Fogyás és egészség

Egészségjavító légzés – a pihenés és a regenerálódás fontossága

Egészségjavító légzés – hogyan?

Ezen a helyen érdemes említést tenni a hosszú ideig ülő munkát végző egyének, illetve a nők egészségét károsító légzéstechnikáról.

Az ülő testhelyzet olyan pozíció, ahol levegő vételkor a hasi szervek összenyomódnak, a rekesz nem tud lefelé húzódni, a hasűri nyomás állandóan nagyobb a normálisnál, így a hasi légzés akadályozva van. Üléskor nem is a gerincoszlop tartja a testet, hanem szinte a hasi szervekre támaszkodik. A belső szervek ezért nem jutnak megfelelő oxigénhez.

Hosszú idő alatt így kénytelen mellkasi légzést alkalmazni, ami során nem jut elég oxigénhez a szervezet; különösen káros ez a has körül elhelyezkedő szervekre. Sajnos a nőkre is jellemző ez a légzéstechnika, hiszen a nőknél kisebb a tüdő befogadó képessége, és oxigénigényük kielégítésére szaporább mellkasi légző mozgásra van szükség. Amikor ez ülő munkával párosul, hatványozódik a baj. Talán nem véletlenül, ennek is köze lehet a has körüli nagyobb zsírpárnák kialakulásához az ülő foglalkozásúak és a nők körében.

Számukra tehát fontos, hogy a napi munkát többször megszakítva végezzenek hasi légző gyakorlatokat, javítva ezzel a belső szervek nagyfokú oxigénadósságán.

A pihenés és a regenerálódás fontossága

 

A nyár, a nyaralás időszaka alkalmas lehet erre, de ehhez meg kell találnunk a számunkra megfelelő helyet és tevékenységi formát. Kerekedjünk fel szeretteinkkel, vagy akikkel szívesen töltenénk el néhány emlékezetesen szép napot: menjünk közös kerékpártúrára, sátorozzunk nomád körülmények között, túrázzunk változatos terepen, napfürdőzzünk, hódoljunk pecázási szenvedélyünknek, lubickoljunk egy strand hűs vizében, majd este jóleső fáradtan sütögessünk egy kicsit. A lényeg az, hogy az addig megszokott monoton napi ritmusból kizökkenjünk, agyilag felfrissüljünk, és élvezzük azt a néhány napot, amelyet a nyaraláson eltöltünk.

Jegyezzük meg! Ahány ember, annyi módon regenerálódik. Nincs általános recept. Csak legyen a végeredmény harmonikus, kiegyensúlyozott, egészséges testű és pszichéjű ember.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.