Masszázs

A nyirokszervek zónái és kezelése – reflexmasszázs

Ezek a zónák a fej- és nyakzónákban az egyes úszóhártyaredőkön a lábháti és a talpi oldalon tapinthatók ki. Különösen feltűnő a mandulazóna a nagylábujj alapízületének az oldalán. Ezt a zónát különös gyengédséggel és elővigyázatossággal kell kezelni, mert manapság szinte minden embernél érzékenyen terhelt.

Az ok kézenfekvő: a nyirokrendszer a szervezet egyik legjobban megterhelt áramlási rendszere, minthogy az emberi test és a környezet mérgező anyagai, a táplálkozási hibák, a gyógyszerekkel való visszaélés és az elfojtott betegségek ezt a rendszert nagyon igénybe veszik.

Megjegyzés

A mandulazóna kezelésénél gyakori tapasztalat, hogy a reflex­zóna akkor is fájdalmas, ha a mandulát műtéti úton eltávolítot­ták.

Ez az első pillantásra furcsának tűnhet. Ám két ok is szól mellette:

  • Egy szerv eltávolítása heget hagy maga után, és ez okozhatja a zóna fájdalmát (zavarmező).
  • A szervnek még a műtét után is van saját erőtere, amely zavart lehet (a páciensek jól ismerik a fantomfájdalom fogal­mát). A megzavart erőterekkel és gócfertőzésekkel kapcso­latban hasonló megállapítások érvényesek más hegek tekin­tetében is.

Egy ismert orvos megállapítása szerint a beteg ember „műtét után gyakran ugyanaz a beteg ember, csak az eltávolított szerv nélkül”. Ez azonban nem jelenti azt, hogy életveszély vagy spe­ciális indok esetében nem a műtét jelenti a kisebbik rosszat.

A vállízületi zónáknak a törzshöz legközelebb eső részén, mind a lábháton, mind a talpon megtalálhatók a hónalji nyi­rokcsomók zónái. A combhajlati nyirokcsomók zónái a belső és külső boka közötti haránt-összeköttetésen helyezkednek el, vagyis a sze­méremcsonti ízület zónájától egészen a csípőízület zónájáig terjednek. Mivel a kismedencében és a combokban számos nyirok­edény található, a nyirokdrénezésbe a sarok középső és oldalsó részét, valamint az Achilles-ín környékét is be kell vonni.

Lépzóna

A lépzóna a 4. testi zónában található, a talpi szívkapcsolati zóna alatt balra.

Tapasztalataink szerint nyomásra érzékeny:

  • idült és heveny gyulladások és fertőzések esetén;
  • a vér és nyirok nem megfelelő összetétele esetén;
  • az allergia minden formájánál;
  • bizonyos szívbetegségek esetén (például szívinfarktusra való hajlam esetében);
  • felhasi panaszok esetén és
  • érzelmi megterhelés esetén.

Ez a rész sokkal gyakrabban érzékeny, mint gondolnánk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.