Gyermekbetegségek

Gyomortükrözés gyermekkorban

Felnőttekhez hasonlóan gyermek-gasztroenterológus is diag­nosztikus és terápiás célból végez gyomortükrözést. A vizsgálat elvégzése minden esetben a szülő vagy törvényes képviselője tájékozott beleegyezése mellett történik. A felső endoscopiás vizs­gálatok alatt alkalmazott anesztézia (érzéstelenítés, illetve altatás) módja életkorfüggő. Megfelelő együttműködés esetén, 12-14 éves kor felett elegendő a garat érzéstelenítése, esetleg vénásan bódító hatású készítmény beadására is sor kerülhet. Fiatalabb életkor­ban vagy az együttműködés hiánya esetén általános anesztézia alkalmazása szükséges, bizonyos esetekben a beteg légútjainak biztosítására, lélegeztetésére is sor kerülhet. Felső endoscopos vizsgálat előtti előkészítés célja, hogy minimálisra csökkentsük a gyomortartalom légutakba kerülésének lehetőségét (aspiráció). Emiatt, életkortól függően a vizsgálat előtt változó időtartammal étkezési, ivási tilalmat rendelünk el (2-8 óra).

Diagnosztikus céllal a következő esetekben végzünk gyo­mortükrözést: nehezített, fájdalmas nyelés, ismeretlen eredetű hányás, mellkasi fájdalom, hasfájás, felső emésztőtraktusból származó vérzés, mechanikai vagy kémiai sérülés (sav, lúg), gyul­ladásos bélbetegség gyanúja, felszívódási zavar, ún. poliposis szindróma és súlyos reflux betegség talaján kialakult nyelőcsőrák megelőző állapot követése (Barrett nyelőcső).

Fentiek közül kiemelném a felszívódási zavart okozó coeliakiat (nálunk helytelenül lisztérzékenységnek nevezik), ahol a diagnózis felállításához feltétlenül szükséges a vékonybél nyálkahártyájából szövettani mintát venni, azt mikroszkóp alatt értékelni. Gyermek­kori nyelőcső reflux betegségben nem a tükrözés az elsőként végzendő beavatkozás, mivel a betegek többségében a nyelőcső nyálkahártyájának a károsodása nem figyelhető meg. A gyermek­korban is egyre gyakrabban kimutatott Helicobacter pylori által oko­zott idült gyomorhurut esetében a vizsgálat elvégzése indokolt súlyos tünetekkel társuló esetekben, illetve több terápiás próbálkozás ellenére is kiirthatatlan kórokozónál az antibiotikum érzékenység megállapí­tása céljából. Sav vagy lúg ivása esetén, amennyiben a száj nyálkahár­tyán is láthatók a felmaródás jelei és feltételezhető a nyelőcső károso­dása a vizsgálatot a balesetet követő 24 órán belül el kell végezni, ké­sőbb már a nyelőcső átszakadásának igen nagy kockázata miatt nem javasolt. így megállapítható a sérülés súlyossága, kiterjedtsége és következtethetünk a kimenetelre, azaz számíthatunk-e szövőd­ménymentes gyógyulásra (pl. szűkület kialakulása nélkül).

Terápiás céllal sokkal ritkábban történik felső endoscopia, mint felnőttkorban. A fekélyekből, visszerekből származó vérzések rit­kák. Nyelőcsőszűkület tágítása is leginkább a marószer mérgezettek gondozása során válhat szükségessé. Idegentestet azonban gyakrab­ban kell eltávolítani, elsősorban azokban az esetekben, ahol az ide­gentest távozása nem várható a gyomorból, vagy nem történik meg 10-14 napon belül, vagy amelyek kilyukaszthatják, erodálhatják a bélfalat (pl.: gombelem). Nyelőcsőben megrekedt idegentestet sürgősséggel kell eltávolítani a nyelőcső falának sérülékenysége, szakadékonysága miatt. Tartós tápszondák behelyezése abban az esetben indokolt, ha a beteg 3 hétnél tovább szorul mesterséges táplálásra. Ilyenkor a bőr, illetve a gyomorfal átszúrásával, a garaton keresztül, a nyelőcsövön átvezetve kerül behelyezésre a szonda (PEG), ami a későbbiekben (amikor a beteg kielégítő mértékben tud szájon át táplálékot magához venni) ismételt gyomortükrözés során távolítható csak el.

A gasztroenterológus gyermekek esetében a gyomortükrözés elvégzését annak megterhelő volta, körülményessége miatt erősen megfontolja, a vizsgálat indikációját csak nyomós indokkal állítja fel. Gyakorlott szakember esetében maga a vizsgálat azonban mi­nimális rizikót jelent a beteg számára.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.