Fájdalom enyhítése

Vizualizáció – relaxációs technika

A vizualizáció során az elme, különösen a fantázia hatalmával segítjük a testet. Hatékonyan használha­tó az enyhébb betegségektől kezdve (ilyen a köhögés) az egészen súlyos állapotok, például a rák kezeléséig. A rákbetegeket arra biztatják, hogy képzeljenek el egy egészséges sejtekből álló hadsereget, amely szembeszáll a rákos sejtekkel, az elpusztultak helyére pedig egészsé­ges, ép sejteket.

Az eredmények változók – sok múlik a vizualizáci­ót végző személy egyéniségén. Azoknál az embereknél válik be leginkább, akiknek szabadon szárnyal a fan­táziájuk, és színesen ki tudják fejezni magukat általa. Talán ezért van az is, hogy általában kisgyermekek és fiatalok gyógyulásában érhetők el a legnagyobb sikerek vizualizációval.

Próbáljuk ki az alábbiakat:

Próbáljuk ki, hogy egy számunkra kedves, nyugodt helyre képzeljük magunkat. Lassan váljunk részévé a jelenetnek. Lássuk magunkat fittnek, jókedvűnek, fáj­dalommentesnek. Képzeljük el ezt a helyzetet sokszor, és némi idő elteltével figyeljük meg, változtak-e tüne­teink.

A folyamat hatásmechanizmusa valószínűleg ha­sonló, mint az önhipnózis megerősítő mondataié, de alapelve mindenképpen az, hogy az elme ereje hatással van a testre, jó és rossz irányban egyaránt. A relaxációs technikák révén enyhíthetjük a betegséggel járó fájdalmat, de ha nincs semmi bajunk, egészségünk megtartása érdekében akkor is nagyon fontos, hogy rendszeresen, minden lehetséges pillanatban lazítsunk.

Mire jó a vizualizáció?

A relaxációs terápiák hatékony módszert nyújtanak a fejfájás, a migrén, a depresszió, a hátfájás, a légzés­problémák, az asztma, a koszorúér-betegség, a kerin­gési problémák, a magas vérnyomás, a gyomorfájás, az ingerlékenyvastagbél-tünetegyüttes, az idegi fájdalom, az ízületi gyulladás, az ekcéma, a pikkelysömör, a nemi problémák és a rák okozta fájdalom enyhítésére.

Fájdalomcsillapítás

A relaxáció hatékonyan segít a fájdalom enyhítésében. Kellemes, megnyugtató képek látványával, elképzelésével vagy felidézésével nyugodt, pozitív lelkiállapotot teremtünk magunkban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.