Fogyókúra tudástár

Az éltető vízről

Az emberi szervezet 7%-a víz. Olyannyira nélkülözhetetlen annak egészséges működése szempontjából, hogy már 2% folyadékvesztés hatására is jelentősen romolhat a fizikai és a szellemi teljesítőképességünk. De vajon mit, mikor és hogyan igyunk? És valójában mennyit takarhat az a bizonyos „megfelelő mennyiségű” folyadék?

A víz nem csupán a kiegyensúlyozott étrend, az egészség, az élet forrása. A folyadék-háztartásunkról való tudatos gondoskodás a sikeres fogyókúra egyik legfontosabb sarokköve, és nem csupán azért, mert térfogata mián különösebb kalóriabevitel nélkül növelheti teltségérzetünket! A víz többek között hatással van a vér összetételére és a vérnyomásra, továbbá részt vesz a tápanyagok és a salakanyagok szállításában, a szervezet megtisztításában, méregtelenítésében és a test hőmérséklet szabályozásában is. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele enyhítheti a fogyókúra esetlegesen kellemetlen, járulékos tüneteit (méregtelenítés és zsírbontás okozta fejfájás, izomfájdalom), és maga az anyagcsere is élénkülhet tőle (helyesebben a hiányától lelassul).

sok-viz

Mit igyunk?

A válasz végtelenül egyszerű: vizet. A folyadék pótlásra a fogyókúrázó számára a tiszta csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz a legalkalmasabbak, másodsorban a zöldség- és gyümölcslevek, híg levesek, valamint a teák (lehetőség szerint hozzáadott cukor nélkül). Azt javaslom, igyekezzünk jól elkülöníteni a tiszta vízből és ízesítés nélküli teából származó folyadékbevitelünket a több forrásból származótól, és lehetőség szerint a bevitt folyadék legnagyobb része az előbbiekből származzon.

A gyümölcslevek úgy általában, valamint a tej és a cukrozott üdítőitalok bármely fogyókúrázó ember szótárában sokkal inkább az „étel” címszó alatt keresendők, hiszen bizonyos fajtáiknak akár egyetlen decije is kiteheti a napi teljes kalóriabevitel 5%-át!

Mennyit igyunk?

Egy átlagos testtömegű ember (~65kg) napi folyadékszükséglete olyan 2 liter körül alakul, normál fizikai aktivitás esetén. A testsúly és a fizikai aktivitás növekedésével azonban növelni kell a folyadék bevitelünket is.

Mikor igyunk?

Azt mondják az okosok, hogy ha arra várunk, hogy megszomjazzunk, akkor máris elkéstünk, hiszen a szomjúság már maga is egy hiánytünet. A legjobban az válik be, hogyha a nap folyamán folyamatosan a kezünk ügyében van egy palack víz, így alkalomadtán bele-belekortyolhatunk, elkerülvén ezzel, hogy a szervezet vízhiányos állapotba kerüljön.

Figyeljünk arra, hogy a szükséges mennyiséget a nap folyamán nagyjából egyenletesen eloszlatva fogyasszuk el, ne pedig „tömbösítve”, mert az megterhelő lehet a vese számára, és nem biztos, hogy eléri valódi célját! Ha túl sokat iszunk egyszerre, az csak „átfolyik” rajtunk, de nem javítja szervezetünk általános folyadék ellátottságát.

Este, közvetlenül lefekvés előtt már ne fogyasszunk jelentős mennyiségű folyadékot, mert éjszaka a vese kevésbé aktív. A szervezet pihen, nincs szüksége jelentős folyadék utánpótlásra, így megint csak a vesét dolgoztatnánk pihenőidőben, fölöslegesen, nem is beszélve arról, hogy ezzel elkerülhetjük, hogy az éjszaka folyamán többször felébredjünk arra, hogy mosdóba kell mennünk…

Mikor ne igyunk?

Sok fogyókúrázó esküszik rá, hogy közvetlenül étkezés igyunk meg egy jó pohár vizet, ezzel is csökkentve a gyomor befogadóképességét és ételigényünket. Térfogat kapacitás szempontjából ez valóban jó módszer lehet, ám tudnunk kell, hogy az étkezés előtt és közvetlenül utána elfogyasztott folyadék valamelyest felhígítja az emésztőnedveket, ezzel némiképpen akadályozva az emésztést. Ezért érdemes lehet azt a bizonyos „jó pohár vizet” inkább olyan fél órával az étkezés időpontja

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.