Fogyás és egészség

Pszichológiai eljárások és a támogatás szerepe a fogyókúrában

Szintén hozzátartoznak a fogyókúrához. A fogyókúra motiváció és ellenőrzés nélkül nehezen megy. A motiváció lehet kozmetikai eredetű vagy alkalomhoz kötött, de az egészség helyre­állításával is összefügghet.

A fogyókúrázót egy kívülál­lónak ellenőriznie kell, hogy a leletei javulásáért, a leadott kilókért elismerést és további ösztönzést kap­jon. A testsúlyt hetenként egyszer azonos ruhában, reggel, evés előtt ellenőrizni kell. Jó hozzáállású pszi­chológus vezette csoportokban gyorsabban fogynak az emberek egyes megfigyelések szerint, hiszen a fogyókúrázók jó példákat látnak maguk körül.

Jegyezzük meg! A fogyókúrázó egyik legnagyobb nehézségét gyak­ran a környezete okozza!

Elsősorban munkahelyén szokták gyakran a diétázókat kigúnyolni, nagy örömet lelve abban, ha valami étkezésre csábítják. Amikor meg eredmények mutatkoznak, nem a testsúlycsökke­nést veszik észre, hanem azzal ijesztgetik, milyen rosszul néz ki, hogy megráncosodott a bőre (pedig fokozatos fogyókúránál ez nem következik be), s úgyis hiába az egész, előbb-utóbb vissza fog hízni.

Ugyanak­kor a várható különböző betegségekkel fenyegetik, de hallgatnak arról, hogy általa milyen betegségektől szabadult meg. A fogyókúrában sokszor a közvetlen családtagok sem partnerek lakmározó családtagok, tele fridzsider mellett nagyon nehéz fogyókúrázni.

Támogatás szerepe

A fogyókúrázót tehát lelkileg is támogatni kell, hogy legyen ereje a sértések leküzdésére, a piszkálódások tolerálására. Lehetőség szerint a házastársakkal együtt kell megbeszélni a diéta célját és részleteit. A fogyókúrázónak is bíznia kell az eredményességben. Kórhá­zunkban a fogyókúrát a betegek egy részénél az osztályon alkalmazott 500 kalóriás diétával kezdjük. Ennek hatására bekövetkező egy hét alatti közel 4 kg-nyi fogyás olyan sikerélmény a beteg számára, mely a korábbi, sokszori eredménytelen próbálkozással szemben bizonyítja, hogy van lehetőség eredményes fogyásra.

Ebben nem is annyira az a 4 kg-nyi testsúly­csökkenés számít, hanem az ennek alapján a fogyókúrázóban kialakított hit és elhatározás egy komolyabb, hosszú távú áldozatvállalásra. Ilyenkor a fogyókúrázó társak jó példái is ösztönzően hatnak.

John Minnoch fogyása

A rekordok könyvében (Guiness) szerepel az amerikai John Minnoch, akit 1978-ban állítólag 635 kg-mal szállítottak a Seattle-i Klinikára. Két évig tartották napi 1200 kalóriás koszton, s testsúlya 419 kg-ra csökkent.

Gyermekek fogyása

A gyerekek fogyókúrája lényegében nem különbö­zik a felnőttekétől, csak néhány jellegzetessége van. Ha a csecsemő az első három hónapban több mint 3 kg-ot gyarapszik, akkor korrigálni kell a táplálékfelvé­telt. (Ugyanis ezek 6-15 éves korukban kövérebbek lesznek társaiknál.) A fogyókúrás gyerekeknél ki kell használni a mozgásterápiát, a psychológiai lehetősége­ket, diétájukban pedig fehérjedús étrendet kell biztosí­tani, mert a pubertásban a hossznövekedés elmarad­hat. A gyerekek fogyókúrájában kulcsfigura a mama, sokszor az ő ellenállását kell elsősorban megtörni. Jó hatásúak a hazánkban is szervezett fogyókúrás tá­borok.

Fogyás terhesen

A terhesek fogyókúrájukban étvágycsökkentő gyógyszert nem kaphatnak. Terhesnek nem ajánlatos havi 1 kg-nál, tehát összesen 9 kg-nál többet hízni. Az első hat hónapban nem kell az energiafelvételt a terhesség miatt növelni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.