Fogyás és egészség

Tudd meg azt az 5 okot amitől biztos az elhízás!

Kinek ne érezte volna már legalább egyszer életében, hogy kinyílik a bicska a zsebében azt a mondatot hallva, hogy „többet kéne mozogni” vagy „nem kell annyit enni és akkor nem hízol”? Igen, tutimegmondó emberekből mindig van elég, de vajon ők tudják-e, hogy hányféle oka és kiváltó tényezője lehet a túlsúlynak? Mi most összeszedtük neked mindazokat, amelyek akár önmagukban, akár egymást támogatva megnehezítik a fogyni vágyók hétköznapjait, hogy végigolvasva felkészülhess a saját testsúlyproblémád kezelésére.

Gömbölyödés a génekben

Túlsúly oka lehet a genetikai adottság. Ez annyit jelent, hogy fogantatáskor kapsz egy alaki és anyagcsere szabályozó „alapnormát”, amely aztán majd egész életedben végigkísér. Ez a „norma” biztosítja a szervezeted anyagcsere egyensúlyát. Nem feltétlenül egyénhez vagy családfához kötött, jellemezhet egész regionális (nép)csoportosulásokat is: például minél nehezebben jutott egy életközösség élelemhez, annál inkább a zsírraktározásra fókuszált a szervezet, azaz a kevésből is felhalmozott tartalékokat.

Az elhízásra való hajlam számos dolog függvénye lehet. Az alapvető testalkati eltéréseken túl különbözőek vagyunk az anyagcserénk gyorsaságának szempontjából. Az éhségérzet gyakorisága és az étvágy egyes embereknél lehet nagyobb vagy kisebb (hypotalamikus éhségközpont eltérő működésére utal), ahogyan a raktározás is eltérően működik mindenkinél. Az utóbbi különbséget az inzulin atípusos hatása okozza (amikor a harántcsíkolt izmok glükóz felvétele nem megfelelő a raktározásra ösztönöz). A limbikus rendszer működése pedig a hangulatunkért felelős – genetikusan eltérő lehet, hogy kinek mennyire stabil a hangulata, és bizony a labilisabb embereknél jellemzőbb, hogy az édesség fogyasztásához kapcsolódó jutalmazás érzet evésre sarkallja őket.

Általában véve elmondható, hogy bizonyos genetikai adottságok olyan tényezőt jelentenek, amellyel az elfogadáson túl nem nagyon tudsz kezdeni semmit. Próbáld meg megszeretni azokat az alapokat, amelyekkel életed hátralévő részét tölteni fogod, és alakíts ki szoros együttműködést a testeddel, a génjeiddel! Végül ez lesz az a tényező, amely a legjobban segíti majd a fogyásodat!

Amire pedig van ráhatásod (cukoréhség, hangulat stabilizálása sporttal, tápanyag-összetétel okos megválasztása gyakori vagy nagyobb éhségérzet esetén), azokon mindenképpen érdemes tudatosan változtatni.

Hormonális betegségek és gyógyszerek

Az elhízott sok esetben hormonális megbetegedések okozzák. Az egyes emberek közötti testalkati eltérések egy része az anyagcsere gyorsaságából, hormonális működés eltéréseiből fakadnak. Ezeknek az eltéréseknek van egy valamelyest befolyásolható, még egészségesnek tekinthető egyensúlyi szintje, de a pajzsmirigy kóros alulműködése vagy a mellékvesék elégtelen működése (Cushing-kór, a kortizol hormon fokozott termelődése a mellékvesekéregben, mely a stressz folyamatát is elindító hormon) már kifejezetten olyan endokrin (hormonális) megbetegedésnek tekinthetők, amelyek jelentős súlytöbbletet okozhatnak.

Elhízást okozhat bizonyos nemi hormonok (ösztrogén-progeszteron) szintjének eltolódása is, különösen terhesség után és a különböző hormonkészítmények (fogamzásgátlók) szedése során.

