Stresszkezelés

Töltse ki életvezetési diagramunkat, tudja meg mely területekre kellene több időt fordítania!

Rendszerint mindenki akkor elégedett önmagával és a világgal, ha életének fő területei nagyjából egyensúlyban vannak. De mit is jelent a „fő terület” és az „egyensúly”? Ennek megértésében segít ez a nyolc cikkelyből álló kördiagram, amely a mindennapi élet legfonto­sabb elemeiből tevődik össze: otthon és környezet; párkapcsolat; egészség; önképzés és fejlődés; munka és karrier; anyagiak; családi és baráti kör; kikapcsolódás.

A kör középpontja nulla értékű, míg a kerülete a maximális elégedettséget reprezentálja. (Ezt a módszert gyak­ran használják az életvezetési tanácsadók is.)

A diagram kitöltése

Húzzon mindegyik cikkelybe egy ívet abba a gyű­rűbe, amely legjobban kifejezi, hogy életének szóban forgó aspektusával mennyire elégedett, így ha nem szereti a munkáját, az adott szeg­mensben a középpont tájékán (az 1-es vagy 2-es gyűrűbe) rajzolja be az ívet, míg boldog párkapcsolat esetén, a kör kerületéhez közel (a 8-as-10-es gyűrűbe). Próbálja az egyes területek vonatkozásában minél őszintébben és pontosab­ban megítélni a helyzetét.

A kitöltött diagram grafikusan szemlélteti „életállapotát”. Kiegyensúlyozottságra utal, ha az ívek többsége középtájon helyezkedik el; nagyfokú elégedettségre vagy életszeretetre, amennyiben kívül. A középpont környékén lévő ív frusztrációkkal teli, szomorú életre vall. Utóbbi esetben érdemes máris lépéseket tenni az élet­minőség javítására, akár e könyv segítségével. A töredezett ívek azt jelentik, hogy csak bizonyos szegmenseket kell felülvizsgálni.

Nyomtassa ki a sablont (vagy rajzoljon egyet), és töltse ki (l. az alábbi példát).
diagram

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.