Fogyókúra tudástár

Táplálkozási ajánlások a lakosság számára – Amerikai élelmiszer piramisok

Az USA-ban igyekeznek a lakosságot úgy informálni a táplál­kozási irányelvekről, hogy piramisokba foglalják az ételeket, melynek bázisán helyezik el a gyakran fogyasztható, a csú­csán a ritkán fogyasztható ételeket. A hivatalos amerikai ún. USDA-piramist 1992-től 10 évig terjesztették, melynek alapját képező kenyér, gabonafélék, rizs, tészták fogyasztásából napi 6-11 adagot (!) javasoltak. Talán nem csoda, hogy ilyen szénhidrátbevitel mellett inkább hízott az amerikai lakosság, mintsem fogyott volna!

Táplálkozási piramisok USA

2003-ban került forgalomba az amerikai Harvard egyetem új ajánlása, mely lényegesen különbözik az előzőtől: a rizs, fehér kenyér, burgonya és tésztafélék felkerültek a piramis csúcsára, tehát a ritkán ajánlott ételek közé és a piramis alapját a teljes kiőrlésű gabonaipari termékek és a növényi olajok, felette a zöldségek és gyümölcsök képezik.

Táplálkozás piramis

2005-ben az USDA irányelvek is módosításra kerültek, amelyben a gabonaféléket nem olyan markánsan választot­ták ugyan szét („lehetőség szerint teljes kiőrlésű”), csak a mozgás jelentőségét még külön ábrázolják rajta.

Mozgás piramis

A Harvard Egyetem 2008-ban tovább módosította és online is hozzáférhetővé tette új piramisát, melyben a piramis aljára helyezte a fizikai aktivitást, a következő szinten egy sorba kerültek a zöldségek, gyümölcsök, a telí­tetlen zsírok és a teljes kiőrlésű gabonák, a piramis csúcsán pedig a vörös húsok, vaj, finomított lisztek, rizs, fehér kenyér, tészták, burgonyák, cukrozott italok és édességek kerültek.

Újabban mind több adat utal arra, hogy amíg egyes vitami­nok (A- és E-vitamin, béta-karotin) preventív szerepe meg­kérdőjelezhető és a multivitaminok túladagolása is problémás lehet, viszont a D3-vitamin-bevitelnek a kardiovaszkuláris, daganatos betegségek megelőzésében jelentős szerepe le­het, így került az új piramisba a D-vitamin-pótlás ajánlása is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.