Ilyen esetekben a gyökérok (hormonális probléma) kiküszöbölése, megoldása, automatikusan magával hozza a testsúlycsökkenést is. Ehhez nem feltétlenül van szükség gyógyszerekkel történő hormonpótlásra, bizonyos, enyhébb esetekben már néhány természetgyógyászatban használt készítmény is jelentős változást hozhat. Mindenképpen érdemes előzetesen konzultálni szakorvosunkkal, hogy milyen megoldást javasol.

A stressz tényleg hizlal!

A stressz nem egy objektív, mindenkinél azonosan működő és jelentkező dolog. Az, hogy ki mit tart stresszesnek és „mennyit bír” a feszültségtől teljesen az egyén lelki és fizikai alkatának kérdése. Különböző helyzetekben, különböző ingerek hatására különbözően reagálnak: lehet, hogy egy adott helyzet az egyik ember számára teljesen közömbös, míg a másiknak kellemetlen, mintegy elviselhetetlen mértékű feszültséget, stresszt okoz. Mi több, ugyanolyan mértékű stressz reakció a szervezetben az egyik ember számára óriási megterhelést jelenthet, míg a másikat épp csak motiválja.

Ami bizonyos: stressz hatására egyes hormonok a szervezetben fokozottan termelődnek és ezek közül is kiemelkedő a kortizol nevű hormon. Ez a hormon kimutatható a nyálból is, és alapvetően arra figyelmeztet bennünket a stressz kimerülési szakaszát követően, hogy a stressz okozta felfokozott energiafelhasználást kompenzálva töltsük fel ismét energiával a szervezetet, magyarán együnk!

A stressz hizlaló hatása összefoglalva az alábbiakban nyilvánul meg:

 • A stresszes állapotot követő kimerültség evésre ösztönöz, étvágynövelő hatású
 • Az érzelmi feszültségeket gyakran nassolással “vezetjük le”, amely észrevétlenül bár, de szintén elhízáshoz vezethet
 • A kortizol hormon nem csak a stresszes állapotot követő éhségérzet növeléséért felelős, másik hatása az anyagcsere lelassulása
 • A stressz védelmi készültséget jelent, ezért a szervezet biztonságérzetének növelése érdekében hasi zsírpárnákat gyarapít (“tartalékol”)
 • A munkahelyi stressz gyakran rohanást, időhiányt is jelent, amely sajnos étkezési szokásainkon is nyomot hagy és a gyorséttermeket választjuk
 • A stressz vércukorproblémát is okozhat, ezáltal nő az édesség utáni vágy, nem is beszélve a limbikus rendszer egyensúlytalanságáról, amely jutalmazás és örömérzésért kiált a stresszes időszakokban, és mi lehetne jobb erre, mint a csokoládé?
 • A stressz miatt fáradtabbak vagyunk, nem marad energiánk testmozgásra

Hogy mit tehetünk a stressz okozta elhízás ellen?

Csökkentsük a stresszt, és egészségünk megőrzése érdekében próbáljunk meg kiszakadni a stresszkeltő közegből!

Persze ezt nagyon könnyű mondani, tudom, ám nagyon sok esetben erre a legtöbbünknek nincs lehetősége vagy egyelőre nem találjuk a kiutat. Ilyen esetekben a legtöbb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk olyan gyakorlatokat bevezetni, amelyek segítenek bennünket a stressz kezelésében, megnyugtatnak és örömforrást jelentenek. Ez lehet relaxációs technika, légzéstechnika… bármi, csak lehetőség szerint ne édesség vagy csokoládé!

