Gyermekbetegségek

Asztmatikus bronchitis gyermekeknél

A tünetegyüttes az asztmarohamokra hajlamos gyerekek felső légutait érinti.

Okai

Ez a betegség teljesen más, mint az akut Inkább a felnőttkori asztmához hasonlít. A parainfluenza vírus, az adenovirus, a RSV-vírus vagy a rinovírus okozta fertőzésekre a hörgőkben görcsös reakció lép fel, ezért összeszűkülnek. Ennek következtében nehézségek lépnek fel a levegő szabad áramlásában (különösen a kifújt levegőnél), és ezt tovább súlyosbítja az egyre erőteljesebb váladéktermelődés.

Tünetek

A szokásos felső légúti fer­tőzések tünetei, megfázás, kötőhártya gyulladás, arcüreggyulladás, és mindezekhez társuló fő tünet a folyamatos, száraz köhögés komoly légzési nehézsé­gekkel. A gyerek a mellkasában lévő égő érzésre panaszkodik, ami együtt jár a kö­högéssel (vagy inkább az okozza). Lehet hányingere, de előfordulhat folyamatos hányás is. Nem szükségszerű, de lehet láz. Az egyébként egészséges gyerekeknél kevés vagy semmilyen komplikációval nem jár.

Terápia

Kortizon és hörgőtágító gyógy­szerek szedésén alapul, amelyet szájon át vagy spray formájában adunk.

Megelőzés

Adhatunk antihisztaminokat és antileucotheniumokat.

Homeopátia

Az asztma tüneti ke­zelésére adott gyógyszereket javasoljuk. Ilyenek pl.: Ipeca Antimonium tartaricum, Cuprummettaíicum Lactuca virosa; ezeket kis mértékben kell hígítani, és minél erő­sebb a roham, annál gyakrabban adjuk, de mindig csakis az orvos előírásai szerint.

Növényterápia

A Viburnum lantana tulajdonságait használja fel, amely ellazítja a hörgőizmokat, valamint a Ribes nigrum (fekete ribiszke) hatását, ami endogén kortizon termelését serkenti. Mindegyik­hez recept szükséges, az adagolás módját (a cseppentések számát) az orvos határozza meg a beteg testsúlya alapján.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.