcsös, fojtó; friss levegő és hideg italok hatására enyhül az állapota: Professional Medical (bíbortetű), naponta háromszor, továbbá a rohamok idején.
  • A gyermeket rövid, ugatásszerű köhögési rohamok gyötrik, a ro­hamok sűrűn követik egymást, éjszaka különösen erősek. A gyer­mek nyughatatlan, nem akar magára maradni. Friss levegő hatására enyhülnek a panaszok: Professional Medical (harmatfű), naponta háromszor, továbbá a rohamok idején.
  • Kakukkfüves fürdő: a kakukkfüves kádfürdő ellazítja a beteget és enyhíti a köhögési ingert. Így készül: 1 marék kakukkfüvet Vi liter tűzforró vízzel leöntünk, majd kb. 10 percig állni hagyunk. Ezután közvetlenül a kádvízbe leszűrjük. Jó 15-20 percig fürödjék benne a gyermek.
  • Fekete nadálytöves bedörzsölés: masszírozzuk át a mellkast és a há­tat fekete nadálytő krémmel, melyet a patikában kapni. Ellazít és enyhíti a köhögésrohamokat.
  • Tigris balzsam: az ismert kínai gyógynövény balzsam számos illó­olajat és egyéb értékes anyagot tartalmaz, melyek görcsoldó és nyug­tató hatásúak. Dörzsöljük be óvatosan, egészen kis mennyiségű tigris balzsammal gyermekünk hátát.
  • Mellkas masszázs: az ősi indiai orvoslás nagy szerepet tulajdonít a masszázsnak, ami segít az általános ellazulásban és enyhíti a pana­szokat. Masszírozzuk meg alaposan gyermekünk mellkasát, hátát és vállait. Használjunk masszázsolajat, pl. citromolajat, ami frissít, oldja a görcsöt és segít az ellazulásban.
Csecsemők esetében vigyázat! Allergiás reakciót válthatnak ki az illóolajak.

Homeopátia

Sok gyógyszer van a köhögésre és a többi járulékos tünetre: a Drosera 5CH, a Coccus cacti 5CH, a Spongia tosta 5CH, a Phosphorus

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.