Fogyókúrák

6+1 diéta

A fogyni, formálódni vágyók számos lehetőség közül válogathatnak, és a diéták kínálatában valóban mindenki megtalálhatja ez egyéni igényeinek, életvitelének megfelelő, választott mozgásformájával is összekombinálható étkezési rendszert. Mindenki másra esküszik, és mivel szervezetünk valóban nem működhet ugyanúgy, így lehet, hogy amelyik diéta valaki számára ideális, az másnak csak minimális fogyást biztosít. Van azonban egy olyan módszer, amely választásával nem kell éhezni, finom falatok készíthetőek el, és a megfelelő mozgással együtt szinte garantált, hogy fogyáshoz vezet.

fogyas-6-pulsz-1

Mi a népszerű 6+1 diéta lényege?

Miként nevéből is adódik, hat napon keresztül csak az előírt alapanyagok felhasználásával készült ételek fogyaszthatóak, a plusz egy nap pedig a bűnözésre alkalmas, ekkor lehet a kimaradt táplálékok közül válogatni, és mértékletesen ugyan, de mégis kicsit lazítani.

Mit ehetsz a diéta idején?

A felhasználható alapanyagok mennyiségileg egy piramisra emlékeztetnek leginkább. Elsősorban salátákat, friss zöldségeket és ezek párolt formáját szabad fogyasztani. Ezek mellé jön a fehérje, amit szárnyasok, egyéb húsfélék és halak teszik ki, természetesen nem rántott formában, hanem sütve, grillezve. Ezután következnek, már kisebb mennyiségben a tejtermékek, olajok, és egyéb húskészítmények, melyeket hüvelyesek és olajos magvak fogyasztásával lehet kiegészíteni. Amennyiben vegetáriánus étrendet követsz, akkor a helyzet egy kicsit bonyolódik, és az állati eredetű fehérjéket növényi forrásokkal kell kiegészíteni ahhoz, hogy a szervezet hozzájusson minden szükséges tápanyaghoz.

Mire figyelj a 6+1 diéta esetében?

Időtartam: Az, hogy mennyi ideig fogod tartani a diétát, természetesen az elérni kívánt céloktól is függ. Minden esetben gondold át, miért, és főleg mennyit szeretnél leadni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egészséges ütemben maximum heti 1-2 kilótól szabadulhatsz meg. Erre garancia nincs, hiszen a mozgástól, valamint egyéni adottságaidtól is függ a fogyás gyorsasága.

Étkezési tanácsok:

  • Kerüld az éhezést, de a túlevés sem jó döntés. Legjobb tanács, amit adhatunk a mennyiségeket illetően, az a mértékletesség!
  • Sok más diétához hasonlóan, a 6+1 esetében is kerülendő a lefekvés előtti 1-2 órában való táplálkozás. Az esti étkezések lehetőleg mennyiségileg is kevesek legyenek.
  • Az előzőekben felsorolt alapanyagokat fogyaszd a hét hat napján, a plusz egy napon pedig ehetsz édességet, pizzát vagy fagylaltot is. Ezek esetében is fontos azonban a mértékletesség, tehát ne tömd magad gyomorrontásig!

Újabb hét, újabb 6+1 nap: Kitűzött céljaid eléréséhez ismételd a diéta heti szakaszát akár többször.

Hosszú távú diéta: Amennyiben már sikerült a súlyfelesleg nagy részétől megszabadulnod, és tartani szeretnéd súlyod, vagy még egy keveset fogyni, akkor kicsit lazíthatsz az étkezésekkor, és olyan táplálékokat is fogyaszthatsz minimális mennyiségben, mint a gyümölcsök, vagy olyan gluténmentes szénhidrátok, mint a burgonya, a köles, vagy a rizs.

Edzés: Elméletileg mozgás nélkül is elérhető a súlycsökkentés a 6+1 diétával, de a kívánt formák megvalósításához, a bőr feszességének megőrzéséhez a rendszeres mozgás mindenképpen javasolt. Nem csak külsőd változását gyorsíthatod így fel, hanem közérzeted is sokkal jobb lehet, ha odafigyelsz az edzések mindennapokba illesztésére.

Étrend-kiegészítők:

Nem érdemes abba a tévhitbe ringatnod magad, hogy az étrend-kiegészítőkkel leadhatod a plusz kilókat. A lényeg az étkezésen és a mozgáson van, viszont tény, hogy a folyamatot felgyorsíthatod, szervezetedet segítheted a megfelelő készítmények rendszeres fogyasztásával. Lássuk, miért bizonyulnak hasznosnak az étrend-kiegészítők a diéta során!

  • Ellátják a szervezetet ásványi anyagokkal, vitaminokkal.
  • Energikusságot biztosítanak.
  • Beindítják a méregtelenítést.
  • Fokozzák a zsíranyagcserét.
  • Elveszik az éhségérzetet.
  • Megkönnyítik a fogyást.

A 6+1 diétára különösen igaz, hogy hatékonyságát fokozhatjuk, hogy kombináljuk edzéssel, valamint zsírégető készítmények szedésével. Az ésszerűség határain belül a fogyás üteme, a test változásának látványossága csak a kitartás és az akaraterő függvényei.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.