Anyagcsere

Fedezze fel a tartós fogyás titkát!

A legnagyobb siker az étrendi szokások tartós megváltoztatásával érhető el. Ha valaki egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozik, könnyűszerrel megtarthatja az ideális testtömeget. Úgy lehet a legjobban lefogyni, ha csök­kentjük a bevitt energia és zsír mennyiségét, egyidejűleg pedig sok testmoz­gással gondoskodunk arról, hogy a szervezet minél több kalóriát égessen el.

Minden feleslegesen elfogyasztott élelem hizlal. Különösen veszélyes a zsír, hiszen magas az energiatartalma – több mint kétszer akkora, mint a fehérjéké és a szénhidrátoké. Ugyanakkor az sem megoldás, ha a zsírt telje­sen elhagyjuk az étrendből.

Érdemes az élelmiszerek zsírtartalmáról már vásárláskor tájékozódni, és ennek megfelelően választani, az ételek elkészítése során pedig tudatosan az egészséges zsiradékokat használni.

Íme a takarékoskodás 9 bevált tippje

  1. Válasszunk zsírszegény (1,5 százalékos) tejtermékeket; a sajtok közül pedig azokat, amelyekben a zsírtartalom nem haladja meg a száraz anyag­tartalom 45 százalékát. A szárazanyag-tartalomhoz viszonyított zsírtarta­lom azt jelzi, hogy mekkora a zsír hányada, ha a termék víztartalmát figyelmen kívül hagyjuk. A valódi zsírtartalom ennek az értéknek a fele, krémsajtok esetében valamivel kevesebb, kemény sajtoknál kissé több.
  2. Magas zsírtartalmú tejföl helyett válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmút (12 százalékost).
  3. Kolbász helyett együnk sovány csirkemellet, sonkát vagy sülteket.
  4. Igyunk energiaszegény italokat: vizet, édesítés nélküli gyümölcs- és herbateát, gyümölcsléből készített „fröccsöt” (két rész víz, egy rész 100 százalékos gyümölcslé).
  5. Ne panírozzuk be a hús- és halszeleteket.
  6. Használjunk növényi (repce-, olíva-) olajat az állati eredetű zsiradékok (például vaj) helyett.
  7. Mérjük ki főzéskor pontosan az olajat: adagon­ként csak egy-két evőkanálnyit használjunk.
  8. Majonéz és tejszínes salátaöntetek helyett készítsünk öntetet sovány joghurtból ecettel és olajjal.
  9. Ne feledjük, hogy az édességekben, chipsékben sok a rejtett zsír!

A heti fél-egy kilónyi fogyás reális elvárás, ne tö­rekedjünk ennél többre. Nem érdemes drasztikusan csökkenteni az energiabevitelt, elegendő, ha az étrend naponta maximum 500 kilokalória energiával kevesebbet tartalmaz. Ennyi energia van például egy tábla cso­koládéban. Minél lassabban csökken a testtömeg, annál könnyebb tartósan megőrizni.

Valóban jobb a „light”?

Nem biztos, hogy a „light” címkével ellátott élelmiszerekben kevesebb az energia vagy a zsír. A kifejezés használatát nem szabályozza tör­vény, ezért akár arra is utalhat, hogy az élelmiszernek alacsony a koffein-, illetve alkoholtartalma. A kevés cukrot tartalmazó termék nem okvetlenül zsírszegény is: ilyenkor többnyire cukor helyett cukorpótlóval vagy mesterséges édesítőszerrel édesítették. Elő­fordulhat tehát, hogy az adott „light” élelmiszernek magas a zsír­tartalma, ezért energiában gazdag.

Egészséges-e a böjtölés?

Ha valaki böjtöl, meghatározott időre önként lemond az evésről, és szinte semmit sem fogyaszt. A cél elsősorban a szervezet tehermentesítése, salaktalanítása, sohasem a fogyás. Többféle böjt létezik, a természetgyógyászat bizo­nyos fajtáit krónikus betegségek gyógyítására alkalmazza.

A böjt eredetileg a vallások „találmánya”. A böjtölő szerzetesek, hívők az étel (és a szó) megvonásával kívántak a testtől és egyben a külvilágtól elszakadni, hogy figyelmüket befelé fordíthassák, és arról elmélkedjenek, ami valóban lénye­ges. Sokan számoltak be böjt során misztikus élményekről, megvilágosodásról.

Mai rohanó világunkban ez a vágy – a lélek felszabadítása, a test börtönéből való kitörés – ugyanúgy él, hívőkben és nem hívőkben egyaránt. A böjtölés szinte reneszánszát éli, a célok azonban sokkal konkrétabbak és világiasabbak: napjaink embere elsősorban azért vonja meg magától az ételt, hogy megszabaduljon fö­lösleges kilóitól, és aktivizálja a szervezet öngyógyító képességét.

A tudomány mindmáig adós a magyarázattal arról, hogy miért hat a böjt kedvezően a szervezetre, amely a megfelelően kiválasztott kúra esetén kétségtelen.

Fontos megjegyezni: a böjt nem karcsúsít

Egy biztos: a böjtölés tökéletesen alkalmat­lan a fogyásra, ugyanis a szervezet, mint korábban említettük, tápanyaghiány esetén elsőként a könnyen hozzáférhető izom­fehérjét építi le, és csak utána a zsírszöve­tet A túl hosszúra nyúló böjt veszélyes lehet, ezért terhes nőknek, gyerekeknek, betegeknek és időseknek nem ajánlott A vese terhelése ilyenkor fokozott, a vér megnövekedett húgysavszintje miatt akár köszvényes roham is bekövetkezhet, és keringési, valamint szívritmuszavarok is kialakulhatnak.

Miből áll a böjtkúra?

Aki böjtkúrát tervez, feltétlenül konzultáljon előtte az orvosával. A szervezetet is fel kell készíteni a táplálékmegvonásra: a böjt előtt iktassunk be néhány húsmen­tes, majd gyümölcs- és nyerszöldség-napot, azután – esetleg beöntés segítségé­vel – ürítsük ki a beleket. Ilyenkor a sok folyadék elengedhetetlen. Az egyéb sza­bályok változók.

Hasznos: A böjt után foko­zatosan kell vissza­térni a táplálkozás­hoz, ugyanúgy, mint a kezdésnél.

A böjtkúrát érdemes összekapcsolni az elcsendesedéssel. Szabadság alatt, a mindennapokból kivonulva a legjobb belevágni, hiszen nyugalom és ellazulás szükséges hozzá. Sokat segít a kímé­letes testmozgás, például a séta, a túrázás.

Figyelem! A böjt alatt a sejt- és idegmérgek – az alkohol, a nikotin vagy a koffein – bevitele tilos!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.