Fájdalmak diagnózisa

Az arc fájdalma és okai

Az arc fájdalmasságának okai nagyrészt azok, melyek a fejfájás okai között is szerepelnek, így neuralgiák, továbbá a szem, a melléküregek, a fül és a fogak betegségei. Az arc bőrén látható elváltozások, furunculusok, az orr, a felsőajak, a szemhéj gyulladásos betegségei a pír és a duzzanat alapján felismerhetők. Nem okoz nehézséget a parotis gyulladásának felismerése sem.

A parotismirigy kétoldali duzzanata az arc formáját négyszögletessé teszi. Hasonló duzzanatot – természetesen fájdalom nélkül – a masseter hypertrophiája is okozhat. Ez az esetek egy részében egyoldali is lehet. Előfordul azonban a parotis fájdalmatlan, sőt egészében tünetmentes duzzanata is pl. diabéteszben vagy hyperlipoproteinaemiában. A parotitis általában az egyik oldalon kezdődik, egykét nap alatt azonban a másik oldali parotis fájdalmas duzzanata is kialakul láz kíséretében, esetleg két lázkiugrással.

Diagnózisok

A diagnózis a parotitis epidemica vírusára vonatkozó reakciókkal biztosítható, e vizsgálatra azonban általában nincs szükség. Biztosítják a diagnózist az: esetleges következmények is: meningitis, orchitis, pancreatitis. A parotitis duzzanatához hasonló fájdalmas duzzanatot okoznak a gyulladásos, nem specifikus parotisduzzanatok is, melyek a rágás elégtelensége, a csökkent nyálelválasztás, súlyos általános betegség folyamán, vagy a parotis köve, Sjögrenszindróma, Heerfordtszindróma következtében alakulnak ki.

A parotis duzzanatát ritkán egyéb nyálmirigyek duzzanata is kísérheti, néha a könnymirigyek, Bartolinimirigyek, a pajzsmirigy és a thymus duzzanata. Néha a lép is nagyobb. E vírus eredetű parotitis a lázas betegségek elkülönítésekor még szóba kerül.

Az arc legsúlyosabb fájdalma

Az arc legsúlyosabb fájdalmát a már említett trigeminusneuralgia okozza. A trigeminus területén kialakuló herpes zoster leginkább a nervus ophthalmicus lefutásának megfelelő területre terjed és hónapokig tartó súlyos fájdalmat okoz. Ez szúró, égető, kínzó fájdalom, mely néha viszkető érzéssel is jár. Leginkább idős betegeken fordul elő a Gasser-dúc megbetegedése, mely egyoldali hypaesthesiával, hypalgesiával jár.

A típusos arcneuralgia

A típusos arcneuralgia néven különböző craniofacialis fájdalmakat foglalnak össze, melyek a trigeminusneuralgiától a következőkben különböznek: nem csak a trigeminus területére terjednek, hanem pl. a felső cervicalis idegek területére is; tartós, makacs, égő fájdalmak, melyek akár napokig is tarthatnak a fájdalom szünetelése nélkül; nyomáspontok nem jellegzetesek, a fájdalom „trigger”mechanizmusait nem lehet megtalálni; főleg fiatalkorban fordulnak elő.

BING facialis sympathalgia néven foglalja össze azokat a tüneteket, melyek az arc egyoldali, igen heves fájdalmában, izzadásban, kipirulásban állanak; 40-60 éves kor között férfiakon, nőkön egyforma gyakorisággal fordul elő ez a jelenség: az arcra és a szem környékére terjedő igen intenzív fájdalom, melynek területén a bőr megduzzad, feszes tapintatú és vérbő.

A fájdalom égő, szúró jellegű, néha kiterjed az orr nyálkahártyájára, és ilyenkor vízszerű orrváladék ürítésével jár. Tartós, néha hónapokig, sőt évekig kínzó állapotról van szó, melynek összefüggése a vegetatív idegrendszerrel kétségtelen, közelebbi patomechanizmusa azonban nem tisztázott.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.