Gyermekbetegségek

Élelmiszer-intoleranciák, milyen gyerekeket érint?

Valamely élelmiszer elleni mérgezéses reakció, amit nem az immunrendszer okoz. Leggyakrabban a csokoládé, a tej és származékai (sajt, joghurt), a paradicsom, a mogyoró, a citrusfélék és a tojás okoz intoleranciát.

Okai

Biztos oka még nem ismert, a tudósok vizsgálják, valószínűleg többféle is lehet: valamilyen nem megemésztett, vagy nem megfelelően felszívódott étel indít láncreakciót, de lehet, hogy anyag­cserehiba okozza, vagy hibás életvitel (nem eléggé megrágott ételek, rosszul összeállított étrend). Lehet érzelmi oka vagy valamilyen gyógyszer szedése is (antibiotikum). Általában egy bizonyos mennyiségű mérgező anyag felgyülemlik a szervezetben, és egy bizonyos küszöböt átlépve, láncreakciót indít el.

Ebben az eset­ben az étel elfogyasztása után 1-36 órával jelentkeznek a tünetek. Az emésztőrendszer működésképtelensége is okozhatja, esetleg enzimhiány: ez a laktóz-intolerancia. Ezeken kívül néhány betegség legyengítheti a szervezet védekezőképességét: asztma, vastagbél-gyulladás, kötőhártya-gyulladás, bőrgyulladás, ekcéma, pszoriázis, orrnyálkahártya-gyulladás; amelyek szintén élelmiszer-intolerenciát okozhatnak.

Esetleg az étellel a szervezetbe jutó, a me­zőgazdaságban használt rovarirtó-, gyom­irtó- és növényvédőszer-maradványok, továbbá az antioxidánsok, tartósítószerek, színező anyagok (hozzáadott anyagok) is okozhatnak élelmiszer-intoleranciát.

Tünetek

Az étel-intolerancia tünetei különböznek az ételallergiáétól. Sohasem hirtelen jelentkeznek, enyhék, és nehéz konkrét ételhez kötni őket.

Ételallergia és intolerancia

A migrén, a krónikus fáradtság, az izomfáradtság, a nehéz koncentrációs képesség, az étkezéseket követő hastáji puffadás, a visszatérő fertőzések, a végtag­fájdalom, egyes bőrelváltozások (száraz bőr, ekcéma, csalánkiütés), a nagy testsúlyingadozás (hízás vagy fogyás), a hangulatváltozások mind kísérő tünetei lehetnek az étel-intoleranciának.

Diagnózis

Ennek felállítása nagyon nehéz, mert a tünetek nem egyértelműek, sokszor lehetetlen egy konkrét ételhez kapcsolni. Időnként hosszú ideig szigorúan tartóz­kodni kell a gyanított élelmiszer fogyasz­tásától, és figyelni, hogy javul-e az állapot. Csakúgy, mint az ételallergiák esetén, itt is segít a diagnózis felállításában az étel kiiktatása az étrendből. Az enzimhiány kimutatásához viszont léteznek úgyneve­zett breath tesztek (a leheletből mutatják ki); ezzel megállapítható, hogy melyik az emésztetlen étel.

Miután megevett egy bizonyos mennyiséget, félóránként megmérik a leheletben lévő gázok kon­centrációját, négy órán keresztül, ha nincs intolerancia, akkor az egész étel felszívódik a vékonybélben. Ha viszont intolerancia van, mert hiányoznak az emésztéshez szükséges enzimek, akkor a felszívódás nem teljes. A rosszul megemésztett étel a vastagbélbe kerül, ahol a baktériumflóra miatt erjedésnek indul.

A termelődött gáz a véráramba jut, és a tüdőn keresztül távozik, amit a teszt kimutat. Más tesztek segítségével azok az intole­ranciák bizonyíthatók, amelyeket nem enzimhiány okoz, és hosszabb idő eltelte után jelentkeznek a tünetei. Ilyen ese­tekben a képződött antitestek jelenlétét mutatják ki.

Terápia

Az akut helyzetekben hasznos antihisztaminok adásán kívül nincs más általános terápia . A laktóz-intolerancia esetén például megoldást jelenthet az enzimhiány kompenzálása más élelmiszerek bevezetésével, vagy pedig lehet „edzeni a testet” úgy, hogy egyre több tejet adunk.

Általánosságban elmondható:

  • kerüljük a valószínűleg problémát okozó ételeket vagy próbáljuk meg a típusát megváltoztatni (pl. az ipari paradicsom helyett adjunk bioparadicsomot);
  • az ételeket evés előtt melegítsük meg: a hő könnyebben emészthetővé teszi azokat;
  • csökkentsük minimálisra az előre fel­dolgozott ételek és az ipari módon készített ételek fogyasztását;
  • lehetőleg ne fogyasszunk fagyasztott élelmiszereket.

Homeopátia

Az antihisztamin hatású gyógyszerek a következők: Histaminum 9CH, ami módosítja a hisztamin felszabadulását és javítja az allergiás tüneteket. Az Apis mellifica 9CH, ami a csalánkiütés esetén hasznos, amikor hisztamin szabadul fel, a tünetek pedig a hideg vizes borogatástói is javulnak. Az ortica urens 5CH szintén csalánkiütésnél alkalmazható, amikor a hisztamin felsza­badulása okozta tüneteket meleg vizes borogatással javíthatjuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.