Gyermekbetegségek

Beteg gyermek ellátása, szülői teendők

A szülő a gyermek legjobb orvosa. Ő veszi észre leghamarabb az apró jeleket. A bujkáló láz, hurut a beteget izgatottá, ingerlékennyé teheti vagy a megszokottól eltérően csendes, szavát sem lehet venni. Másnap aztán kitör a vihar. Magas láz, fej-és torokfájdalom, étvágytalanság. A gyermekkorban oly gyakori gyomor- és bélrendszert, légu­takat érintő betegségekben számos kicsi, de igen fontos teendővel segíthetjük a gyógyulást, enyhíthetjük a tüneteket.

Mit tehetünk mi szülők a beteg gyermekünkkel, amíg a gyer­mekorvos megérkezik?

A 38 fok feletti lázat csillapítani kell. Helytelen az a felfogás, amely szerint az orvosnak a lázas gyermeket kell megmutatni! A láz fokát jegyezzük fel, és tegyünk ellene! A háziorvos által ko­rábban javasolt kúpot, szirupot, tablettát adjuk be. Rossz közérzet, fájdalom, lázgörcsre való hajlam esetén már hőemelkedésnél elő­legezzük meg a lázcsillapítót. Ennek eredménytelensége esetén a törzsre (nem elegendő csupán a bokákra, csuklóra) csavart állott vizes borogatást alkalmazzunk.

Ülőfürdőnél testhőmérsékletű víz­be ültessük a gyermeket és fokozatosan hűtsük hideg víz hozzáke­verésével amíg kb. 30 fokosra nem hűl le.

Második fontos teendőnk, hogy ügyeljünk a folyadékpótlásra! Hűvös, nem szénsavas ital, tea, ásványvíz, limonádé, jó szolgálatot tehet.

Nem baj, ha néhány napig nem jó gyermekünk étvágya, de a folyadékivásra szorítsuk rá. Buzdítsuk arra, hogy ha keveset is, de minél gyakrabban igyon. Az ivást lehet szórakoztatóbbá tenni. Adjunk olyan poharat, amilyenből rendes körülmények között a felnőttek szoktak inni. Pici poharakban is adagolhatunk italt, ez mulatsá­gos lehet. Tegyünk a gyermek poharába kacskaringós, színes szívószálat. Kisgyermeket, csecsemőt itathatunk kiskanállal is.

Mi legyen a bedugult orral, köhögéssel?

Kicsiknél porszívós vagy csapra szerelhető orrszívóval, na­gyoknál gyakori orrfújatással távolítsuk el az orrváladékot. Néhány napig szükség lehet nyálkahártya lohasztó orrcseppre is, mely fel­szabadítja az orrlégzést, segíti a váladék ürülését. A köhögésnek élettani szerepe van, a túltengő hörgőváladék eltávolítása. Rövid ideig tartó felszakadozó köhögésnél ezért tilos a köhögéscsillapító adása.

Ekkor nem szükséges köptető sem. A korábban említett bő folyadékellátás maga is lazítja a váladékot. A köhögésnek oroszlán­része a nem megfelelően kiürített orrból, arcüregből, hátracsorgó váladékból ered. Visszatérő illetve krónikus köhögésnél a mandu­lák gócszerepe is tisztázandó. Elhúzódó kórképekben mindenkép­pen forduljunk gyermekorvoshoz.

Fontos a pszichés támogatás

A gyermek ápolása nem igényel különleges szaktudást, csupán szeretetet. A beteg gyermeket lehetőség szerint fektessük ágyba, il­letve mindenképpen vigyázzunk arra, hogy huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű szobában tartózkodjon. Ha a gyermek valóban beteg, feltehetően nyugalomra vágyik és sokat alszik, ám amikor ébren van, együtt akar lenni édesanyjával, édesapjával – készítsünk tehát fekhe­lyet számára abban a szobában, ahol tartózkodunk, hogy láthasson, hallhasson minket. Ha a gyermek nem akar ágyban maradni, hanem játszani szeretne, engedjük meg, hogy a közelünkben maradjon. Hagyjuk az ágyát szétnyitva, hogy bármikor lefekhessen, ha akar.

A gyógyszerbeadással legyünk következetesek

Ne húzzuk vele az időt, gyorsan és határozottan essünk túl rajta. Mindenkinek jobb. A rossz ízű orvosság után következhet egy kis darab csoki, és mese.

Ha a gyermek beteg, nyugodtan kényeztethetjük

Engedjük olyan játékkal játszani, amelyet eddig nem vihetett az ágyba. Még a piszkítással járó tevékenység, pl. festés, sem csinál túl nagy bajt, ha egy nagy nylon, vagy gumilepedőt terítünk az ágyra. Legyünk nagyvonalúak. Ne akadékoskodjunk, ne ügyeljünk kínosan a rend­re. Később majd kitakarítunk.

Persze azért tiszta pamut ágynemű, pizsama, az ágy melletti szekrénykére, szép tiszta térítőre tett pohár, kis rágcsálnivaló, tiszta zsebkendő szükséges. Legyünk együtt gyermekünkkel! Meséljünk neki, játsszunk vele, dédelgessük. Segítsünk neki képet festeni, for­mát vágni, bábozni. Az együttnevetés, játék fél gyógyulást hoz.

Néhány perces kintlét

Ha a gyermek lábadozik, és kint jó idő van, néhány perces kintlét, rövid séta segíthet a felerősödésben. Amint állapota javul, aktivitása, étvágya is kezd visszatérni. Ha jobban van, főzzük ked­venc ételeit, és fokozatosan vezessük vissza az addigi életviteléhez. Ha kórházban kell gyermekünkkel menni, fontos, hogy maradjunk vele ott is. Ma már szinte minden helyen lehetőség van erre. Az idegen környezet fokozza a kicsi félelmét, fájdalmát.

Kórház

A kórházat mindig barátságos helyként emlegessük. Készítsük fel a kicsit. Beszéljük meg vele a benttartózkodásnak minden részle­tét, az esetleges fájdalommal járó beavatkozásokat is. Válaszol­junk becsületesen a gyermek minden kérdésére. Ne tegyünk olyan ígéreteket, amiket nem tudunk betartani!

A gyermek kórtermek általában nem félelmetesek. Az engedé­lyezett otthoni, saját játékokat, ruhákat, ételeket is bevihetjük ma­gunkkal. Ha nem tudunk a gyermekkel maradni, szervezzünk be valakit, akit a kicsi jól ismer, és szívesen tölti vele az időt. Haza­kerülve is legyünk vele nagyon türelmesek, adjunk neki időt a megszokott környezetbe való visszailleszkedésre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.