Fogyás és egészség

Kéz a kézben önmagaddal: végső csapás a súlyfölöslegre 4 lépésben

Számos folyóirat, egészségportál, magazinok és publikációk tömkelege foglalkozik fogyókúrás módszerekkel, a sikeres fogyókúra elengedhetetlen kellékeivel, mindazokkal a feladatokkal, amelyeket fogyókúrázóként végre kell hajtanunk a siker érdekében, de meglepően kevés az olyan publikációk száma, amely magával az emberrel, mint egésszel foglalkozna. Pedig valójában a fogyás is, mint minden más, először a fejben kezdődik…

Minden változáshoz szükséges valami ösztönző, egy olyan inger, amely kiváltja vagy magát a változást, vagy a változtatás szándékából eredő tetteket. Így van ez, ha fogyunk, és valószínűleg ugyanez történik, amikor hízunk is.

Mivel viszonylag ritkán hoznak az emberek olyan döntést, hogy „na márpedig én mától kezdve arra törekszem, hogy túlsúlyos ember legyek, és mindent megteszek azért, hogy el tudjak hízni”, az elhízás oka egy sokkal kevésbé tudatos döntés, testi vagy lelki reakció kell hogy legyen. Ám ha sikerül visszafejtenünk, hogy pontosan mi is okozta az elhízásunkat, nagyobb valószínűséggel tudjuk hatékonyan és tartósan leadni a súlyfelesleget, mintha csak egy újabb önkínzásba kezdve tovább nehezítjük saját életünket.

1. lépés: Tényleg duci vagyok?

Erre a kérdésre a BMI kalkulátornál nyilván lényegesen árnyaltabb választ várunk. Mégis, ha szeretnél egy nagyjából objektív képet kapni arról, hogy valóban rendelkezel-e jelenetős súlyfelesleggel vagy inkább csak némi alakformáló tréningre volna szükséged, akkor érdemes megvizsgálnod az alábbi táblázatot:

testsuly-arany-tablazat2. lépés: Tudod-e az elhízás okát?

A súlyfelesleg, a túlsúly és az elhízás kialakulásának is, mint bármely problémának, egyaránt megvan a maga lelki és fizikai magyarázata. Amikor fogyókúrába kezdünk, mindenekelőtt a változtatási szándék fogalmazódik meg bennünk: megjelenik az igény, amely aztán remélhetőleg tettekben realizálódik, majd tetteink eredménye megjelenik a testben is. De vajon hányan teszik fel maguknak azt a végtelenül egyszerű és őszinte a kérdést, mielőtt a változtatás útjára lépnének, hogy „mi történt veled, mielőtt elkezdtél hízni?”

A fogyás egyik nehézsége talán éppen a lelki és fizikai megközelítések helyes hangsúlyozásában rejlik. Éppen ezért, mielőtt ismét valamiféle kétes kimenetelű önsanyargatásba fognánk, érdemes lehet tisztáznunk, hogy kigömbölyödésünket vajon a helytelen étkezés, a testmozgás csökkentése, hormonális változások (pl. pubertás kor vagy klimax), stressz miatti kényszeres evés vagy épp gyermekvállalás okozta-e?

Ami bizonyos: senki sem mondhatja meg nekünk a tutit, és nem lehet egyetlen sémát felállítani azt mondva, hogy mindenkinél ez vagy az! Nem vagyunk egyformák, ahogyan az életünk és a bennünket ért hatások, valamint az azokra adott reakcióink sem azok. Csak és kizárólag te mondhatod meg, mi változott meg az életedben a testsúlyváltozás alatt vagy azt megelőzően!

3.lépés: A te tested – a te életed – a te céljaid

Nem kell hinned a szakértői véleményekben, a magazinok tuti divat-fogyókúra tippjeiben, sem a környezeted, barátaid és jóakaróid tanácsaiban, mert ez itt a te tested, a te életed – értelemszerűen az egyetlen működő módszer számodra az lesz, ami hozzád igazítható, azt az okot kezeli, ami eredetileg is okozta a nehézségeidet.

Ha már tudod, mi okozta az elhízásodat, akkor egyértelműen ki tudod jelölni azokat a célokat és eszközöket, amelyekkel a számodra megfelelő alakot elérheted.

4. lépés Ha már tudod, min kellene változtatnod, de nem tudod hogyan…

Nagyon fontos tudnod, hogy senki sem várja el tőled, hogy hirtelen te legyél az év táplálkozástudományi szakembere! Igaz ugyan, hogy az okok feltárásában bár kérhetsz szakértői segítséget, alapvetően neked kell megfejtened, de ha egyszer már kiderítetted, merre tovább, ne félj kérni, elfogadni szakértői segítséget akár a táplálkozásban, akár az edzéstervedben. Ha egyértelműen megfogalmazott célokkal nézel körül és választasz módszert vagy szakembert, nem kell aggódnod amiatt, hogy az esetleg ismét a kudarc felé vezet, hiszen te már tudod, mit akarsz.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.