Fogyás és egészség

Stressz – a legjobb kezelési tippek

A stressz önmagában nem rossz, része a mindennapi életnek. Napi munkánk során állandó kihívásoknak vagyunk kitéve, de különböző módon reagálunk ezekre. Vagy igyekszünk ezeket a legjobb módon megoldani, vagy képtelenek leszünk úrrá lenni rajtuk. Az előbbi esetben pozitív hozadékra számíthatunk: új dolgok létrehozására serkentenek, teret adnak a fantáziánknak, és sikerélményekhez jutunk általuk. Az ilyen ember bölcsen reagál a stresszre, helyére tudja tenni a problémát, jól reagálja le.

A stressz áldozata ezzel szemben képtelen hozzászokni a feszültségekhez, és azokat nem kihívásként kezeli, hanem problémának, ami szükséges rossz. „Már megint szórakoznak velem, szánt szándékkal provokálnak” – gondolja, vagy hangot is ad érzéseinek, majd a problémát nem megoldja, hanem halogatja, elfelejti, elmismásolja. Egy idő után pedig már minden problémára rutinszerűen ugyanígy fog reagálni: kialakul nála a stressz betegség. Szerencsére mindenkinek módjában áll, hogy segítsen magán.

 • Mi történik azzal, aki a stresszhelyzeteket nem tudja kezelni? Alacsony stressztűrő képesség esetén komoly betegséggel számolhat.
 • Kik azok, akik leginkább ki vannak téve a stressznek? Tulajdonképpen minden olyan ember, aki nagy felelősséggel járó munkát végez, és az, aki jelentős változás előtt áll.
 • Hogyan lehet önerőből úrrá lenni a stresszen? Meg kell tanulni új élethelyzetekben a legcélszerűbb döntéseket hozni!

Mit lehet tenni ennek megvalósításáért?

Fel kell ismerni a stresszel járó tüneteket. Mik lehetnek ezek?

 • Fejfájás,
 • alvászavar,
 • szédülés,
 • emésztési zavarok,
 • szájszárazság,
 •  feszültség,
 •  szorongás,
 •  letargia,
 •  elesettség,
 •  önpusztító viselkedés (nyugtató szedése, evésbe menekülés, alkoholfogyasztás),
 •  a munkában pontatlanság, feledékenység, a munkatársakkal szemben fokozott ingerlékenység.

Mit jelent a stressz?

Fel kell ismerni a kiváltó okokat. Bármi lehet, ami életvitelünket megzavarva kibillent a megszokott egyensúlyból, komoly változtatásokra kényszerít. Mik lehetnek ezek? Betegség, erős vizsgadrukk, megélhetési nehézség, munkahelyváltás, családi tragédia, hosszabb utazás, negatív információ, aggodalom. De örömteli események is okozhatják: pl. esküvő, új családtag érkezése, nagy értékű nyeremény. Az esküvő szervezése rendkívül sok feladattal és kiadással jár. A kisbaba érkezése felborítja a megszokott napirendünket. A nagy nyeremény bonyodalmakkal járhat.

Fontos annak megfigyelése és felmérése, miként reagálunk az új stresszhelyzetekre. Alapvetően háromféle reakciót válthatunk ki:

 1. Küzdő reakció. Az ilyen személyre leginkább jellemző tulajdonságok: ambiciózus, lendületes, harcos, ellentmondást nem tűrő, fanatikus, precíz, lazítani nem akaró, mindig kész módszerrel rendelkező a felmerülő probléma megoldására. Ez akár lehet jó és rossz megoldás is! Akkor jó ez a reakció, ha alapos megfontolás után a leginkább elfogadható megoldásnak látszik, és a kívánt eredmény elérhető vele. Amennyiben minden alkalommal görcsösen ragaszkodunk a küzdő megoldáshoz -noha egy másfajta reakció jobb hatással járhatna -, akkor ez a reakció negatív stresszes állapothoz vezethet.
 2. Menekülő reakció. Az ilyen személyre leginkább jellemzőek: úgy tesz, mintha nem is létezne a probléma, másra hárítja. Az ilyen viselkedési mód jó esetben elővigyázatossá, rossz esetben kishitűvé, önállótlanná tesz, másoktól való függést eredményez. Könnyen elszigeteltté, visszahúzódóvá, kétségbeesetté válik, amennyiben mindig így reagál az új helyzetekre.
 3. Sodródó reakció. Az ilyen személyre leginkább jellemző: hagyja, hogy a pillanatnyi érzései irányítsák, csak sodródik az eseményekkel, ahogy esik, úgy puffan. Mintha nem is lenne véleménye, vagy nem is lenne semmiféle értékrendje. Határozatlannak, érdektelennek tűnik.

Legyen kreatív, használja ki fizikai adottságait, szellemi képességeit a teljesítmény kényszere nélkül. Meg kell tanulni relaxálni, lazítani. Gondolkodjon pozitívan!

Készítsen egyéni élettervet! Vázolja fel eddigi életének fontos állomásait, elért eredményeit a hibákkal együtt. Vonja le belőlük a tanulságokat, hogy a jövőben ne követhesse el újra. A továbbiakban pedig mérje fel lehetőségeit, jelölje ki azt az utat mellyel e tervek megvalósíthatóak. Vegye számba a lehetséges buktatókat és előnyöket, melyek közben valószínűleg érhetik, így nagyobb távlatokból képes lesz szemlélni a kihívásokat, könnyebben és felkészültebben reagálhat a stresszes időszakokra.

A stressztűrő képesség meghatározása
Stresszhelyzetekben tanúsított reakció előfordulásaStresszértékek
Szorongás12345
Kétségbeesés, reményvesztés12345
Önuralom elvesztése12345
Méreg, harag12345
Tehetetlenség érzése12345
Bűntudat12345
Kudarcérzés12345
Félénkség12345
Magányérzés, egyedüllét12345
Depresszió12345
Viták, veszekedések, ellentétek12345
Alvási szokások romlása12345
Eladósodás, anyagi helyzet romlása12345
Haláleset, betegség a családban12345
Válás, egyedüllét12345
Öröm, jó hír, nyeremény, ünnep, siker12345

Feladat: minden reakcióhoz 1-től 5-ig terjedő stresszértéket adhat. Amennyi­ben az elmúlt egy évben észlelte magán negatív reakciók valamelyikét, ak­kor karikázzon be egy számot. Ha nem járt stresszel, akkor az 1-es számot, ha erős stresszel járt, akkor az 5-ös számot.

Értékelés:összegezze a bekarikázott értékeket. Amennyiben 20 fölötti érté­ket kapott, jó lesz vigyáznia! Ha 30 fölötti értéket kapott, akkor egészségi ál­lapota valószínűleg romlani fog. 40 fölötti érték esetén ennek valószínűsége 90%-os is lehet!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.