Egészségügyi kérdezz-felelek

Ízületi gyulladás – műtétek, injekciók

Mikor van itt az ideje annak, hogy az ibuprofen és a glükózamin szedése helyett rászánjam magam az ízületi gyulladásos térdem, csípőm vagy más ízületem protézisműtétjére?

Ha a gyógyszerek, a fizikoterápia és az életmódbeli változtatások már nem képesek elejét venni a kellemetlen érzéseknek, akkor ideje elgondolkozni az ízületi protézis beültetésén. Ezt ne élje meg kudarcként, mert nem jelenti azt, hogy nem tett meg mindent sajgó ízületéért. Az ízületi gyulladás sok esetben progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy idővel egyre romlik az állapota. Az ízületi csontvégeket védő szívós, sima porc sokaknál teljesen elkopik, ami fájdalmat és merevséget okoz, ahogy a szabaddá vált csontvégek közvetlenül egymáshoz dörzsölődnek.

Ezen a ponton a térd vagy a csípő súlyos ízületi gyulladásában szenvedő páciensek már kifejezetten biceghetnek, és kénytelenek lehetnek korlátozni napi tevékenységeiket. Az ízületi protézis beültetése ugyan nagy műtét, de megszüntetheti a fájdalmat, és segíthet a megszokott napi rutin helyreállításában. Kérjen beutalót egy ortopéd sebészhez, hogy megbeszélje vele, elvégezhető-e önnél a műtét!

Érdemes a protézisbeültetés helyett artroszkópos műtétet végeztetnem?

Nem biztos, hogy az artroszkópos műtét enyhíteni fogja a fájdalmat, a merevséget és az ízületi gyulladás egyéb tüneteit. E beavatkozásnál az orvos egy fényforrással és lencsével ellátott csövön néz be az ízületbe, sérült szöveteket keresve. A műszer segítségével aztán lefaraghatja a porcot, illetve eltávolíthatja az ízületbe került porc és csontdarabokat, abban a reményben, hogy ezzel a fájdalmat is megszünteti.

Az artroszkópos műtét azért vonzó, mert csak egykét apró bemetszést kell hozzá ejteni, így a páciens gyorsan talpra állhat a műtét után. Ámde több nagyszabású tanulmánynak sem sikerült bizonyítékot találnia arra, hogy a porcdarabok, csontszilánkok és egyéb törmelékek eltávolítása enyhítené a térd ízületi gyulladásával járó fájdalmakat. A legfrissebb tanulmány szerint az artroszkópos térdműtéten átesett pácienseknek semmivel sem volt nagyobb esélyük arra, hogy két év után fájdalommentesen éljenek, mint azoknak, akiknél csak „placeboműtétet” végeztek (a sebész csak egy bemetszést ejtett, de nem távolított el törmeléket az ízületből).

Segíthetnek-e a térd ízületi gyulladásán az injekciók?

Ha a fájdalomcsillapítók, például a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-k) már nem képesek kellően enyhíteni a fájdalmát, az orvos érzéstelenítőszert injekciózhat a térdbe, bár az a legjobb esetben is csak néhány hétig hoz enyhülést. Valószínűbb, hogy egy másik gyógyszert fog beinjekciózni, egy kortikoszteroidot, amely átmenetileg elnyomhatja a fájdalmat okozó gyulladást. Amikor már a szteroidok sem segítenek, a mai orvosok egy hialuronsav nevű vegyületet fecskendeznek be, amely meglehetősen furcsa eredetű: egyes változatai kakasok tarajából készülnek.

Az összes ízület, így a térd kenéséről is egy hialuronsav tartalmú folyadék gondoskodik. Az artrózisos páciensekben alacsony a hialuronsav szintje. A beinjekciózott vegyület a páciensek egy részénél, de nem mindnél csökkenti a fájdalmat és javítja a mozgásképességet. Egy vizsgálatban a páciensek mintegy 80 százaléka tapasztalt valamilyen mértékű enyhülést, más tanulmányok viszont semmilyen kedvező hatást nem tudtak kimutatni.

