Gasztroenterológia

Hematológiai betegségekhez társuló vékonybél-elváltozások

A malignus hematológiai betegségek közül a nem gaszt­rointesztinális eredetű non-Hodgkin lymphomák (pl. diffúz nagy B-sejtes lymphoma, köpenysejtes lympho­ma) 10%-a, ritkán az akut leukaemiák, a myeloma mul­tiplex és kivételesen a Hodgkin-kór is érinthetik a vé­konybelet. Akut leukaemiákban a betegség jelentkezhet akut hasi katasztrófa képében.

Polycytaemia vera

A myeloproliferativ kórkép mindhárom sejtvonalat, de elsősorban az erythropoesist érinti. A betegek több­ségének van nem specifikus hasi panasza, mint korai teltségérzés, puffadás, szélgörcsök vagy székrekedés. A vékonybelet érintő szövődménye lehet mesenterialis thrombosis, peptikus duodenalis fekély és vérzés.

Neutropenias enterocolitis (typhlitis)

Bármely okból kialakult neutropenia súlyos szövődmé­nye. Hátterében hematológiai betegség (pl. akut leukaemia) vagy gyógyszermellékhatás állhat (pl. kemote­rápia). Általában az ileumot és a jobb colonfelet érinti. Tünetei: láz, hasi fájdalom, a has nyomásérzékenysége neutropenias betegben. Kezelése a bél nyugalomba he­lyezése, széles spektrumú antibiotikumok adása, szupportív terápia, illetve sebészi beavatkozás perforáció vagy a konzervatív kezelés ellenére progresszívan romló klinikai kép esetén.

Szisztémás mastocytosis

A mastocyták proliferációja és különböző szövetek­be történő infiltrációja következtében kialakuló, ritka, változatos kórkép. Leggyakrabban a bőrt, a csontve­lőt, a nyirokcsomókat, a lépet, a májat és a gyomor-bél traktust érinti. Indolens és agresszív formája ismert. A klinikai képre jellemző a mastocytákból felszabaduló mediator anyagok hatására az arcon megjelenő kipirulás („flush”), továbbá viszketés, alacsony vérnyomás, szív-dobogásérzés, néha syncope.

A tünetek rohamszerű ki­alakulását provokálhatja hirtelen hőmérsékletváltozás, mechanikus nyomás, alkohol, egyes mérgek, intravénás kontrasztanyag vagy egyes gyógyszerek (pl. fogamzás­gátlók, nem szteroid gyulladáscsökkentők, opiátok stb.).

A betegség gyomor és bélrendszeri tünetei aspecifikusak: hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalom, puf­fadás és hasmenés. A betegek felében peptikus fekélyek jelentkeznek. Malabszorpciós szindróma, illetve fehérjevesztő enteropathia kísérheti, ritkán gasztrointeszti­nális vérzés is előfordulhat. Endoszkóppal duodenitis, fekélyek láthatók. Szövettani vizsgálattal a mastocytosis a nyálkahártyában kimutatható. Csak tüneti kezelésre van mód (savszekréció-gátlás, szteroid).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.