Fogyókúra tudástár

Mediterrán diéta fogyókúrázóknak

A II. világháború után a görög kormány segítséget kért a Ro­ckefeller Intézettől, hogy mérje fel országuk helyzetét, többek között a lakosság táplálkozására, egészségügyi és halálozá­si adataira vonatkozóan is. Különösen az elmaradottnak, fel­zárkóztatásra ítélt Kréta szigetén vizsgálódtak. Meglepetés­re az derült ki, hogy ebben az elmaradt országrészben az emberek életkora igen hosszú, alig fordul elő infarktus és da­ganatos megbetegedés és táplálkozási szokásaik nagyon egészségesnek tűntek.

Ezt a táplálkozási formát el is neve­zetek „mediterrán étrendnek”, mely a Földközi-tenger mellet­ti országokra sokáig jellemző volt. Ennek 5 fő pillére van.

1. Növényi eredetű ételek

Mezőgazdasági növényi eredetű élelmiszerek (ke­nyér, tészta, rizs, burgonya) bőséges fogyasztása. Ezek közül talán a tészta szorul magyarázatra, hiszen a közvélekedés szerint hizlal. Ezeken a területeken, főleg Itáli­ában azonban az ún. durum tésztát használják, melynek 15%-os rosttartalma van. Ha 10 dkg ilyen tésztát – melynek energiatartalma 350 kcal – megfőzünk, az háromszorosára duzzad, de ennek a 300 g tésztának a kalóriatartalma köz­ben nem változik meg. Egy ilyen adag tészta egy vacsorára megfelelő, mindössze 350 kcal.

2. Zöldségek, gyümölcsök fogyasztása

A nyersen, frissen, fejenként és évenként fogyasztott leg­alább 200 kg zöldség és 120 kg gyümölcs egyik jellemzője a mediterrán étrendnek, mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, a betegségek ellen hatékony, ún. antioxidánsokkal és növényi rostokkal, fito-komponensekkel, tehát kife­jezetten egészségesnek mondható.

3. Halfogyasztás

A klasszikus mediterrán diétában halat naponta, viszont más húst legfeljebb csak hetente fogyasztottak. A rendszeres halfogyasztás bizonyítottan a felére csökkenti a szívinfarktus kockázatát a rendszeres húsfogyasztással szemben. Ugyan­akkor a halzsír kedvező összetételét figyelembe véve a leg­zsírosabb hal is egészségesebb, mint a legsoványabb hús.

4. Olívaolaj fogyasztása

A növényi eredetű olívaolaj igen gazdag, ún. egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mely nem emeli a vérzsírok szintjét és nincsen benne koleszterin.

5. Mérsékelt vörösbor-fogyasztás

A feketeszőlő héjában lévő resveratrin nevű anyag ún. antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, mely az érelme­szesedés és a daganatos betegségek ellenszere. Ennek mérsékelt fogyasztása bizonyítottan érvédő hatású. Francia­országban jóval kevesebb szívinfarktus fordul elő, mint a ha­sonló civilizációjú többi nyugati országban. A borfogyasztás túlzásba vitele azonban májbetegségekhez, májcirrózishoz vezethet.

Mennyire hatásos a mediterrán diéta?

Sajnos az eredeti mediterrán diéta már a mediterrán or­szágokra sem jellemző. A szupermarketek, gyorséttermek, a bővülő élelmiszer-választék, urbanizálódás fokozódásával, az asszonyok munkába állásával ez is lényegesen átalakult. Ugyanakkor orvosi vizsgálatok is bizonyítják egyértelmű előnyeit.

Orvosi vizsgálatok

Egy Lyon-ban végzett vizsgálatban, szívinfarktus után azok a betegek, akik a klasszikus mediterrán diétát tartották, 27 hónap után sokkal egészségesebbek maradtak, mint a hagyományos diétán lévők, és háromszor kevesebb volt köz­tük az újabb szívinfarktusok, szívkoszorúér-események szá­ma. A vizsgálatot etikai okokból leállították, azért, hogy a ha­gyományos diétán lévő csoport szükség esetén átválthas­son egy ilyen mediterrán étrendre.

Néhány hasonló vizsgálatot figyelembe véve az Európai Unióban a jelenlegi táplálkozási ajánlások a mediterrán ét­rend felé utalnak. Ez az étrend ugyanakkor – ha mennyiségi korlátozás nincs – elsősorban a magas koleszterinszint, a szívinfarktus, a daganatos betegségek megelőzésére alkal­mas és nem annyira az elhízás megelőzésére vagy kezelé­sére.

Sajnos a mediterrán országokban is elterjedőben van az elhízás. Azt is hozzá kell tenni, hogy a hivatalos, tudományos állásfoglalásokban, a kezelési irányelvekben, különösen a mértékadó Egyesült Államokban egyelőre változatlanul tartja magát az a nézet, hogy legelőnyösebb a főleg növényi ere­detű tápanyagokban, bizonyos margarinokban (pl. Flóra), olajokban (pl. olívaolaj) megtalálható többszörösen és egy­szeresen telítetlen zsírsavak vegyes fogyasztása, melyek­nek a koleszterinszintre és a védőfaktor HDL-koleszterinszintre egyaránt kedvező hatásuk van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.