Gasztroenterológia

Epekő nélküli biliaris fájdalom

A kő nélküli biliaris fájdalom olyan klinikai szindróma, amelyekben a beteg panaszai a cholecystolithiasisban észlelhető epekólikához hasonlóak, azonban UH vizsgálattal epekövesség nem igazolható.

Epidemiológia, etiología

A kő nélküli epés fájdalom zömmel a fiatal nők betegsége. A prevalencia nők esetében 20,7%, míg férfiaknál ez az érték 7,6%. A tünetek okai és patogenezise nem teljesen ismertek. Valószínűleg különböző etiológiai tényezők játszanak szerepet a hasonló tünetek létrejöttében. Az etiológiai tényezőkre vonatkozó kutatások alapján ma annyit tudunk, hogy az esetek több mint egyharmadában az epés jellegű fájdalom hátterében mikroszkópos cholecystolithiasis (koleszterin-mikrokristályok, kalcium-bilirubinátgranulumok) áll, amely csak speciális vizsgálómódszerekkel (epeüledék mikroszkópos vizsgálata) mutatható ki.

A betegek fennmaradó részében az epehólyag organikus (adenomyomatosis, cholesterolosis, ductus cysticus stenosis, krónikus cholecystitis) vagy funkcionális betegségei (epehólyag-diszfunkció) tehetők felelőssé a jellegzetes biliaris fájdalom kiváltásáért.

A funkcionális epehólyag-betegség Róma III-as diagnosztikus kritériumai:

  • Epekövesség, epesludge vagy mikrolithiasis hiánya
  • Csökkent epehólyag ejekciós frakció (EHEF: < 40%) 30 perces CCK-infúzió során
  • Cholecystectomiát követő tünetmentesség

Diagnózis

A diagnosztikában a klinikai tünetek mellett az epe-üledék mikroszkópos vizsgálata (Meltzer-Lyon-teszt: CCK-val kiürített epe duodenalis aspirátumának vizsgálata) és a CCK-choleszcintigráfia nyújthat segítséget. Az utóbbi vizsgálatban a technéciummal jelzett, intravénásán adott EHIDA- és CCK-infúzió segítségével meghatározzuk az EHEF-t. Pozitív esetben a CCK-adást követően csökkent EHEF mellett epés jellegű fájdalom jelentkezhet, amelynek oka feltehetőleg az epehólyag ürülési nehezítettsége, diszfunkciója.

Annak eldöntésére, hogy az epehólyag-diszfunkció oka organikus megbetegedés vagy motilitászavar (funkcionális spazmus), a vizsgálatot nitroglicerin adása mellett megismételjük. Organikus ok esetén az EHEF nem változik, funkcionális spazmus esetén az EHEF normalizálódik, és az epe-hólyag ürülésével párhuzamosan a fájdalom is szűnik. Amennyiben a choleszcintigráfia technikai feltételei hiányoznak, az EHEF transabdominalis UH-vizsgálattal is meghatározható.

Terápia

A terápiát a cholecystectomia jelenti. Az utánvizsgálatok igazolták, hogy a betegek 67-80%-a cholecystectomiát követően tünetmentessé válik. A szövettani feldolgozás során fény derülhet az epekristályok, a krónikus cholecystitis, a ductus cysticus organikus szűkülete, a cholesterolosis vagy adenomyomatosis jelenlétére.

Akut kő nélküli cholecystitis

Az akut acalculosus cholecystitis az epehólyag heveny gyulladását jelenti olyan esetekben, amikor a háttérben nem lehet kimutatni epekövességet. Az elnevezés megtévesztő, mivel azt sugallja, hogy egy egyszerű epekövesség nélküli cholecystitisről van szó. A rendkívül magas mortalitással (10-50%) járó, súlyos betegség elnevezésére találóbb a nekrotizáló cholecystitis elnevezés, amely jobban tükrözi a betegség etiológiai, patológiai és prognosztikai sajátosságait.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.