Fogyás és jó fizikai állapot

Étkezési idők helyek megválasztása

Egyes táplálkozási tanácsadók szerint fontosabb, hogy mikor eszünk, mint hogy mit. Azt tanácsolják, sokszor együnk keveset, hogy szinten tartsuk vércukrunkat, és anyagcserénk állandóan magas szinten maradjon. Kiment a divatból a rendszeres étkezés? Egy biztos: igaza volt a nagymamának, amikor azt mondta, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése.

Le lehet fogyni napi háromszori étkezés mellett?

IGEN Bár újabban azt ajánl­ják, hogy napjában többször együnk keveset, nem lehetet­len lefogyni a reggeli-ebéd­vacsora étrend mellett sem.

A legújabb fogyókúrás irány­zatok szerint a napi öt vagy hat kisebb étkezés előnyösebb, mint a háromszori bőséges evés. Az elmélet kitalálói sze­rint az egész napra elosztott kalóriák mellett nem ingadozik nagymértékben a vércukor­szint (és az étvágy), egyenletes és magasabb szintű az anyag­csere és az aktivitás, ami azt je­lenti, hogy valószínűleg többet is mozgunk.

Nem született azonban még olyan kutatási eredmény, amely meghatároz­ná az egyedül üdvözítő étkezé­si rendet. Vitatható, hogy a szervezet egy vagy hat étkezés mellett működik-e jobban, a szakemberek szerint ez is az egyéntől függ.

Kutatási eredmények! A közelmúltban svéd kuta­tók 140 alanyon vizsgáltak kétféle étkezési rendet: napi háromszori étkezést, valamint három főétkezést plusz három­szori néhány könnyű falatot. Mindkét csoport ugyanannyit fogyott egy év alatt, ha korlá­tozták a bevitt energiát. Ha­sonló eredményre jutottak a Missouri Egyetem kutatói 100 férfi és nő megfigyelése so­rán. Mind az étkezések között nassolok, mind a csak napi háromszor étkezők átlagban 5 kilót fogytak 24 hét alatt.

Van olyan kutató, aki a túl­súlyosságot és az elhízást a nassolásnak tulajdonítja, de csak ha egészségtelen falatok­ról van szó, nem rostokban gazdag gyümölcsökről és zöld­ségekről.

Abban mindenki egyetért, hogy ha már okvetle­nül nassolni akarunk, válasszunk energiában szegény és tápanyagban gazdag falatokat.

Segít a fogyásban a reggeli?

IGEN Számos vizsgálat bizo­nyította, hogy azok, akik sike­resen le tudnak fogyni és meg is őrzik testsúlyukat, minden­nap reggeliznek.

Ha úgy véli, a reggeli elhagyá­sával csökken a napi energia­bevitele, gondolja ismét át a dolgot. Bebizonyosodott, hogy a nem reggelizők napközben rendszerint behozzák a lemara­dást, méghozzá túlságosan is.

Érdekesség: az American Journal of Clinical Nutrition című folyó­iratban megjelent közlemény szerint a vizsgált nők, amikor reggeliztek, naponta mintegy 100 kcal energiával kevesebbet vittek be ahhoz képest, mint amikor kihagyták a reggelit.

A sikeres fogyókúrázók szin­te valamennyien reggeliznek.

Kutatási eredmények! A Coloradói Egyetem egész­ségközpontjának kutatói 3000 ember kikérdezése után arról számoltak be, hogy azok kö­zül, akik átlagban 35 kilót fogytak és tartották a súlyu­kat, 80 százalék naponta reg­gelizett. Egy vizsgálat szerint 10 087 holland kamasz közül a rendszeresen reggelizők kevésbé voltak hajlamosak az elhízásra, mint azok, akik rendszertelenül vagy sohasem reggeliztek.

A reggelizés akkor is hasz­nos, ha nem csökken a napi energiabevitel. Ennek az lehet az oka, hogy a reggeli étkezés voltaképpen serkenti az anyag­cserét az éjszakai pihenés után, amelynek során energia raktá­rozódik el.

Kutatási eredmények! Ötvenkét közepe­sen elhízott nő közül azok tudtak 8,5 kilót fogyni 12 hét alatt, akik naponta háromszor étkeztek, és az étkezések közül az egyik a reggeli volt. Azok, akik csak kétszer ettek napjá­ban (és nem reggeliztek), csak 6,5 kilót fogytak. A két cso­port tagjai ugyanannyi kalóriát fogyasztottak.

Hizlal az esti evés?

NEM Semmi sem bizonyítja ezt a tévhitet.

Egy adag fagylaltban pontosan annyi energia van este nyolc­kor, mint reggel nyolckor. Miért gondolják olyan sokan mégis, hogy az esti evés hizlal? Először is, reggelente nemigen szoktunk fagylaltozni, sokkal inkább este a tévé előtt. Ha té­vézés közben mindenféle érték­telen ennivalót nassolunk, biz­tos, hogy előbb-utóbb megárt (különösen derékbőségünk látja kárát). Valószínűleg ez az oka az esti evészettel kap­csolatos hiedelmeknek.

De mi a helyzet akkor, ha késő este egészséges falatokat eszünk?

Sokan úgy vélik, hogy este bármilyen étel jobban hizlalja a hasat és a combot, mert már nincs lehetőség arra, hogy le­mozogjuk, mielőtt aludni té­rünk. Valószínűleg minden az elfogyasztott adagok mére­tétől függ. Ha ebéd óta egy falatot sem ettünk, akkor este 10-kor már majd’ éhen ha­lunk, és többet eszünk a kelle­ténél. A késő esti evés a reggeli iránti étvágyat is csökkentheti, márpedig amint fentebb írtuk: a reggeli elhagyása keresztbe tehet a fogyókúrának.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.