Gyermekbetegségek

Hepatitis A fertőzés – Járványos májgyulladás

Gyakran ad hírt arról a sajtó, hogy járványos májgyulladás, la­tin néven hepatitis epidemica ütötte fel a fejét valamelyik faluban, aminek következtében kicsiket, nagyokat kórházba kellett utalni és a járványügyi hatóság elrendelte az ott élők számára az azonnali védőoltásokat. A híradás azonban ritkán terjed ki arra, miről is van szó pontosan, hogyan terjedő, hogyan elkerülhető betegségről van szó tulajdonképpen, mi az oka a tömeges előfordulásnak, stb, stb.

A fertőző májgyulladás vírusfertőzés következménye, a kóro­kozó a Hepatitis A vírus. Emberről emberre a már fertőzött, de ezt még általában nem tudó beteg testváladékai útján terjed. A jelleg­zetes, jól ismert tünet, a sárgaság (icterus) először a szemfehérjén, a conjunctiván jelenik meg, majd a bőr is sárgás színezetű lesz. Saj­nos, azonban a betegek éppen a sárgaság megjelenését megelőző 48 órában a legfertőzőbbek, ezért terjed olyan könnyen ez a fertőzés különösen akkor, ha az érintettek nem figyelnek a személyi higie­ne alapvető szabályaira, pl. különösen a WC használat utáni kéz­mosásra.

A fekális-orális terjedésű fertőzések tőlünk északabbra ritkáb­bak, Magyarországtól délebbre a mediterrán régióban gyakoribbak. A terjedésükhöz kifejezetten kedveznek a zsúfolt, rossz lakáskörül­mények, a csatornázatlan, fürdőszoba nélküli lakóhelyek, az ét­kezés, a poharak, evőeszközök tisztántartása, a fogyasztott ételek, stb.

A hepatitis A fertőzésnek jellegzetesen hosszú, 14-35 napos lap­pangás! ideje van. Láz nem feltétlenül kíséri, a legtöbben a sárgaság megjelenése előtt gyomorrontásra emlékeztető panaszokat élnek át, ezért sokszor kötik a betegséget valamilyen elfogyasztott ételhez. A rossz közérzeten és a sárgasággal párhuzamosan tapintható májna-gyobbodáson túl sok betegnek egyéb tünete ill. panasza nincs is, csak a vérből kimutatható enzimeltérések igazolják a májbetegség fennállását. Nagyban hozzájárul a fertőzés terjedéséhez az a körül­mény, hogy a 4-5 évesnél fiatalabb betegek hepatitise gyakran zajlik sárgaság nélkül, így ezeknek a gyerekeknek a betegsége észrevét­len maradhat, míg a környezetükben élő felnőtteket megfertőzik. Általában igen jóindulatú, „unalmas55, heteken át tartó, de minden beavatkozás nélkül meggyógyuló fertőzésről van szó. Súlyos le­folyású formák egyébként egészséges emberekben nem fordulnak elő, de olyanokban, akiknek a májműködése bármilyen okból -pl. veleszületett anyagcsere betegség, krónikus májelégtelenség, a máj működését potenciálisan károsító gyógyszerek tartós szedése, stb. – sérült, ezt a fertőzést is nehezen vészelhetik át, a ritka halálesetek is ezek közül kerülnek ki. Nincs hatékony vírusellenes szer, ezért a fertőzés kezelése csak a lefolyás tüneti ellátására szorítkozhat.

A megelőzéshez mind az aktív, mind a passzív immunizálás eszközei rendelkezésre állnak. A passzív immunizálás eszköze a véradások során gyűjtött vérplazmából készített immunglobulin (hepatitis A gammaglobulin), melyből a testtömeg méretével ará­nyos mennyiséget kell adni, legfeljebb a feltételezett fertőzést követő egy héten belül. A „gammázás55 hatékony megelőzési mód­szer, járványgócok felszámolására bevált eljárás ám hatása átme­neti, 6-12 hét alatt lecsengő. Előnye, hogy az oltottak közül azok, akik megfertőződtek, de még nem betegek – azaz a lappangási időszak elején, első hetében járnak – a védőoltásnak köszönhetően igen enyhe, tünetek nélküli fertőzésen átesve védettekké válhat­nak. Hátránya, hogy azok, akik nem fertőződtek, a hatás elmúltával továbbra is fogékonyak maradnak.

A másik megelőzési lehetőség az aktív immunizáció – erre több inaktivált, vagyis élő kórokozót nem tartalmazó vakcina is rendelkezésre áll mind az egyévesnél idősebb gyermekek, mind a felnőttek részére. Két, minimum féléves időközzel adott oltás­sal évtizedekre lehet megfelelő védettséget kialakítani, tehát az előbbiekben vázolt passzív immunizációnál minőségében és tartósságában is előnyösebb megelőzési módszer.

Ajánlott a hepatitis elleni védőoltás mindenkinek, aki nem szeretne heteken át beteg lenni, illetve szeret a környező, Magyar­országnál kedvezőtlenebb Hepatitis A járványügyi helyzetű ország­ban – pl. a horvát, bolgár, török, stb. tengerparton – nyaralni, pi­henni. Feltétlenül ajánlott azonban minden, bármilyen eredetű máj­betegségben szenvedő gyermek vagy felnőtt Hepatitis A fertőzés elleni aktív immunizációja, mert számukra ez az igen kellemetlen, ám komplikációk nélkül gyógyuló fertőzés is komoly kockázatot jelent.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.