Gyermekbetegségek

Hörgőgyulladás gyermekkorban, okok és tünetek

A hörgőgyulladás vagy bronchitis gyermekkorban viszonylag gyakori fertőző betegség. Legtöbbször valamilyen vírus okozza, amely cseppfertőzés útján kerül a szervezetbe. A fertőzés tehát úgy jön létre, hogy egy beteg gyerek vagy felnőtt légútjaiból származó, a betegítő vírust tartalmazó váladék bekerül a másik gyerek lég­útjaiba. Ez így komplikáltnak hangzik, de gondoljunk arra, hogy köhögéskor, orrfújáskor rengeteg ilyen fertőző csepp repül szét a levegőbe, ahonnan aztán egyszerűen belélegezhető.

A párás, nedves idő többféleképp is könnyíti a fertőzések átadását:

Egyrészt a levegő magas páratartalma hosszabban megtartja ezeket a „vírus­lövedékeket”. De még ennél is kézenfekvőbb szempont, hogy ilyen ronda időben több időt töltünk a szobában, zárt térben, általában másokkal együtt. Ha a helységben van egy vírusokat „kiszuszogó” – még talán nem is feltűnően – beteg, a zárt légtérben nagyobb eséllyel adja át a fertőzést az egészséges gyereknek. (Ráadásul az év elején általában „spórolnak” a szülők a szabadsággal, tartalékolják nyárra, tehát vonakodnak otthon tartani a „csak kicsit” beteg gye­rekeket.)

Tünetek

Ha a vírusok megtelepednek a légutak nyálkahártyáján, máris elkezdhetik a betegségre jellemző tüneteket kiváltani. Ezen tüne­tek egy része írható csak a kórokozók számlájára, más részüket a szervezet védekező-rendszere okozza, miközben megküzd a beha­toló támadással. A hörgőgyulladás elnevezés arra utal, hogy a beteg­ség fő helyszíne a hörgők, tehát a nagyobb légutak nyálkahártyája. Vezető tünete a köhögés, melyet a légúti gyulladásra jellemző más tünetek is kísérhetnek: orrfolyás, fejfájás, láz. Ezek mellett pedig tapasztalhatunk a betegség általános tüneteként étvágytalanságot, fáradékonyságot.

Az obstruktív bronchitis

Csecsemő- és kisdedkorban sokszor a hörgőgyulladás egy speciális formájával, az obstruktiv vagy spasztikus bronchitisszel találkozunk. Ennek az az oka, hogy ebben az életkorban a kisebb légutak átmérője relatíve szűk, nyálkahártyája pedig különösen hajlamos arra, hogy a gyulladástól megduzzadjon. Ennek ered­ményeként légúti szűkület alakul ki, amely elsősorban kilégzés­kor akadályozza a levegő áramlását. A beteg gyerek kilégzéskor erőlködik, akár szabad füllel is hallható a levegő nehezített áram­lása.

Visszatérő köhögések okai

Gyakran visszatérő köhögések, ismétlődő, makacs bronchitis hátterében előfordulhat krónikus arcüreggyulladás. Ez általában a nagyobb (óvodáskorú vagy idősebb) gyerekek betegsége. Az arcüregből, viszonylagos zártsága miatt, sokszor nehezen űzhető ki a fertőzést kiváltó kórokozó, mely legtöbbször valamilyen bak­térium. A gyulladt nyálkahártya folyamatosan váladékot termel, amely az orrüregen át hátrakerül a garatba és lecsorog a hörgőkbe. Ez ingerli az alsóbb légutakat, bronchitises tüneteket válthat ki.

A hörgőgyulladások jelentős részét vírusfertőzés okozza, így kezelésükben antibiotikumra általában nincs szükség. (Kivételt jelentenek azok az esetek, amelyek hátterében bakteriális arcüreg­gyulladás áll.) A gyógyulást elősegítendő legfőbb feladat, hogy segítsünk kiüríteni a keletkező váladékot. Figyeljünk rá, hogy a beteg gyerek sok folyadékot fogyasszon: a besűrűsödő légúti vála­dékot sokkal nehezebb „felköhögni”.

Köptetők alkalmazása

Ebben segítenek a különböző váladékoldó orvosságok is. A köptetők fokozhatják a keletkező váladék mennyiségét, ezért olyan esetekben, amikor a gyulladásos folyadék légzészavart okoz, inkább rontják a beteg állapotát. Ez az oka annak is, hogy nem jó estére-éjszakára köptetőt adni a köhögő kicsinek: megzavarhatja az éjszakai nyugalmát a folyamatos köhö­gési inger.

Amennyiben a köhögés mellett orrfolyás-orrdugulás is panaszt okoz, mindenképp alaposan „takarítsuk ki” az orrüreget: a nagyob­bakat biztassuk gyakori orrfújásra, a kicsiket pedig szükség esetén akár orrszívóval szabadítsuk meg a légzést nehezítő orrváladék­tól. Az orrcsepp egyrészt hígítja a váladékot, másrészt lohasztja a nyálkahártyát, csökkenti a váladéktermelést.

A hideg pára szintén jó hatású lehet:

Egyrészt szintén folyósabbá teszi a keletkező váladékot, másrészt tágítja a légutakat. Obstruktív bronchitisben így különösen jótékony hatású lehet. Ebben a kórkép­ben néha gyógyszerrel is oldani kell a légúti akadályt: belélegezhető hörgőtágítót szoktak javasolni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.