A mozgás a stressz legjobb ellenszere, mert nem csupán levezeti a feszültséget, hanem természetes endorfin (örömhormon) forrásként növeli elégedettség érzésünket, a kellemes átmozgatás nem csupán fogyaszt, hanem örömet is okoz! Hatására energikusabbak és „stressztűrőbbek” leszünk, izomzatunk, szív- és keringési rendszerünk ellenálló képessége növekszik, sejtjeink friss oxigénhez jutnak, ezáltal a stressz hormonok hatására felszabaduló „mérgek” semlegesítődnek, távoznak a szervezetből, nem is beszélve arról, hogy a hizlaló jutalmazásérzet helyett ténylegesen teszünk valamit önmagunkért.

Mi kell a testnek? Öröm és oxigén!

Bizony nem tévednek nagyot, akik azt mondják, hogy a mozgás és levegőhiány egyértelműen túlsúlyhoz vezet. A mozgás által felhasználható a táplálékkal felvett energia, így egészen biztosan nem marad mit felhalmozni, elraktározni. Mi több, mozgással a már meglévő tartalékok is gyorsan, hatékonyan lebonthatók, ráadásul új izmok épülnek, amelyeknek aztán anyagcsere gyorsító hatásuk is van – egyszerűen az izomsejteknek nagyobb a napi energiaszükséglete, mint a zsírsejteknek.

A mozgás során a vérkeringés élénkül, javul a szövetek vérellátottsága, és a gyorsuló légzésnek köszönhetően a sejtek friss is oxigénhez jutnak. A tiszta, oxigénben dús levegő biztosítja a szervezet számára, hogy amit felvett, az el is égjen. Hatására endorfin hormon szabadul fel, amely a tartós örömérzetért is felelős, ezáltal hozzájárul a stressz csökkentéséhez és általános jólétünkhöz, stabilizálja hangulatunkat. A megfelelő intenzitású edzés tulajdonképpen a nassolás és a cukoréhség leghatékonyabb ellenszere.

Milyen az igazán hatékony edzésterv?

Amikor fogyni szeretnénk, az elején jó, ha nem terheljük meg a szervezetet túlságosan (főleg a szívet és ereket). A túlságosan megerőltető izommunka és a nagyon felgyorsult légzés, keringés inkább az izomtömeg és az állóképesség növelésében hatékony módszer. Ha fogyni szeretnénk, mozogjunk hosszan, kitartóan, ám úgy, hogy a pulzusszám ne legyen kényelmetlenül magas.

Az izommunka intenzitása legyen változó, mindenképpen iktassunk be pihenőnapokat, és az edzés közben sem árt, ha mindig eltérő intenzitással dolgozunk, úgynevezett intervallum edzést vagy köredzést végzünk. Legjobb, ha heti 3 alkalommal edzünk olyan 60-90 percet, és mondjuk a 60 perces edzésterven belül először többféle intenzitású kario edzést végünk, majd az erősítő gyakorlatok során is vissza-visszatérünk a kardio edzéshez, ezzel folyamatosan magasan tartva pulzusszámunkat. Kardio edzés például a biciklizés: tekerjünk 8 másodpercet sprintben, fokozott izomtevékenység, magasabb pulzusszámmal, majd 4 perc lassúbb tekerés következzék. Így a zsírégetés, az energiafelhasználás az izmokból maximalizálódik, mégis kíméletesek leszünk a szív- és az érrendszer szempontjából.

Meddig kell rendszeresen sportolni?

Ha valaki az intenzív sportolást választja, akkor tudnia kell, nem elég addig intenzíven sportolni, amíg eléri a kívánt testsúlyt, hanem legalább még 3 hónapig folytatnia kell ezt az intenzitású életmódot. Az intenzív időszak alatt szervezet alkalmazkodik a fokozott terheléshez, így ha hirtelen abbamarad az edzés, a test lassan tér vissza az eredeti állapothoz. Amint abbahagyjuk az edzést, elkezd újra felhalmozni, raktározni (jojó effektus), különösen ha a bevitt tápanyagmennyiséget nem csökkentjük a terheléssel párhuzamosan, hanem változatlan marad.

