Gyermekbetegségek

Ételmérgezés tünetei gyerekeknél

A nyári hónapokban megszaporodik az ételmérgezések és ételfertőzések száma. A betegség leggyakrabban gyomor- és bélrendszeri panaszokkal jelentkezik: hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés. Kísérheti láz és fejfájás is. A fertőzés illetve mérgezés eredetétől függően gyakran egyéb tünet is észlelhető: allergiás reakció, idegrendszeri tünetek (görcs, bénulás, zsib­badás), légzészavar, bőrvérzések, vese- és májelégtelenség.

A lefolyást legtöbbször rövid ideig tartó, önmagától gyógyuló enyhe tünetek jellemzik, de súlyos, akár az életet veszélyeztető betegség is kialakulhat. Ha a beteg nagyon fiatal, koraszülött volt vagy valamilyen alapbetegsége van, súlyosabb lefolyásra kell számítani.

Az okokról

Számos kórokozó – baktériumok, vírusok, élősködők – tehetők felelőssé az ételfertőzésért, amelyek járványokat is okozhatnak. A túladagolt tartósítószerek is kiválthatnak mérgezést. A nem megfelelő forrásból származó, szennyezett élelmiszerek vagy a tengeri halak, a tenger egyéb gyümölcsei által okozott és a gombamérgezések súlyosak is lehetnek. Az ezek elfogyasztása után néhány órával jelentkező tünet és egyszerre több személy meg­betegedése esetén gondolni kell az ételmérgezés lehetőségére. Ha a fertőzés forrása azonosítható, megfelelő laboratóriumi vizsgálattal a kórokozót vagy a mérgező anyagot ki lehet mu­tatni.

Miként kezeljük?

A kezelés diétából és folyadékpótlásból áll. Az elveszített folya­dék mellett gondoskodni kell a fontos ásványi anyagok pótlásáról is, amire a szájon át adagolható úgynevezett „rehidráló” oldatok (gyógy­szertárban kapható, gyárilag előre összeállított ásványi anyago­kat tartalmazó porkeverék, amit adott mennyiségű felforralt, majd lehűtött vízben kell feloldani) a legalkalmasabbak. Hasonló összetételű oldat házilag is elkészíthető: 1 liter előzőleg felforralt és lehűtött vízben 3 evőkanál kristálycukor, % kávéskanál kony­hasó és Vi kávéskanál szódabikarbóna.

Lázcsillapítás

Fontos a lázcsillapítás, mert a láz és a nagy meleg fokozza a kiszáradást. A hányás és a has­menés a szervezet védekező reakciója, ezért a hányáscsillapítók és a bélmozgást csökkentő gyógyszerek veszélyesek lehetnek és gyermekkorban hatásuk is csekély. A diéta nem jelent koplalást, de a csecsemőknél egy-két étkezést ki lehet hagyni, amit teáztatással és rehidráló folyadékkal kell pótolni.

A csecsemők szoptatását nem indokolt felfüggeszteni, a nagyobb gyermekeket azonban tej helyett lehűtött forralt vízzel itassuk. A hasmenős beteg diétájá­ban hasznos a magas pektintartalmú alma, banán és főtt répa, va­lamint a főtt rizs adása. A bélflóra regenerálódására nagy hang­súlyt kell fektetni, amire a gyógyszertárakban kapható élőflórás készítmények, az úgynevezett probiotikumok a legalkalmasabbak.

Orvosi segítség

Minden esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a gyer­mek állapotától függően gyakran van szükség kórházi kezelésre és bizonyos esetekben antibiotikum adása is indokolt. A megelőzés alapvető fontosságú. A csecsemők ételét és tápszerét mindig fris­sen készítsük el!

Megelőzés

Ne vásároljunk sérült csomagolású, lejárt szava­tosságú élelmiszert, törött tojást! A nyers zöldséget és gyümölcsöt jól mossuk meg és tartsuk külön más ételtől! Az ételek elkészítése előtt alaposan mossunk kezet! A megmaradt ételt azonnal tegyük hűtőszekrénybe, ha nagy mennyiségű, osszuk kisebb adagokra! Házi állatok ne tartózkodjanak ott, ahol az ételt készítjük!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.