Fogyás és egészség

Az elhízás mértékének megállapítása mérésekkel

Az elhízás tényének megállapítása nem kíván különösebb orvosi felkészült­séget. Fontos viszont a háttérben esetleg meghúzódó betegség kimutatása és célzott kezelése.

Jegyezzük meg! Az elhízás teljes körű belgyógyászati kivizsgálást igényel az okok és a már kialakult következmények felméréséhez és eredményes gon­dozásához.

A precíz kivizsgálás sok esetben tartós kórházi elhelyezést igényel. A kivizs­gálás az orvostudomány rendelkezésére álló valamennyi eszköz igénybevé­telét jelentheti.

Mielőtt belekezdenének egy testsúlycsökkentő komplex terápiába, számol­juk ki, milyen mértékű az elhízásunk!

Milyen mértékű étrendi megszorítás­ra és mozgásterhelésre lenne szükségünk egy egészséges állapot eléréséhez?

A normál testtömeget, valamint a túlsúlyt, illetve az elhízás mértékét több mérőszámmal is szokták mérni, de minél többfélét alkalmazunk, annál biz­tosabb képet kaphatunk testalkatunkról, tápláltsági állapotunkról, elhízásunk fokáról, illetve arról, milyen mértékű testsúlycsökkentésre van szükségünk.

Testtömegindex

A testtömegindex(bmi) értéke azt mutatja meg, hogy testtömegünk a súlyos alultápláltságtól az extrém elhízásig terjedő skálán hol helyezke­dik el. Értékét kiszámíthatjuk, ha a kg-ban mért testtömegünk (tt) érté­két elosztjuk a méterben kifejezett testmagasságunk (tm) négyzetével.

A BMI az orvosi diagnosztikában is elfogadott mérőszám. Arra használják, hogy egyes emberek különböző betegségekkel kapcsolatos kockázatát meg­állapítsák. A BMI nem ad pontos információt a test összetételéről, mert az in­dex alapján nem tudjuk meg, hogy aktuálisan mennyire vagyunk „zsírosak”.

A BMI számítása és kategóriái
Súlyos alultápláltság>18,5a fehérje-energia státus nagyon alacsony
Alultápláltság18,6-20a fehérje-energia státus alacsony
Normál testalkat20,1-25ideális állapot
I.fokú elhízás25,1-30a szövődmények kockázata valószínűsíthető
II. fokú elhízás30,1-35a kockázat megjelenésének valószínűsége nagy
III. fokú elhízás35,1-40jelentős kockázat
IV. fokú elhízás<40nagyon magas a kockázata az elhízáshoz kapcsolódó szövődményeknek
Extrém elhízás<60szinte mozgásképtelen, a kísérő betegségek már megjelentek
Vigyázat! Ha az Ön BMI-értéke a II. fokú elhízás sávjában vagy a fölött van, és egészségügyi szempontok indokolják a testsúlycsökkentést, feltétlenül keresse fel háziorvosát!

A testösszetétel mérése

Bőrredővizsgálatok. Bőrredővizsgálattal, bioelektromos feszültségmérő analízissel, víz alatti súlyméréssel és duális energia röntgenabszorpciometriás vizsgálattal történhet. A két utóbbi mérés esetében speciális felszerelésre van szükség, csak laboratóriumokban végezhetőek, ezért elérhetőségük kérdéses. A bőrredővizsgálat a tápláltsági állapot és egy adott területen a bőr alatti zsírszövet vastagságváltozásának mérésére alkalmas.

Ezeknél a méréseknél a bőrt és a bőr alatti kötőszövetet a bal kéz hüvelyk¬és mutatóujjával fogjuk meg, majd elemeljük az alatta lévő izmoktól. A kaliber szárain lévő véglapocskákat helyezzük 1 cm-rel a bal kéz ujjai alá, és engedjük teljesen benyomódni a bőrredő leolvasása előtt. A bőrredőadatok felvehetőek a test jobb vagy bal oldalán, de mindegyik méretet azonos oldalon kell mérni. A mérést 1 mm pontossággal végezzük. Három mérés átlagát érdemes értékelni. A bőrredő vastagságát a tricepsz, a bicepsz és a lapockacsúcs felett, illetve a hasfalon is meg lehet mérni. A mérés szakértelmet igényel.

Élettani érték tricepsz-bőrredő esetén:

  • férfi: 11,3-13,7 mm,
  • nő: 14,9-18,1 mm.
Kézi testzsírmérővel mért értékek
Bioimpedencia elvénFérfiakNők
Létfontosságú szint5-8%10-15%
Sportos testalkat9-12%16-20%
Normál testalkat13-18%21-26%
Enyhén elhízott19-26%27-36%
Súlyosan elhízott>26%>36%

Testzsír-összetétel.

