Fogyás és egészség

Hogyan eddzük testünket időskorban?

„Az élet úgy szép, ahogy van, örüljetek minden percének, tegyétek becsülettel dolgotokat mindaddig, amíg a mindenható engedi” mondta gyakran nagyanyánk némi célzattal, majd mindig hozzátette: „Öreg tölgyet már nehéz átültetni, mert mélyen vannak a gyökerei. Az ilyen fát óvni, tisztelni kell, mert összekötő kapocs ég és föld között.”

Az életszakaszokat az életkor szerint csoportosíthatjuk:

 • gyermekkornak (a nemi érés befejezéséig),
 • ifjúkornak (16-25 év),
 • felnőtt korúak (a növekedés befejeződésétől az öregedésig),
 • középkorúak (45-59 év),
 • idősödők (60-74 év),
 • idősek (75-89 év) és
 • aggok (90 év felett).

Minden kornak megvan a szépsége, így az időskornak is. Az életük nagy részét munkával töltött emberek megérdemlik, hogy a dolgos hétköznapjaikat felváltsa egy különösebb kötelezettség nélküli munkát, szórakozást, pihenést jelentő tevékenység, vagyis egy nyugodtabb életvitel. Olyan dolgokra tudjanak időt szakítani, melyet azelőtt nem tehettek meg. Lehet ez a sport is, mint egészségét megőrző tevékenység.

A fizikai aktivitás tehát az idős kornak is kulcsfontosságú kérdése. Az öregedés – betegségek nélkül is – a normális életfolyamatok csökkenésével, a szervek, szervrendszerek visszafejlődésével jár. Mindez a születés után kezdődik, a nemi érés után gyorsul fel, és az adott faj egyedeire jellemző élettartam végéig folytatódik.

Jó tudni!Az idős emberek fizikailag gyengébbek, mozgásterjedelmük korlátozott. Ugyanakkor hosszabb-rövidebb mozgásra nekik is szükségük van, életük része kell, hogy maradjon. Természetesen, ha valaki életében nem sportolt, nem feltétlenül kell kipróbálnia télen a síugrást vagy nyáron a Balaton átúszást. Ehelyett jobb, ha a napi 30-40 perces gyaloglást választja.

Az időskori testmozgás fontos alapszabálya a fokozatosság, az egyszerűség, az ellenőrizhetőség megléte, betartása és az olyan terjedelem, amennyit önkínzás nélkül, jókedvűen képes teljesíteni, de azt rendszeresen.

A megfelelő körültekintéssel kiválasztott testmozgás még a meglévő betegséget is kordában tartja. Ha az orvos nem tiltja a testedzést, nyugodtan végezhetnek kardio jellegű tevékenységet, amelyek felgyorsítják a vérkeringést, növelik a pulzusszámot. Idősebb egyének számára lassú ütemben végrehajtott ritmikus mozgások a legcélravezetőbbek.

Mit sportoljunk időskorban?

Az idősek számára ajánlható testgyakorlatok: gyaloglás, kocogás és futás, melyeknek üteme a kornak és a teljesítőképesség állapotának megfelelően szabályozható. Végezhetők ezek szakaszos végrehajtással, de igen lényeges, hogy a terhelés és a pihenéses szakaszok időtartamát mindig az egyénre szabjuk. Az iram ne legyen nagy, és a pihenő is hosszabb ideig tartson.

Hasonló elvek alapján ajánlható az úszás, a vízi torna, a kerékpározás, a nordic walking, a tánc, az elliptikus tréner, a páros teniszjáték, az otthoni gimnasztikázás, az egész testet megmozgató kézi szeres vagy saját testsúllyal végzett izomformáló gyakorlat, valamint külön kiemelendő a szakszerűen végzett, ízületi lazaságot fejlesztő gyakorlatozás beiktatása mindennapjaikba.

Kifejezetten ajánlott, hogy lakóhelyükön próbáljanak csoportba szerveződni (cukorbeteg-, nyugdíjas, fogyókúrás, gyaloglóklub stb.), hiszen a sorstársi csoportban sokkal könnyebb és élvezetesebb a mozgás. Csak egy kulcsfigura kell a helyszínen, aki összefogja a csoportot, és szervezi a mozgásprogramokat.

 • Tilos mozgásformák: hosszú lépcsőzés, guggolás, térdelés, nehéz súlyok emelgetése, extrém sportok.
 • Az edzés időtartama kezdetben 15-20 perc, mely fokozatosan 30-40 percesre emelhető.
 • Az edzés gyakorisága kezdetben heti 2-3, mely később bővíthető.
 • Fontos, hogy soha ne lépjék túl teljesítőképességük fiziológiai határát, mert a kívánt cél helyett kóros állapotok kifejlődését érhetik el vele. Sohasem szabad a teljes elfáradásig sportolniuk, és arra törekedjenek, hogy a sporttevékenység után kellemes érzés hassa át testüket-lelküket. A legkisebb probléma észlelése esetén is azonnal fejezzék be a testmozgást!

Természetesen nem menekülhetünk el az élettani folyamatok elől: a leépülés állandó része életünknek, de nem mindegy, milyen gyors ez a folyamat. Cselekedeteinkkel nagyon is befolyásolhatjuk azt. Az idős embernek különösen oda kell figyelnie szervezetének jelzéseire, mielőtt a nagyobb baj bekövetkezne.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.