Szív- és érrendszeri betegségek

Az érelmeszesedés és következményei

A szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb része érelmeszesedéses eredetű. Az érelmeszesedés a szervezet valamennyi szervét tápláló ereket (artériákat) megbetegíti szűkületüket okozva. A szűkült éren csak kisebb mennyiségű vér tud áthaladni, romlik az adott szerv táp­anyag- és oxigénellátása, ami előbb-utóbb a szervek működésének romlásához vezet. Az érelmeszesedés következményei először leg­gyakrabban a szív, az agy, a végtagok működészavarát okozzák.

Jegyezzük meg! Az érelmeszesedés lényege, hogy főleg koleszterin és mész rakódik le az erek falában, belső felületükön, leggyakrabban egy jól körülhatá­rolható területen. Ezeket a lerakódásokat plakkoknak nevezzük.

Az esetek egy részében a plakk zsírtartalma, mésztartalma és így maga a plakk tovább növekszik, egészen addig, hogy az érkeresztmet­szet 80-90%-át is elzárhatja. A maradék 10-20% pedig azáltal záródik el, hogy a jelentős szűkület miatt lelassult keringés következtében a vérlemezkék (trombociták) összecsapzódnak, vérrög (trombus) alakul ki, így az elzáródás teljessé válik.

Ennek következményeként az adott érben a keringés megáll, és bekövetkezik az ér által eredetileg ellátott szerv károsodása, végső soron elhalása (infarktus, nekrózis), pusztulá­sa. Ha ez a folyamat a szívben alakul ki, akkor szívinfarktusról, ha az agyi erekben, akkor szélütésről (stroke-ról), ha az alsó végtagot tápláló erekben, akkor a köznyelv érszűkületről beszél (annak ellenére, hogy mint láttuk, a szív és az agy károsodása is „érszűkület” következ­ménye).

Érelzáródás

ÉrelmeszesedésAz esetek másik – nagyobb – részének hátterében azonban többnyi­re nem ezek a nagyméretű érelmeszesedéses-plakkok miatt kialakult szűkületek állnak. Az utóbbi évek kórbonctani vizsgálatai bizonyították, hogy legtöbbször csak kisebb plakk található, és arra rakódik rá az elzáródást okozó vérrög. Ez pedig azért következhet be, mert főleg a sok lipidet (zsírt) tartalmazó úgynevezett lágy plakk hirtelen megre­pedhet.

Ez azután vérrög kialakulásához vezet, aminek következménye az ér elzáródása. Ilyenkor az elzáródást okozó dugó nagyobbik részét alkotják az összecsapzódott vérlemezkék, kisebbik részét pedig a folya­matot elindító plakk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.