Egészségügyi kérdezz-felelek

Tényleg beteggé tehet a stressz?

Egyértelműen igen. Ha időnként feszültnek vagy nyugtalannak érzi magát, az teljesen természetes és nem is ad okot az aggodalomra. Sőt, szervezete stressz reakciója éberebbé teszi, és megkönnyíti a vészhelyzetben való reagálást. Az anyagi gondok, párkapcsolati problémák vagy az élet egyéb nehézségei okozta krónikus (hosszan tartó) stressz azonban katasztrofális hatással lehet az egészségre és nem csak azért, mert az emberek rendszerint dohányzással, ivással, túlevéssel és egyéb egészségtelen szokásokkal próbálják ellensúlyozni a feszültségeket.

Stressz hatása

Az ilyen stressz folyamatosan stressz hormonokkal árasztja el a szervezetet, ami idővel megnövelheti a vérnyomást, gyulladásokat idézhet elő az artériákban és egyéb keringési rendellenességeket okozhat. 10 000 londoni közalkalmazott vizsgálata alapján megállapították, hogy 68 százalékkal, nagyobb valószínűséggel szenvednek szívinfarktust azok, akik tartós munkahelyi idegfeszültségről számoltak be.

A stresszt számos egyéb betegséggel is kapcsolatba hozták már, például az álmatlansággal, cukorbetegséggel, fejfájással, emésztőrendszeri zavarokkal, asztmával, ízületi gyulladással, depresszióval és sok egyébbel is. Életmentő lehet, ha talál valamilyen módot a stressz kezelésére legyen az mélylégzés, jóga, imádság vagy akár csak beszélgetés valakivel, akiben igazán megbízik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.