Fogyókúra tudástár

Az elhízás sebészi kezelése mikor szükséges?

Kiknél ajánlott a műtéti eljárás?

Az elhízás kezelésében elsősorban súlyos, tehát 40-es BMI (esetenként 35-ös BMI) felett jön szóba a sebészi beavatko­zás. Indokolt a műtét azoknál, akik belgyógyászati módszer­rel nem voltak eredményesen fogyaszthatók, nagy a súlyuk, és a kísérő mozgásszervi betegségeik miatt mozgásterápiá­ra már nem alkalmasak.

Az elmúlt évtizedben többféle műtéti eljárással próbál­koztak:

  • A legismertebb a gyomor-vékonybél bypass (ejtsd, bájpassz) műtét, amikor a gyomorból a táplálékot egye­nesen a vékonybél távolabbi szakaszába vezetik, így a felszívódás jelentősen csökken. AZ USA-ban és Nyugat Európában ez a módszer elterjedt, és jó eredményeket mutat. Hazánkban még nem alkalmazzák túl gyakran.
  • Kisebb beavatkozást jelent az ún. gyomorszűkítő mű­tét, melyet hazánkban is már szélesebb körben alkal­maznak. Ennek lényege, hogy laparoszkóppal jutnak be a bőrön át a gyomorhoz, és a gyomor legfelső részére elhelyeznek egy gyomorszűkítő gyűrűt, mellyel mintegy 50 ml – (fél deci) – űrtartalmú „mini gyomor” jön létre, szűk alsó kimenettel. Az étkezés gyorsan teltségérzést okoz. A gyűrű belsejében folyadék van, ami egy csövön át összeköttetésben van a hasfal bőre alá beoperált kis folyadéktartállyal, így annak megszúrásával szabályozni lehet a gyűrűben lévő folyadék mennyiségét, így a gyű­rű tágasságát. Ez lehetővé teszi a gyűrű szükség sze­rinti állíthatóságát.
Magyarországon 1990 óta végeznek ilyen műtétet, eddig közel 2000-et, elsőként a Péterfy Sándor Kórházban Bende, majd Pécsett Tizedes, Debrecenben Tanyi főorvos vezetésével.

Mennyire hatásos a fogyás?

A lecsökkentett táplálékfelvétel következtében előbb gyors, majd lassú ütemben a betegek 30-50 kg-ot is fogyhatnak. Persze először – 3-5 hétig – csak folyékony, majd pépes, később a korábbi étkezésre emlékeztető, de jól megrágott táplálék felvétele lehetséges. A gyűrű egy évtizedig is benn­maradhat. A hiánypótlásra, kontrollokra figyelni kell. A fo­gyással a diabétesz, a hipertónia, és a vérzsíreltérések is visszafejlődhetnek.

Mennyire veszélyes a műtéti eljárás?

Mindemellett az eljárás nem veszélytelen. Az illetékes amerikai hatósághoz (FDA) beérkezett 553 mellékhatás ri­portban 2 haláleset is szerepel, nyelőcső kimaródások, gyű­rűszivárgás stb. miatt. Ugyanakkor egy svéd tanulmány sze­rint a sebészi eljárásokkal a 10 éven belüli halálozás 30-40%-kal csökkent a meg nem operált morbid elhízottakéhoz hasonlítva.

Mellékhatások

Az eljárás két gyakori mellékhatása a savas reflux a nyelőcsőbe, és a székrekedés, melyek megfelelő étrenddel, gyógyszerrel, befolyásolhatók. A betegek egy kis része részben pépes kalóriabombák mellett nem fogy, részben a gyűrű eltávolítását kéri.

Figyelem! Magyarországon mintegy 200 000 olyan elhízott él, akinél ilyen műtét elvileg szóba jönne.

A társadalombiztosítás 2006-ig támogatta a műtétet, négy országos Lipid Központ (a debreceni és budapesti klinikák, illetve a Szent Imre és BM Kórház) szakmai javaslatára. Saj­nálatos módon az OEP 2006 novemberében a támogatást felfüggesztette.

Meg kell jegyezni, hogy a súlyos, morbid elhízottaknak nem egyetlen kezelési módszere a műtéti, mert sok esetben belgyógyászati módszerrel is el lehet érni a 30-50 kg-os, esetenként 100 kg-ot is meghaladó fogyásokat. Mégis, a morbid elhízás kezelése tömegméretekben az orvostudomány nagy kihívásai közé tartozik.

A kutatások akár szükségtelenné tehetik a műtétet a jövőben

Reménykedni lehet abban, hogy a kutatások eredménye­képpen előbb-utóbb olyan gyógyszeres segítséget kapha­tunk, mely pl. a betegek energialeadását szív- és érrendsze­ri, illetve idegrendszeri mellékhatások nélkül fokozná, és az étvágycsökkenés mellett jelentős testsúlycsökkentést ered­ményezne.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.