Soha ne felejtsd el, hogy a testnek időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon, és visszaálljon az „anyagcsere reakció” a normál, kiegyensúlyozott, lassabb folyamathoz, majd folyamatosan fenn is tartsa azt, azaz, hogy az alapanyagcserénk azon az energetikai alapszinten tartsa fenn egyensúlyi állapotát, és ahhoz igazítsa anyagcsere beépítő és lebontó ritmusát és mechanizmusát, amivel a kívánt testsúlyunkat fenntarthatjuk.

A fogyókúrát követően célszerű beállítani egy olyan új életmódot, amelynek szerves része a rendszeres testmozgás, szolgálva és biztosítva a jóleső, harmonikus egyensúlyi állapotunkat.

Légzőgyakorlatokkal az elhízás ellen

Szervezetünk a működésének fenntartásához szükséges energiát kétféle forrásból képes biztosítani: cukrokból és zsírokból. Kicsit úgy kell ezt elképzelni, mint az autóban a benzint, annyi különbséggel, hogy itt a cukor is energiaforrásnak, mégpedig kiemelkedően fontos, az agy és az idegsejtek működéséhez nélkülözhetetlen, energiaforrásnak minősül.

Ahhoz, hogy ezek az energiaforrások valóban energiává alakuljanak, ne pedig elraktározódjanak, el kell őket égetnünk. Ehhez kell az oxigén – oxigénhez pedig a légzésen keresztül jutunk. Amikor valamilyen fizikai aktivitást végzünk, légzésünk és szívverésünk felgyorsul, a vörösvérsejtek oxigénnel telítődve, fokozott sebességgel szolgálják sejtjeink energiafelvételét.

Nem nehéz kitalálni, hogy a folyamat oda-vissza is működhet: ha légzésünket elmélyítjük vagy felgyorsítjuk, azzal együtt változik a szívműködésünk is, ezzel pedig befolyásolhatjuk sejtjeink oxigén ellátottságát és általános egészségi állapotunkat. A légzőgyakorlatok jótékony hatásait már az ősi indiai jógik is felfedezték, de a mai napig javasolják használatukat egyes légúti és keringési betegségek, valamint a stressz és a fáradtság kezelésében.

A nap folyamán többször, akár óránként-kétóránként végzett néhány mély lélegzetvétellel, vagy szándékosan felgyorsított légzéssel munkahelyi, szellemi teljesítőképességünk és stressz tűrőképességünk növelhető, és hozzájárulhatunk a szervezet anyagcseréjének, emésztési és méregtelenítő folyamatinak felgyorsításához és általános egészségi állapotunk javításához

A már sokat emlegetett helytelen táplálkozásról

Túlsúly alapvető oka általában a helytelen táplálkozási szokás, és nem, ezúttal nem fogjuk hozzávágni az olvasókhoz, hogy többet esznek, mint amennyire szükségük van. Bizonyára pontosan annyit eszik mindenki, amennyit szükségesnek érez, és ez így van rendjén még akkor is, ha ez többlet energiabevitelt jelent.

A helytelen táplálkozási szokás tárgykörébe nálunk

 • a rendszertelen étkezés
 • a kapkodó étkezés
 • az adott földrajzi helyhez kötött népesség táplálkozási szokásai is (pl. túlfűszerezés, zsíros ételek előnyben részesítése, kevesebb gyümölcs és zöldség fogyasztása)
 • a vitaminhiány
 • a kevés folyadék fogyasztása
 • a túlzott édességfogyasztás (cukorfüggőség)
 • a koplaltatás és
 • a stressz vagy éhezés okozta esetleges túlevési rohamok

tartoznak. Ezek mindegyikéről írtunk már. Létezik módszer valamennyi esetben a probléma okainak feltárására és kezelésére, de ebben a cikkben csak néhányat, a fogyás szempontjából legérdekesebbeket szeretnénk kiemelni.