A zsír a legfontosabb energiaszolgáltatónk, ezért életbevágóan fontos számunkra a mennyisége, de az összetétele is nagyon lényeges a szervezet egészségének megtartása szempontjából.

A testzsírnak két fontos összetevője van: az esszenciális és a raktározott zsír. Az esszenciális zsír azokat a zsírokat jelenti, amelyek a sejtmembránt, az agyszövetet, az ideghüvelyeket, a csontvelőt építik, illetve azt a zsírt, ami a zsigereket (szív, máj, vese) veszi körül, szigetelést, védelmet biztosítva a fizikai károsodás ellen. Egészséges férfi esetében a testsúly kb. 3%-ával számolhatunk esszenciális zsírként.

A nőkben egy kicsit több az esszenciális zsír mennyisége. Ezt nemre jellemző specifikus zsírnak nevezzük, amely főleg a mellekben és a csípő körül halmozódik fel. A női testsúly további 5-9%-át teszi ki; az ösztrogéntermelésben, valamint az inaktív ösztrogén aktívvá alakításában vesz részt.

A testzsír másik összetevője a raktározott zsír, ami fontos energiaraktárként a zsírsejteket a bőr alá és a szervek köré rendezi. A test általában a teljes zsírkészletet használja. A zsírfelhasználás és -raktározás módja genetikusan és hormonálisán meghatározott. Természetesen ennek van ideális, egészséges szintű mértéke.

Az elhízás típusának meghatározása

  • Derék-csípő hányados. Úgy kapjuk meg, hogy a derék (köldökmagasságban mért) kerületét elosztjuk a csípő (legszélesebb pontján mért) körfogatával.
  • Derékkörfogat-mérés. A csípőlapát felső széle és az alsó borda közötti távolság felezővonalában (köldök magasságában) közönséges mérőszalagot alkalmazva, azt vízszintesen felhelyezve, közepes belégzéskor állapíthatjuk meg.
  • Szubjektív teszt. Ajánlok még két „tesztet”: a tükröt és a barátnők vagy a haverok véleményét. Szubjektív ugyan, de fájóan kritikus tud lenni.

A testkörfogat-mérések elvégzése szempontjából nincsenek standard szabályok. Lényeges, hogy a kontroli-méréseket mindig ugyanott végezzük el.

Az izomtömeg becslése

A vázizomzat tömegének értéke fontos jelzője a test fehérje- és energiaraktárának. Az e témával foglalkozó tanulmányok becslései szerint minden továbbikg izomzat naponta akár 50 kalóriát éget el, még akkor is, ha csak ülünk! Ezzel szemben kg zsír csak 1-3 kalóriát éget el egy nap.

A tiszta izom tömegének becslésére a felkarközépi izom körfogatának mérését alkalmazzák, mely során a felkar körfogatának adataiból a zsírszövet és a csont méretének kivonásával, egy speciális képlet alapján számítható ki a felkarközép izomzatának értéke. Az átlagérték férfiakban 54±11 cm. Ez az érték tekintendő standard 100%-os értéknek.

Ideális testsúly, kívánatos testsúly

Ideális testsúly a hivatalos megnevezése annak az éppen szükséges testsúlynak, melynek megtartása mellett szervezetünk egészségesen működhet. Életvitelünk során mindig ennek elérésére, megtartására vagy visszaszerzésére kell törekednünk!

Az ideális testsúly kiszámítása
Férfi = (testmagasság-100) x 0,9Például:177 cm magas férfi ideális testtömege: (177-100) x 0,9 = 69,3 kg170 cm magas nő ideális testtömege: (170-100) x 0,85 = 59,5 kg
Nő = (testmagasság-100) x 0,85

Ez az indexszámítási mód is csak irányadó, mivel nagyon különbözőek va­gyunk, például más-más korúak, testösszetételűek. Egy 18 éves hölgy ragasz­kodhat a fenti számítási módhoz, viszont egy nyugdíjas nagymama már csak nagy küszködés árán érhetné el ezt az irányadó testsúlyt. Ezért más elérhe­tő célt kell kitűznie maga elé. Neki nagy súlyfelesleg esetén az javasolható, hogy törekedjék testtömege 12-15%-ának leadására. Ez már garantálni fogja az elhízás okozta egészségkárosodási folyamatok csökkenését. Vagyis számára az ideális testsúly ne a cél legyen, hanem egy kívánatosmérték.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.