Gyermekbetegségek

Idegentestek veszélyei gyermekeknél

Bármilyen gondos szülők vagyunk, bármennyire gondosan válogatjuk össze gyermekünk játékait, a környezetébe kerülő tár­gyakat, apró alkatrészek mindenhol előfordulnak. A gyermekek elképesztő helyekre képesek ezeket az apró vagy akár nagyobb tárgyakat is magukba tuszkolni, de többnyire véletlen balesetekről van szó.

Egyre több játékhoz tartoznak apró alkatrészek, esetleg gom­belemek, amire a csomagoláson felhívják a figyelmünket, de akaratunkon kívül is kerülhet gyermekünk kezébe olyan tárgy, ami számára veszélyt okozhat (kavics, cseresznyemag, mogyoró, pénz­érme, rovarok, magok).

Tekintsük át a veszélyzónákat felülről lefelé haladva:

Fül:

A külső hallójáratba került idegentestre az egyoldali fájda­lom, nagyothallás, fülfolyás hívja fel a figyelmet. Kisgyermekek na­gyon nyugtalanok, a fülükhöz kapkodnak. Az idegentestet fül-orr­gégész távolítja el és szükség esetén a kialakult gyulladást is kezeli.

Orr:

Kisgyermekek gyakran dugnak orrukba idegen anya­gokat a fülhöz hasonlóan, s ezek egy része nem kerül mindjárt észlelésre. Jellegzetes tünet a féloldali bűzös nátha, emellett orrlég­zési zavar, fejfájás, orrvérzés. Eltávolítását szintén fül-orr-gégész végzi. Mind a fül, mind az orr apró tárgyak „eldugására” szolgáló rejtekhely egyes gyermekeknél ismételten előfordulhat!

Száj-garat/légcső-hörgők:

Az egyik legveszélyesebb eset, amikor a gyermek félrenyel. A légutakba juthat idegentest étke­zés közben. Csecsemőknek csak nagyon óvatosan adjunk olyan élelmiszert, amiből nagyobb darabot haraphat le (kenyérhéj, alma, banán), amíg nem tanulta meg összerendezni a nyelést, bármikor bekövetkezhet a baj. Soha ne hagyjuk magára a csecsemőt, hogy azonnal el tudjuk távolítani a félrenyelt falatot a garatból.

A garat kitakarítását egyébként bármely idegentest félrenyelése esetén el kell végezni első lépésként, majd, ha nem sikerült azt teljes mér­tékben eltávolítani, mind csecsemő, mind kisdedkorban a gyer­mek hátának ütögetésével próbáljuk azt eltávolítani a légutakból. A felnőtteknél alkalmazott Heimlich műfogást – a gyomorszáj hirtelen a mellkas felé irányuló megnyomása – tilos alkalmazni a hirtelen halál veszélye miatt!

3 éves kor alatt nem szabad a gyer­meknek mogyorót, napraforgómagot és egyéb apró ételeket adni (rágó!), de idősebb életkorban is fel kell hívni a gyermek figyelmét, hogy ezek evése közben ne ugráljon, ne szaladgáljon a félrenyelés fokozott kockázata miatt.

Vigyázat! Akár sikerült eltávolítani az idegentestet a szájból, akár nem, forduljunk orvoshoz, aki az előzmények alap­ján dönt arról, hogy sürgősséggel vagy 24 órán belül végeztet-e hörgőtükrözést.

A döntést befolyásolja, hogy észleltünk-e inten­zív köhögést, elkékülést, esetleg már frissen hall különbséget a két tüdőfél hallgatózása során, vagy mellkas röntgen vizsgálattal észlelhető a különbség. Idült légúti idegentestekre derülhet fény el­húzódó köhögés, tüdőgyulladás hátterében.

Száj-nyelőcső-gyomor-belek:

Valamivel talán kedvezőbb, ha az idegentest nem a légutakba, hanem az emésztőtraktusba jut, de ennek a lehetőségnek is megvannak a veszélyei. Az idegentest elakadhat a garatban, amire a torokfájdalom, nehezített légzés hívja fel a figyelmet. Eltávolítása ebben az esetben is fül-orr-gégész fela­data. Amennyiben az idegentest a nyelőcsőbe jut, ha ott megreked, azt a nyelőcső falának sérülékenysége miatt haladéktalanul el kell távolítani gyomortükrözés során.

Érdemes néhány szóban megem­lékeznünk az idegentestek kimutatásáról. Alapvetően ez csak rönt­gennel lehetséges, abban az esetben, ha a lenyelt anyag fémtartalmú, így röntgenárnyékot ad. Más esetben ez nem lehetséges, ultrahang­gal sem, de az orvos segítségére lehet a kontrasztanyagos nyele­téses vizsgálat, mely során a megakadt idegentestnek megfelelően telődési hiány látható. Az idegentest csak a nyelőcsőből és a gyo­morból, esetleg a patkóbélből távolítható el.

A beavatkozás azonban csak akkor indokolt, ha az idegentest spontán távozása nem várható, márpedig gyakran állíthatjuk, hogy ami átment a gyomor felső szá­jadékán, az képes lesz onnan továbbhaladni és a végbélnyíláson át távozni (100 forintos érme, facsavar, csitt-csatt, stb). A döntést bízzuk orvosra, de cseresznyemagnyi műanyag játék esetén nem kell kétségbe esni!

Fémintenzitású idegentest esetén annak hely­zete ismételt röntgen vizsgálatokkal ellenőrizhető, amennyiben az 14 nap múlva sem ürült a gyomorból, indokolttá válik annak eltávolítása. Gyermekorvosok leginkább a gombelemtől félnek, de egy friss amerikai tanulmány szerint ezek igen ritkán okoznak szövődményt, eltávolításuk azonban egyértelműen indokolt, ha mágnessel együtt nyeli le a gyermek, vagy a nyelőcsőben mega­kadt. Amennyiben az idegentest továbbhaladt a gyomorból, akkor a széklet ellenőrzése szükséges távozásának észlelése miatt. A bél átszakadása esetén műtétre kerül sor, ilyenkor észlelhető tünetek a haspuffadás, hasi fájdalom, étvágytalanság, hányás, székletürítés hiánya, hashártyagyulladáshoz társuló láz.

Húgycső:

Vizelési panasz, hólyagtáji fájdalom, vérvizelés hívja fel rá a figyelmet, eltávolítása urológus feladata.

Hüvely:

Kezelésre nem reagáló vagy bűzös, véres folyás ese­tén gondoljunk idegentestre. Eltávolítása nőgyógyász feladata.


Szinte nincs olyan gyermek, akinél a fenti balesetek egyike ne fordulna elő. Idegentestek lenyelése esetén többsége talán ki sem derül, mert a gyermek nem számol be róla vagy fél elmondani szü­leinek. Ennek ellenére mindig legyenek körültekintőek, legalább a lakásban gondoskodjanak arról, hogy apró tárgyak ne kerülhes­senek kisdedek, csecsemők kezébe! Apró magvas ételeket csak 3 éves kor után kínáljanak a gyermeknek és akkor is felügyelet mel­lett!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.