Akinél hat a hialuronsav, az a jelek szerint nagyjából 612 hónapon át számíthat a fájdalom enyhülésére. Bár a szer hosszú távú használatáról még nem sokat tudunk, néhány tanulmány szerint egyes pácienseknek jót tehet a többszöri injekció.

A térdem és a csípőm is ízületi gyulladásos. Le kell mondanom a hetenkénti teniszezésről?

Járjon csak el teniszezni! A testmozgás egyáltalán nem tiltott, sőt kulcsfontosságú szerepe van az ízületi gyulladás kezelésében. Az orvosok azonban régebben nem tudták ezt, és többnyire lebeszélték ízületi gyulladásos pácienseiket a testmozgásról, mivel attól féltek, hogy az elkoptathatja a porcot, és tovább károsíthatja az ízületet. Ma azonban már tudják, hogy a testmozgás csökkenti az ízületi fájdalmakat és merevséget. Az izmok erősebbek lesznek, ha megdolgoztatják őket, és jobban elnyelik az ütéseket, csökkentve ez által az ízületek terhelését. A mozgás emellett a testsúlyt is segít normális értéken tartani, így az ízületeknek nem kell feleslegesen nagy terhelést elviselniük.

A testmozgás előnyeinek kihasználásához azonban nem elég hetente egyszer teniszezni. Arra törekedjen, hogy a hét napjainak nagyobb részén végezzen legalább 30 perc aerob jellegű testmozgást, amely keményebb munkára készteti a szívét és a tüdejét. Emellett hetente legalább kétszer végezzen valamilyen fajtaerősítő gyakorlatot is (például súlyzózzon)! A mindennapos nyújtás a merev ízületek ellazításában is segíthet.

Lehetnek napok, amikor az ízületi gyulladás túlságosan fáj ahhoz, hogy testmozgást végezzen. Nem probléma. Az is lehet, hogy egy kicsit csökkentenie kell a mozgás intenzitását. Sokan a csekély ütőterheléses vagy ütőterhelés nélküli mozgásformákat találják a legkellemesebbnek, például a gyaloglást, a kerékpározást vagy az úszást. Beszéljen orvosával vagy egy fizikoterapeutával arról, hogy önnek mi lenne a legjobb!

Régebben sokat ropogtattam az ujjaimat. Lehet ettől ízületi gyulladásom?

Nem, de azért jobb leszoknia erről. Az ujjak bütykeinek ropogtatásakor megnő az ízületben a csontvégek közti távolság, és a nyomás csökkenése miatt buborékok képződnek az ízületi nedvben. A jellegzetes roppanás a buborék kipukkadásának a hangja. Több tanulmány is kimutatta, hogy az ujjropogtatóknál nem nő meg az ízületi gyulladás kockázata. Egy 300 felnőttön elvégzett vizsgálat viszont azt találta, hogy akik ropogtatják az ujjaikat, azoknak nagyobb valószínűséggel lesz duzzadt a kezük és gyenge a markuk. Egy feltevés szerint az ujjropogtatás meggyengíti az ujjak kötőszalagjait.

Tény vagy tévhit?: Ha fájnak az ízületei, vigyen magával esernyőt!

Tény. Akár hiszi, akár nem, a nagymamájának igaza volt. Az ízületi gyulladás fájdalma valóban jelezheti az eső közeledtét. Az ízületek olyan receptorokat is tartalmaznak, amelyek a légköri nyomás változásait érzékelik. Ezek a receptorok különösen érzékenyek a légnyomás csökkenésére, ami gyakran az eső előtt következik be.

Az ízületi gyulladásban szenvedők ízületeit kevesebb porc párnázza ki, ezért ők veszik észre a legkönnyebben ezen ingadozásokat. Egy vizsgálatban azt találták, hogy az időjárási változá­sok az artrózisban szenvedők 83 százalékánál idéz­ték elő a tünetek rosszabbodását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.