Fogyókúra tudástár

Lassan fogyj, tovább érsz – 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt gyors diétába kezdesz

Ki ne állt volna már úgy a tükör előtt, hogy tudta, néhány héten vagy akár napon belül szebbnél-szebbnek kellene lennie, és az attól való eltérése bizony centikben (és kilókban is) mérhető? Hát persze, hogy már hetekkel vagy hónapokkal ezelőtt is tudtuk, hogy eljön ez a nap!

Tudtuk, hogy mikor lesz az a bizonyos esküvő, osztálytalálkozó, utazás vagy bármi más, és igen, egészen mostanáig valahogy minden nap volt egy fontos okunk arra, hogy ne jussunk el edzésre vagy mégis inkább megegyük azt a „még egyet”. És igen, mindmáig valahogy nem tűnt olyan szűknek az a ruha, és nem, az a pocak sem volt még soha ennyire nagyon gömbölyű… Most pedig itt állunk, enyhe idő- és ruha szűkében a nagy nap előtt, áhítva a csodát, amely majd pár nap alatt megszünteti a tökéletes képtől való kisebb-nagyobb eltéréseinket…  S hogy mi jön akkor? A szuperdiéta!

Mégis, mielőtt ismét kipróbálnád az internet villámfogyókúra dömpingjének valamely gyöngyszemét, jó, ha észben tartod, hogy ilyen csodák márpedig nincsenek, vagy ha vannak is, ritkán tartanak tovább 3 napnál – ahogy az már a csodáknál lenni szokott…

Fogyasszunk gyümölcsöt

Napjainkban táplálkozási szakemberek százezrei képviselik azt az álláspontot, hogy a gyors diéták által elért eredmények szinte soha, vagy csak nagyon ritkán vezetnek tartós testsúlycsökkenéshez, és az egészséges fogyás mértéke a 0,5-1kg testtömeg-csökkenést nem haladhatja meg heti szinten. De nézzük csak meg, ennek mi az oka!

1. A gyorsdiéták hiányállapotot idéznek elő

Azoknak, akik valamely gyors szuperdiéta mellett teszik le a voksukat, tudniuk kell, hogy ezen a drasztikus fogyókúrák során az ember egy egészségtelen és a szervezet számára természetellenes étrendet követ. A gyorsdiéták többsége hosszútávon nem fenntartható követelményeket támaszt a fogyókúrázókkal szemben. Ha valaki mégis megkísérelné őket huzamosabb ideig követni, nagy valószínűséggel megbetegedne tőle.

2. Nem jelentenek életmódváltás

A gyorsdiéták tehát csupán egy határozott idejű, rövidtávú életmódváltást jelentenek. Kicsit olyanok, mintha ideiglenesen afféle „megszorító intézkedéseket” vezetnénk be, de nem alakul ki sem kellő önuralom, sem az egészséges étrend iránti vágy, amely segíthetne az elért eredményeket megtartani. A tapasztalatok szerint a drasztikus fogyást követően az emberek mindig visszatértnek a régi étkezési szokásaikhoz, így az elért eredmények néhány héten belül teljesen eltűnnek, és mint tudjuk, mi jön azután?

3. A jojó effektus

Hogy miért jojó? Mert a kilók úgy mozognak rajtunk fel és le, mint a jojó a zsinóron. Annyi különbséggel, hogy a jojó zsinórja állandó hosszúságú, ezért mindig ugyanoda tér vissza, míg a kilókból valahogy mindig egy picit több lesz az egyes fogyókúra-ciklusok végére…

A jelenség oka, hogy a gyorsdiéták extrém alacsony kalóriabevitelének következtében a szervezetünk néhány napon belül „tartalék üzemmódra” kapcsol: az éhezés miatt az anyagcsere lelassul, és bizony akkor sem kapcsol vissza azonnal, amikor a test ismét megfelelő mennyiségű táplálékhoz jut. Ilyenkor ugyanis beindul a „tartalékképzés” – ezzel készítvén fel a szervezetet a későbbi, hasonlóan megterhelő és pánikkeltő „ínségekre”.

4. A gyors fogyás megtévesztő

Minden fogyókúra, függetlenül attól, hogy egy csodadiéta okozza-e vagy valódi életmódváltás, a néhány napig tartó, gyors testsúlyvesztés szakaszával kezdődik. Az ekkor tapasztalt testtömeg-csökkenés sok esetben csupán folyadékveszteséget jelent, illetve kiürülnek az izomszövet folyadékraktárai és az emésztő rendszer. A valódi fogyás csak ezt követően kezdődik el, ám a gyors fogyókúrák helytelen, hiányos étrendje ebben a szakaszban valódi fogyás helyett izom-leépüléshez is vezethet, amely épp ellentétes a fogyókúra céljával.

5. Lelki okok

Noha az első pontban azt mondtuk, hogy a gyors szuperdiéta végeztével az emberek visszatérnek eredeti életmódjukhoz, a fogyókúra pszichés hatásait is figyelembe véve ennél egy picit árnyaltabb a helyzet. A sikeres testsúlycsökkentést követően ugyanis jellemzően két viselkedésformát figyelhetünk meg:

  • Jutalmazás: a fogyókúrázó a diéta végeztével úgy érzi, immár megengedheti magának, hogy az erőfeszítéseiért cserébe valami finomsággal jutalmazza meg testét-lelkét. Felbátorodván elért eredményein meg is teszi sajnos, többször is…
  • Kompenzáció: az indokolatlan mértékű éhezés egy olyan stressz állapotot, feszültséget idéz elő a fogyókúrázó testében és lelkében, amelyet – elveszített biztonságérzete növelése érdekében – a fogyókúra befejezését követően sok esetben extra adag táplálékkal (is) kompenzál. A gyorsdiéták követői a diéta befejezését követően még jó darabig jellemzően többet esznek, mint azelőtt.

Ezzel szemben egy olyan fogyókúra végén, amely kitartással és életmódváltással is párosul, és nem kényszerít bennünket súlyosan hiányos táplálkozásra heteken keresztül, ezekre a kompenzációs mechanizmusokra nem kerül sor.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.