Gyermekbetegségek

Görcsök tünetei gyermekeknél, milyen okai lehetnek?

A kifejezés általános jelentésű, az izomzat bármilyen akaratlan összehúzódását ezzel jelöljük. A görcsöket az agysejtek elektro­mos kisülése okozza, amelyek lehetnek erőteljesebbek vagy enyhébbek. A görcs önkéntelen mozgások sorozata. Előfordulhat akár jó egészségi állapotban lévő emberrel is, és eszméletvesztéssel járhat együtt. A lakosság 4%-át érinti. Ha szemünk láttára történik, nagyon ijesztőnek tűnik, de ritka, hogy a görcsös rohamok károsodást okoznának. Az pedig teljesen biztos, hogy nem mentális betegségek okozzák.

Mi történik?

A kiváltó okok szerint lehetnek:

  • Oxigénhiányból adódó görcsök: a lélegzet elakad, nagyon ritkán lehet halálos kimenetelű is.
  • Epilepsziás görcsök: az agy átmeneti működési zavara okozza, az agykéreg sejtjeinek egyidejű és elektromos kisülése (epilepszia).
  • Pszichés görcsök: az agy felsőbb rétegeit érinti, a tünetek a beszédben fellépő nehézségek, a félelem, a szorongás, álomszerű állapot.
  • Mérgezéses eredetű görcsök: a roha­mot a testbe került méreganyagok, vagy magában a szervezetben termelődött toxinok váltják ki. Az idegrendszer megbetegedései okozzák (agyhártya­gyulladás, agyvelőgyulladás) a súlyos angolkór, illetve más, magas lázzal -járó betegségek.

Gyermekkorban a leggyakoribbak a lázgör­csök

Ilyenkor a gyermek (akinek a szüleivel már valószínűleg előfordult ilyen kiskorá­ban) lázas állapotban elveszíti az eszméletét, a test megmerevedik, a végtagok önkén­telenül rángatóznak (elernyednek, majd összerándulnak), a fogak összezáródnak, akaratlan vizelet- és székletürítés történik, időnként nyálfolyás is. Néhány másod­perc vagy perc után (általában legfeljebb 5 perc) a roham spontán abbamarad.

A gyermek egy darabig még érzéketlen, zavart, aluszékony. Amikor visszanyeri az eszméletét, általában nem emlékszik semmire. Többnyire egy betegség alatt csak egyszer történik ilyen roham. Ez a típusú roham 3 hónapos kortól 6 éves korig fordul elő (legtöbbször 1,5 éves korban), a görcs jóindulatú, és nem okoz semmilyen neurológiai károsodást, és az epilepszia kialakulásának kockázatát sem növeli. Néhány kivételes esettől eltekintve nem igényel megelőző terápiát.

A láz­görcsökhöz általában valamilyen családi hajlam kötődik. Visszatérőek, de hatéves kor körül spontán módon eltűnnek. Ha a lázgörcs hosszabb ideig is eltart, mint 15 perc, és csak a test egyik részét érinti (csak az egyik végtagot vagy valamelyik oldalt), illetve 24 órán belül megismétlődik, komplex lázgörcsről beszélünk. A komplex lázgörcsöt átélő gyermeknél nagyobb az epilepszia kialakulásának esélye.

Mit tegyünk?

Mivel a görcsök ve­szélyessége időtartamuktól függ, jó, ha elindulunk a legközelebbi kórházba az esetleges kivizsgálások és a pontos diag­nosztika felállítása miatt. Itt megkaphatjuk az utasításokat, mit tegyünk, ha a görcsök megismétlődnek.

Ha gyakrabban előfordulnak vagy rendsze­resen megismétlődnek a lázgörcsök, jó, ha tartunk otthon végbélkúpot (Diazepám), amit a roham elején adjunk be, ügyelve az orvos által előírt adagolásra. Ha a roham 5-10 perc múlva sem múlik el, vigyük a gyereket kórházba. Amennyiben a görcsök rendszeresek, a gyermekorvos javaslatára alkalmazha­tunk olyan terápiát, ami a gyakoriságot csökkenti, illetve ha az orvos szükségesnek tartja, végeztethetünk egy komplex diag­nosztikai vizsgálatot az okok feltárására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.