Szabad gyökök és antioxidánsok a súlygyarapodás szolgálatában

A fogyasztói társadalom és a profit- és mennyiségorientált termelési struktúra  következményeként szervezetünknek nap mint nap nagy mennyiségű mesterséges adalékanyaggal, méreganyaggal kell megküzdenie. Egy részük lebontása során jóval több szabad gyök (sejtméreg) felszabadul fel a szervezetben, mint ahogyan az anyagcsere folyamat során az „normálisan” történne. Egyes elméletek szerint, amikor már nem tud a szervezet lépést tartani a „mérgezettséggel”, akkor szépen biztonságosan eltárolja azokat a zsírsejtekben.

Így vagy úgy, a szabad gyökök semlegesítésére a szervezet által termelt és külső energiaforrásból származó antioxidánsok (natúr, nyers ételek, a gyümölcsök és a zöldségek – különösen a magas flavon, azaz növényi színanyag tartalmúak, illetve pl. az omega 3 és omega 6 többszörösen telítetlen zsírsavak) egyaránt alkalmasak. Ezeknek az anyagoknak kiemelkedő szerepük lehet a manapság Magyarországon leggyakoribb haláloknak számító szív- és érrendszeri valamint daganatos megbetegedések megelőzésében, ezért ezek fogyasztásával nem csupán a fogyókúra sikeréért tehetünk sokat, hanem egészségi állapotunk javításáért is.

Cuki-muki candida

A Candida betegség nem más, mint az emberi szervezettel mintegy szimbiózisban élő, annak működését támogató, és az emésztés és megfelelő béflóra szempontjából elengedhetetlen egysejtű „vendégek” (mikrobák) egyensúlyának felborulása. A Candida albicans gomba elszaporodása a szervezetben ma már szinte népbetegség, és ez többek között a helytelen táplálkozásnak is köszönhető. A candida imádja a cukrot – minél több cukrot eszünk, annál jobban szaporodik, és minél „többen van” a szervezetben, annál több cukrot kívánunk.

A zsírpárna, mint védekezés elsavasodás ellen

Egyes elméletek szerint az elhízás oka a szervezet elsavasodásában is kereshető, ám ezek az elméletek igen vitatottak, ahogyan a méregtelenítéssel és a lúgosítással kapcsolatos elméletek mindegyike is.

Ugyanakkor a méregtelenítő- és tisztítókúrák évezredes hagyománya és tapasztalatai, valamint az egyéni, személyes élmények nagyban alátámasztják a módszerek hatékonyságát, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy – annak ellenére, hogy vitatott terület – mindenképpen érdemes picit beszélnünk a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulásáról, az elsavasodásról, ugyanis ezen elméletek szerint túl savasodás (acidózis) ellen a szervezet többek között a zsírsejtek mennyiségének növelésével védekezik. Tehát ebben az esetben „életmentő” funkciót tölt be a súlygyarapodás, a túlsúly!

Az elsavasodás ellen cukor, tejtermék és húsmentes diétával, valamint különböző lúgosító hatású étrend kiegészítővel védekezhetünk.

A fokozatos és türelmes fogyókúra a szervezet számára hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb hosszútávon, mint a gyors, a szervezet számára „erőszakos” diéták. Ez utóbbiak nagyon nagy stresszt jelenthetnek a test számára, nem hagyva időt az alkalmazkodásra. Az agresszív diéták vagy akár a teljes éhezés során az aminosav mozgósításon keresztül jobban csökken az izomtömeg, mint a zsírraktár (fehérjék, zsírok), a glikogénraktárak kiürülése pedig ketózishoz vezet (zsírégető üzemmód a testben, a szénhidrátmentes diéták alapja), a szívizom sorvad, folyadék és vízháztartás felborul. Egy ilyen „0” kalóriás diétát kizárólag csak orvosi utasításra és orvosi ellenőrzés mellett szabad végezni!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.