Fogyás és egészség

A másodlagos elhízás okai

Jegyezzük meg! Először is le kell szögezni, hogy fogyókúrában tartós testsúlycsökkentésről csak akkor beszélhetünk, ha testzsír mennyiségének csökkenése következik be. Vagyis arra kell törekednünk, hogy olyan terápiát vegyünk igénybe, amely a felesleges testzsírtól szabadítja meg szervezetünket.

A fogyókúrában elkövetett hibák

Az elhízás kezelésével foglalkozó szakemberek többsége egyetért abban, hogy a 0,5-0,7 kg/hét körüli fogyás az ideális, hetenként nem szabad ennél többet diétázással és ezzel párhuzamosan végzett mozgásterápiával sem leadni! Ha ennél intenzívebb a fogyás üteme – pl. koplalással fogyókúrázunk -, akkor a fogyás nem lesz tartós, és csak látszatfogyást fogunk tapasztalni. A szervezet hamarosan védekező funkcióra vált át: a hirtelen nagy stressz miatt a bevitt tápanyagok raktározásába kezd.

Az emberi szervezet tökéletes „szerkezet”, melyet nem lehet becsapni; azonnal reagálni fog az őt ért stresszhatásokra, és a fogyókúra első pillanatától kezdve az lesz a célja, hogy a szervezetet megvédje. Ezért úgy kell cselekednünk a fogyókúra folyamán, hogy „meggyőzzük a szervezetet jó szándékunkról”, hogy ne akarjon ellenállni.

Kezdetként akkor járunk el helyesen, ha egy hosszabb ciklusra (12-15 hét) készítünk fogyási tervet, melyben csak 10-13%-os testtömeg-csökkentést tűzünk ki magunk elé. Túlzó értékek kitűzése, minden alapot nélkülöző vágyálmok kergetése rendszerint kudarccal fog végződni. Beleesünk egy olyan ördögi körbe –jojóeffektus -, amelyből nagyon nehéz kiutat találni. Nemcsak a fogyásunk áll majd le, hanem olyan túlevésbe, majd emiatt további súlygyarapodásba – másodlagos elhízásba – sodródunk, amit eredendően szerettünk volna megszüntetni.

A hatékony testzsírcsökkentés titka

A hatékony és tartós testsúlycsökkentés egyik kulcsa az anyagcsere és az ezt döntően befolyásolni képes táplálkozás, mely kötelező előírások betartását követeli meg tőlünk. Amikor a fenti ideális ütem betartása mellett elkezdjük a táplálkozásterápiát, beindul szervezetünk védekező funkciója. Észleli, hogy valami nincs rendben. Ezért elindítja a válaszreakciót.

A bevitt táplálékot elkezdi hatékonyabban feldolgozni, majd az anyagcserét lelassítani. Ha pedig továbbra is rossz módszerrel táplálkozunk, akkor a lelassult anyagcsere-folyamat mellett elkezd tartalékolni is: a fogyás lelassul, vagy akár le is áll. A célként kitűzött 10-13%-os testsúlycsökkenés így megtorpanni látszik. Hiába diétázunk és mozgunk ugyanúgy, mint addig, a további fogyás mégsem folytatódik ugyanolyan ütemben. Ezért úgy kell táplálkoznunk, hogy az anyagcserénket képesek legyünk ismét felgyorsítani, a bevitt táplálékból eredő energiát felhasználni, és a tartalék zsírraktárakat mozgósítani.

