Gyermekbetegségek

A heregyulladás tünetei, hogyan kezeljük?

Az egyik vagy mindkét here akut vagy krónikus gyulladása, ami időnként kiterjed az ondóvezetékre is. Ez a here mögött és fölött található, és lehetővé teszi a sper­miumok számára a heréből való kijutást. A heregyulladás az egyik lehetséges oka az akut herezacskó-gyulladásnak. Ezekben az esetekben, csakúgy, mint az ondózsinór torzuláskor, a korai beavatkozás és a pontos diagnózis súlyos károsodásokat okozhat.

Okai

A heregyulladást általában bakte­riális vagy más eredetű fertőzések okozzák, mely a húgyutak vagy a vérkeringés felől éri a herét. A kisgyerekeknél ritka, inkább a nagyobb fiúknál fordul elő. Egy esetleges sebészeti beavatkozás következ­tében felhelyezett katéter is előidézhet húgyúti fertőzést vagy heregyulladást. Időnként a heregyulladás valamilyen más vírusos fertőzés kísérő tüneteként jelenik meg, például a mumpsz legrettegettebb szövődménye.

Tünetek

Fokozatosan jelennek meg a tünetek a here megnagyobbodik, fáj­dalmas lesz, gyakran láz is jelentkezik. A herezacskó vörössé válik, a vizelés fájdal­mas lesz, illetve vizelési nehézség adódhat. A vizeletben vér és genny mutatható ki.

Diagnózis

Ki kell zárni más okokat (akut herezacskó megbetegedés), ami sokszor igen nehéz. Figyelembe kell venni a beteg kórtörténetét, a klinikai adatokat. A különféle eszközök – mint az ultrahang, a Doppler-vizsgálat és az izotópos vizsgá­lat – sajnos kevés segítséget jelentenek, mert nem állnak azonnal rendelkezésre.

Terápia

Az orvos ágynyugalmat javasol, antibiotikumot és kortizont ír fel. Súlyosabb esetekben a kezelés nem elegendő ahhoz, hogy a heresorvadást megakadályozza, a here összezsugorodik, ami visszafor­díthatatlanul terméketlenséghez vezet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.