Gyermekbetegségek

A fogak hibás harapása gyermekeknél

Ez azt jelenti, hogy a két fogsor találkozása szabálytalan, és amikor a gyerek összezárja őket, nem megfelelően harapnak össze a fogak. Nehézzé teszi a fogak feladatának ellátását, vagyis az étel emésztésének segítését, az élelmiszer feldarabolását, elaprózását és elkeverését a nyállal. A met­sző- és szemfogak összezáródásakor alul és felül egyaránt leszakítanak egy darabot az ételből, az első és hátsó őrlőfogak egy­máson elcsúszva megrágják, és a nyállal összekeverik, mivel a nyálvezetékek éppen mellettük törnek elő.

Fogak hibás harapása

A fogak hibás harapásának hatásai

Ha a fogak jól záródnak, akkor a rágóizmok ereje megfelelően oszlik el a fogsoron, ha viszont rossz harapásnyom van, akkor csak kevés fog érintkezik megfelelően egymással, és az erő nem elég hatékonyan oszlik el. Ez először is a fogakban és az emésztésben okoz gondot, de azután más problémáknak is forrásává válhat, mint pl. a fülfájás, a fülgyulladásra való hajlam, hátfájás, fejfájás. Ha ez elhúzó­dik, a fogak rossz harapása felnőttkorban a fogak kiesését okozhatja.

A hibás fogharapásoknak három fajtája van:

  • 1. típus: A fölső első őrlőfog rosszul helyezkedik az alsóra, amit valószínűleg fogtorlódás okoz (kicsi a hely a fogak között).
  • 2. típus: A felső állcsont előreugrik, a felső fogak előrecsúsznak az alsó fogsorhoz ké­pest, az áll kicsi, és hátracsúszik az archoz képest. Ezt a jelenséget nyitott harapásnak nevezik, mert amikor a gyerek harap, a felső- és az alsó fogak között űr marad.
  • 3. típus: Az alsó állcsont előreugrása jel­lemzi, az alsó fogak előrébb helyezkednek el a fölsőkhöz képest, az áll előreugrik. Ezt a jelenséget fordított harapásnak nevezik.

Fogtorlódás

Amikor a felső és alsó állkapocs kicsi, és mivel mindkét fogsor hátul növekszik és nem az elülső részen, a helyhiány a metszőfogak torlódásához vezet.

Hüvelykujj szopása

A hüvelykujj (vagy, ami még rosszabb, más ujjak) szopása a szájpadlás fejlődésének torzulásához vezethet, és előrenyomja a fölső met­szőfogakat, miközben a szemfogak és az őrlőfogak záródása elfogadható marad.

Gyakran okoz 2. típusú hibás harapást. Az ujjszopás szokása általában kétéves kortól ötéves korig fokozatosan csökken, és ha a gyerek hároméves kora előtt leszokik róla, a fogak összezáródása spontán módon normalizálódik. Ha ez nem történik meg, szakorvos közbelépésére és valószínűleg fogszabályozó készülék használatára van szükség. Mindenesetre jó megismerni, mi okozhatja hároméves kor után is az ujj szopását.

Diagnózis

Akkor vizsgálják meg a fogsort, amikor összeharapnak a fogak. A szülők és a gyermekorvos is észrevehetik ezt a problémát, de a diagnózis felállítá­sa a fogorvos feladata, aki lehet, hogy részletesebb információkat is szeretne a fogsorról az egész koponyáról készített röntgen segítségével. Ez lehetővé teszi, hogy a száj csontjai növekedésének irá­nyát előre láthassa, és megválaszthassa a legmegfelelőbb beavatkozási módot.

Terápia

A hibás harapást megfelelő fogszabályozó készülékekkel kezelik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.