A testsúly/testzsír arány megváltoztatásának lehetőségei

 • Vigyünk olyan rendszert a táplálkozásunkba, mely mindig betartható számunkra, és ehhez tartsuk is magunkat! Ne maradjanak ki étkezések, ne együnk össze-vissza, mindig azonos időpontban étkezzünk! Előre tervezzük meg mikor, hol és mit eszünk. Az éjszakai hosszú energia-beviteli hiány miatt a reggelit soha ne hagyjuk ki! Az esti táplálkozás se maradjon el, éhesen soha ne menjünk aludni! A folyadékvesztést, a vitamin- és ásványianyaghiányt mindig pótoljuk! Igényszintünket a fogyókúrában is tartsuk meg!
 • A tervezett napi táplálékmennyiséget (pl. 1850 kcal-t) osszuk el 5 részre (ez a legjobb étkezési gyakoriság). Ezzel 2-4 óra energia-beviteli szüneteket tartunk a szervezet számára. A kisétkezések (tízórai, uzsonna) beiktatásával elérhetjük, hogy a főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora) megkezdésekor nem érzünk majd „farkaséhséget”, így nem esszük magunkat degeszre. A kalóriamentes időszakokban viszont már csak tiszta vizet szabad fogyasztanunk. Ilyenkor tilos kalóriát bevinni, mert csak elraktározódna! így az étkezési szünetekkel azt érjük el, hogy az anyagcserénk felgyorsul, és ezzel az egyik étkezésünk mindig kívánja a következőt.
 • A napi 2 étkezés (kiadós reggeli és késői bőséges ebéd, majd a vacsora kihagyása) súlyos hiba, mert a hosszú étkezési szünetek alatt nagyon lelassul az anyagcserénk. Az is hiba, ha csak akkor eszünk, amikor megéhezünk. Ez éppen azt jelzi, hogy szintén lelassult az anyagcserénk.
 • A következő fontos dolog, amit be kell tartanunk: a napi kalóriabevitel soha nem lehet az alapanyagcsere-szintnél alacsonyabb! Ilyenkor a szervezet védekezésként elkezd raktározni, tartalékolni a várható szűkebb napok bekövetkeztére. Az így rendszeressé váló (több napos) túl szegény energiabevitel az anyagcserét ismét nagyon le fogja lassítani, aminek a következményét már ismerjük. Ha ezt a tendenciát még hosszabb ideig folytatjuk, egyre kevesebbet eszünk, egyre kevésbé leszünk éhesek, és mégsem fogyunk, akkor ismét bekerülünk egy olyan ördögi körbe, aminek vége a feladás lesz. Ezért ha az alapanyagcserénk pl. 1850 kcal, akkor ennél kevesebbet nem vihetünk be. Ezt a szabályt kötelező betartani!
 • Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás azt jelenti, hogy mindent megfelelő arányban és mennyiségben juttatunk be a szervezetünkbe. Vagyis nagyon fontos, hogy a táplálékok aránya, az energiát szolgáltató tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szervezetbe juttatása optimális mértékű maradjon. Az évek során a szervezetben kialakult ezeknek egy optimumi aránya, s ha ez felbomlik, akkor a szervezet védekező reakcióval fog válaszolni. Bármilyen hiány esetén ismét lelassul az anyagcsere, és beindul a raktározás.

Táplálékpiramis

A táplálékpiramis alapján felállíthatunk egy optimális táplálékbeviteli arányt:

 • zsiradékok, édességek 10%,
 • húsok, tojás, olajos magvak, hüvelyesek 12%,
 • tej, tejtermékek 12%,
 • zöldségek, gyümölcsök 30%,
 • gabonafélék 36%.

Az alapanyagcsere változása fogyókúrában

Jegyezzük meg! Az eredményes életmódváltáshoz szükséges a napi energiaszükséglet ismerete!Azt az energiamennyiséget, amelyet szervezetünk az alapvető élet­funkcióinak fenntartásához naponta felhasznál, alapanyagcserének nevezzük.

Akkor lehet csak eredményes a táplálkozásterápia, ha pontosan ismerjük azo­kat a körülményeket, melyek az anyagcserét, az energianyerést és -felhaszná­lást befolyásolják. A fizikai aktivitás fokozása (pl. szabadidős tevékenység, versenysport, a munkavégzés intenzitásának vagy terjedelmének növekedé­se) az energiaszükségletet növeli, csökkenése (pl. városi életforma, ágyhoz kötöttség, betegség, a nyugdíjas életforma elérése, tartós inaktív életmód) az energiaigényt mérsékli.

Az energiaigény tehát életvitel, nem, kor, testsúly és fizikai tevékenység alapján változik.A fogyókúrázók esetében ez a legkevésbé követhető feladat, hiszen nagyon pontos számításokkal oldható csak meg a helyes arány betartása. Ezért ehelyütt csak általánosságokat lehet megfogalmazni.

A három energiaszolgáltató közül továbbra is a szénhidrát a legfontosabb, hiszen az emberi sejtek legtöbbje ebből nyeri az energiát a működéséhez. A mindennapi munkához fontos a jó kondíció megtartása, ezért a szénhidrátokra nagy szükség van, teljesítményünket döntően meghatározza. Annyi módosítást szükséges végezni, hogy szénhidrátok esetében a zöldség- és gyümölcsfogyasztást kell előtérbe helyezni a finomított pékáruk és a cukrok helyett. Túlsúly esetén – az egészséges ember táplálkozásához képest – pedig a fehérjebevitelt érdemes növelni a zsírbevitelhez képest.

Milyen természetes anyagokkal (gyógynövényekkel) lehet méregteleníteni?

Fontos a vegyileg előállított élelmiszerek, a mérgek eltávolítása a szervezetből. Ezek a májunkat, a vesénket és a mirigyrendszereinket teszik tönkre, nem tudják funkciójukat jól ellátni.

