Fájdalom enyhítése

Krupp tünetei és természetes kezelése

A krupp a légutak fertőző, többnyi­re vírusos megbetegedése. Legjel­lemzőbb tünete az általában éjszaka és váratlanul támadó nehézlégzés: erőlködő belégzés és némiképp a szamárköhögésre emlékeztető, szá­raz, ugató köhögés, valamint a láz, a nyugtalanság és az ingerlékenység.

Életveszélyes lehet?

A roham súlyos, életveszélyes álla­potot teremthet, mert a gyulladásos vizenyő légútszűkületet és ebből következően oxigénhiányt, a nehézlég­zés kimerülést, a felső légutak elzáródása pedig fulladást okoz. Három­éves kor alatt a gyermeket minden­képpen látnia kell orvosnak, mivel szükség lehet kórházi kezelésre.

Hogyan masszírozzuk a babát?

 • Has: a masszázs serkenti a vér­keringést, és jótékony ha­tással van az életfunkciók­ra. Simogassuk a baba hasát az óra járásával meg­egyező irányban (errefelé futnak a belek). Ez a tech­nika különösen hatásos kólika esetén.
 • Nyak: helyezzük hüvelykujjunkat a baba nyakának egyik olda­lára, többi ujjunkat a másik oldalra. Óvatosan csip­pentsük fel a nyak bőrét, és hagyjuk, hogy kicsússzon a fogásból, miközben kezün­ket felemeljük. A hát lágy masszírozásával ötvözzük.
 • Hát: tegyük tenyerünket a ba­ba derekára, és néhány másodpercig gyengéden remegtessük. Haladjuk felfelé a nyak irányába, de közben tartsuk lazán kezünket, nehogy nagyon felgyűrődjön a baba bőre a tenyerünk alatt.
 • Talp: fordítsuk hasra a babát, és hüvelykujjunkkal masszírozzuk meg talpacskáit. Ugyanígy az egész lábfejet végig-masszírozhatjuk.

Hidroterápia

Szellőztessünk gyakran, a beléleg­zett levegő legyen mindig páradús. Hideg időben nyissuk ki az abla­kot, vagy vigyük a meleg takaróba burkolt gyermeket a szabad levegő­re, amíg a roham meg nem szűnik. Hideg ital (víz vagy tea) kortyoltatása is hasznos, mert rendkívül fontos a kellő mennyiségű folyadékbevitel.

Gyógynövény-terápia

Egyenlő adag martilapu és vasfű (verbéna) főzetéből készített tea eny­híti a panaszokat. Csecsemőknek egy teáskanálnyit, háromévesnél idősebb kisgyermekeknek egy evőkanálnyit adjunk, néhány óránként.

Masszázs és aroma­terápia

Gyengéden masszírozzuk a mellkast vivőolajba kevert két-két csepp eu­kaliptusz- és szantálfaolajjal. Az illóolajokat párologtathatjuk aroma­mécsesben, vagy inhaláltathatunk is velük, de mindig nagyon vigyázzunk arra, hogy a gyermek ne érje el a párologtatóberendezést.

Csecsemőknek és kisgyermekeknek ajánlott illóolajok

 • Levendula: Bármilyen esetben
 • Kamilla (római vagy orvosi): Fülfájás, kólika, fogzás, hányás, hasmenés, álmatlanság
 • Mandarin: Csuklás, rendetlenkedő gyomor, álmatlanság, sírás
 • Gólyaorr: Bőr problémák, torokfertőzések, hasmenés
 • Rózsa: Fejfájás, ekcéma, orrfolyás, sírás
 • Borsmenta: Fogfájás, hányinger és hányás, gyomorfájás, bőrviszketés
 • Eukaliptusz Teafa: Megfázás, légzési nehézségek Bőrpanaszok (példáid pelenkakiütés), szájpenész, megfázás, köhögés
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.