Gyermekbetegségek

Hepatitis – Fertőző májgyulladás típusai és tünetei

Fertőző májgyulladás.

Okai

Különböző okai  lehetnek: vírusos fertőzés, autoimmun reakció, anyagcsere ­probléma, gyógyszer- vagy alkoholmérgezés. Az akut vírusos hepatitisek közül a legfon­tosabbak és legelterjedtebbek a hepatitis A-, a hepatitis-B, a hepatitis-C vírus. Létezik D, E, G vírus is, valamint az Epstein-Barr és citomegalovírus is. Az anyagcsere hepatitisek közül néhányat megemlítünk, bár a gyerekek esetében szerencsére nagyon ritkák.

Ezeket genetikai rendellenességek okozzák:

  • Wilson-betegség, ami 30000 emberből egyet érint. Nagy mennyiségű réz gyűlik fel az agy, a máj és a vese szöveteiben, súlyosan károsítva azokat. Kezelése nélkül végzetes lefolyású.
  • Alfa-1-antitripszin hiány. Veleszületett, örökletes betegség, aminek következ­tében a szervezet nem halmozza fel a megfelelő fehérjéket a májban és a tüdőben, ennek következtében azok súlyosan károsodnak.
  • Glikogenezishez (glikogén képződése) kapcsolódó betegségek: ritka genetikai betegség, 100 000 gyerekből egyet érint. Egy vagy több enzim, ami átalakítja a vér­cukrot, hiányzik a szervezetből. A glikogén felhalmozódása komoly elváltozásokat okoz a májban és más szervekben.
  • Tirosinomia: kiugróan magas tirozinszint a vérben): ritka enzimhiány, amely 120 000 gyermekből egyet érint, és korai halált okoz. A születés utáni 48 órán belüli szűrés lehetővé teszi a gyermek gyógy­szeres kezelését, és diétával normális életet élhet.
  • Galaktosémia (galaktóz jelenléte a vér­ben): ritka enzimhiány, ami a galaktózt dolgozza fel (három fajtája 1:62000 és 1:23 000-hez arányban érinti az élve született gyermekeket). Ha időben nem diagnosztizálják, halált okoz. Laktózmentes diéta, illetve tejsavas ételek, szójaszár­mazékok és hüvelyesek mellőzése az egyetlen lehetőség.

Ha a hepatitis hat hónapnál hosszabb ideig fennáll, krónikus hepatitisről beszélünk: leg­könnyebben krónikussá válhatnak a B, a C és D típusok, az autói mm un, a gyógyszer és az alkohol túlzott mértékű fogyasztásából adódó májgyulladások, és az anyagcsere hepatitisek.

A máj elhelyezkedése

Néhány esetben a krónikus hepatitis májcirózissá alakul, ami igen súlyos betegség, a máj bizonyos sejtjei elhalnak, fibrózis, gümő jön létre. Időnként a cirózis májdaganattá súlyosbodik.

Tünetek

A májgyulladás fő tünetei a hányinger, a hányás, a hasi fájdalmak, a fáradékonyság, a rossz, édeskés szájszag, rendszertelen bélműködés, csalánkiütés, fejfájás, a szem és a bőr sárgás színe (sár­gaság), viszketés, sötét vizelet és világos széklet. A legsúlyosabb májgyulladások rövid időn belül halált okozhatnak.

Diagnózis

Az orvosi vizsgálaton kívül a májgyulladás diagnosztizálásához legalább egy vérvételnek igazolnia kell a transaminozis megemelkedését a vérben. Ezek a fehérje-enzimek, amelyekben a máj gazdag és a máj károsodásakor a vérkeringésbe kerülnek. Miután megállapították a májgyulladást, további vizsgálatokat végeznek azért, hogy megtudják, mi okozza. Sor kerülhet ultra­hangos májvizsgálatra, és néhány esetben májbiopsziára.

Terápia

Nincsenek mindig hatékony gyógyszerek a hepatitisre, de a pontos diagnózis lehetővé teszi, hogy olyan in­tézkedéseket írjanak elő (diéta, illetve gyógyszer), amelyek csökkentik a tüneteket és a betegség veszélyességét. Hepatitis esetén például a szénhidrátokban gazdag diéta javasolt, a zsírokat pedig kerülni kell, nem szabad túlságosan kifárasztania magát a betegnek, és csökkentenie kell a nehéz fizikai tevékenységeket.

Megelőzés

A legfontosabb megelő­zés a meglévő védőoltások beadatása: a hepatitis-A (fertőzött élelmiszerek okozzák) és a hepatitis-B ellen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.