 • Máj. Gyermekláncfű (saláta, tea), mezei platán (tea), cikória kávé, diólevél (tea), ezerjófű (tea).
 • Vese. Nyírfalevél (tea), tejoltó galaj (tea), csalán (tea), tiszta víz fogyasztása napi 2,5-3 liter mennyiségben.
 • Tea készítése: 1 csapott evőkanálnyi gyógynövényt összevágunk és csészébe tesszük. Erre ráöntjük a forrásban lévő 2,5 dl vizet, majd állni hagyjuk (15-20 percig a szárítottat, 5 percig a zöldet). Leszűrve fogyasztható napi (reggelente) 1 csésze mennyiségben. Orvosi javaslatra kúraszerűen is lehet alkalmazni.
 • Mirigyrendszer. Mindennapos intenzív mozgás, télen meleg/forró 30 perces lábfürdő, majd a lábáztatás után 1 csészényi forró gyógytea. A lényeg, hogy minden alkalommal erőteljes verejtékezés (izzadás) jöjjön létre. Izzadás hatására beindul a nyirokrendszer, melynek fő feladata, hogy kiválassza a test folyadékaiból és szöveteiből a káros anyagokat, majd a bőrön át kijuttassa a szervezetből.
 • Fogyókúránk eredményességét javíthatja még egy ellenőrzött böjtölés (1-2 napos) beiktatása, sporttevékenység terhelésének emelése, talp- és testmasszázs igénybe vétele, szaunázás (passzív verejtékezés) is.
Fizikai-munka faktor
Szabadidős tevékenységKönnyűMérsékeltNehéz
férfiférfiférfi
Nem aktív1,41,31,51,41,71,6
Mérsékelt1,51,41,61,51,81,7
Igen aktív1,61,51,71,61,91,8

Az elhízás tünetei és következményei

Az elhízás tünetei szemmel is jól láthatóak, így nem nehéz azokat felfedezni. Kiterebélyesedünk, passzosabb rajtunk a ruha, meg­jelenik a toka és a pocak, mozgá­sunk lelassul. Hogy hol rakódnak le kisebb nagyobb zsírpárnák, az testtájan­ként eltérő lehet és egyénenként változó. Van, aki a tomporára hízik, és van, aki a combjára, a karjára, s van, aki a derekára, a hasára.

Ezek alapján megkülönböztetünk alma típusú (centrális), körte típusú (pe­rifériás) és ezek keverékének tekinthető vegyes típusú elhízást.

Jegyezzük meg! Az alma típusú elhízás inkább a férfiakra, a körte inkább a nőkre jellemző. Nőknél a menopauza után, amikor az ösztrogénszint lecsökken, a zsír hajla­mos a csípőtől és a combokról a hasra vándorolni, megváltoztatva ezzel a nők alkatát, ami megnöveli a szívbetegségek kockázatát is.

A látható tünetek mellett vannak egyéb, más érezhető jelek is, melyeket érdemes megfigyelni önmagunkon. Ilyenek a légszomj, verejtékezés, boka, térd- vagy csípőízületi fájdalmak, aluszékonyság, szomjúság, fokozódó étvágy.

Sajnos az elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem orvosi is. Különö­sen az alma típusúak veszélyeztetettek, mert nemcsak a bőr alatt rakódik le nagy mennyiségű zsír, hanem a hasüregben is, ahol azután a belső szervekre tapadva (zsigeri zsírok)okoznak súlyos problémákat.

Vizsgálatok szerint fontosabb a testzsír eloszlása, mint a mennyisége. Pon­tosabban mutatja meg az anyagcserezavarok és egyéb betegségek kockázatait. A súlyfelesleg tehát számos betegség komoly rizikófaktora. Minden gyulladá­sos betegség kialakulását elősegíti. A szervezetben lerakódott zsír olyan anya­gokat bocsát ki magából, melyek gyulladást keltenek a szervezetben. Az így kialakuló gyulladás belülről szétroncsolja a szervezetet, tönkreteszi a sejteket.

Ismerjük meg az elhízás szövődményeit!

Az elhízás nem önmagában káros, hanem, mert hajlamosít egy sor súlyos betegségre. Alapvetően nem kozmetikai probléma, hanem egészségügyi kockázat.

Az elhízás legjellemzőbb szövődményei:

 • Érelmeszesedés.
 • Magas vérnyomás.
 • Koszorúér-betegségek: angina pektorisz, szívinfarktus, kardiomiopátia.
 • Agyér-katasztrófa (stroke): agyvérzés, agytrombózis, agyembólia.
 • Érelzáródások: végtagelhalás, lábszárfekély, trombózis, embólia, bél­infarktus, veseartéria-elzáródás stb.
 • Cukorbetegség (2-es típus) annak minden következményével.
 • Rák – nőknél főként méhtestrák, epehólyag-, petefészek-, emlőrák és a vastagbél rákja, férfiaknál a prosztata és a végbél rákja mutat erős sta­tisztikai összefüggést az elhízással.
 • Alvási apnoé (alvási légzéskimaradás). Súlyos állapot, mely az elhízás mértékével szorosan összefügg. Akár szívelégtelenséghez, szívinfark­tushoz, stroke-hoz is vezethet.
 • ízületek porckopásos betegségei (artrózis).
 • Köszvény.
 • Epehólyag-betegségek: epekőbetegség, epehólyag-gyulladás, epehólyagrák.
 • Az esztétikai problémák miatt önértékelési zavarok depresszió, öngyil­kossági hajlam is valószínűsíthető.
 • Lényeges még, hogy csökkenhet a gyógyulási hajlam és a túlélési ké­pesség szinte valamennyi betegségnél.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.