Fittség

A cukor felgyorsítja az öregedési folyamatot?

Mit jelent az AGE?

A biokémikusok, a molekuláris biológiával, a sejtműködéssel foglalkozó kutatók egyre inkább felismerik, hogy számos tipikus öregkori megbetegedés hátterében valójában az AGE kialakulása és felhalmozódása áll.Kockacukor a méreg!

Az AGE úgy működik, mint egy molekuláris ragasztóanyag, mely mindenütt elterjed és fokozatosan egyre jobban megkeményedik, minek következtében egyre kevésbé maradunk mozgékonyak. Az AGE igen hosszú életű fehérjékből áll, melyek a glükóz cukormolekulákkal egy mind ez ideig feloldhatatlannak bizonyuló vegyületet alkotnak.

Ez nem csupán az előbbiekben már említett érelmeszesedéshez, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, hanem magas vérnyomáshoz, a bőr ráncosodásához, csökkent mértékű tüdőkapacitáshoz és az ízületek elmerevüléséhez is. De az AGE az okozója a szürke hályognak és az agy idegsejtjeiben felhalmozódó, az agyi funkciókat csökkentő lerakódásoknak is.

Jegyezzük meg! Az elcukrosodás következtében a sejtekben víz halmozódik fel, ami folyamatosan gátolja a sejtek működését, s ez végső soron azt eredményezi, hogy a sejtek krónikus oxigénhiányban szenvednek. A folyamat eredményeképpen szerveink fokozatosan elzsírosodnak.

A cukor elősegíti az öregedést?

A cukor „holt anyag” a szervezet számára, mely jelentős mértékben elősegíti az öregedési folyamatot. A cukor a fehérjékkel együtt kollagén hálózatot képez, mely gyorsítja a kötőszövetek elöregedését. A glükóz feldolgozása során a szervezet egy bizonyos méreganyagot fejleszt ki.Diabétesz

Az inzulin receptorok általános elcukrosodása következtében cukorbetegség áll elő

Azért öregszünk, mert elcukrosodtunk. Károsodhatnak továbbá az idegmembránok, ami szívritmus- vagy egyensúlyzavarhoz vezethet. A belekben koncentrálódó cukor fokozott erjedési folyamatot vált ki, aminek következménye felfúvódás és állandó teltségérzés.

A bélflóra oly mértékben károsodik, hogy krónikus bakteriális megbetegedések, gombás fertőzések léphetnek fel. Ezek az anyagok nap mint nap károsítják a sejteket, ami kezdetben csak a sejtanyagcsere diszfunkcionális működéséhez vezet, végső soron azonban a sejtek pusztulásával végződik.

Mindezen okoknál fogva lehetőség szerint minél ritkábban nyúljunk cukorhoz. Ne rongáljuk mi magunk szervezetünket azzal, hogy tudatosan olyan anyaggal tápláljuk, mely számára méreg!
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.