Gasztroenterológia

Fekélybetegségek megelőzése: életmód és diéta

Életmód és diéta fekélybetegeknek

A fekélybetegség gyógyításának nincs tudományosan megalapozott dietetikája, a kialakult gyakorlat empirikus tapasztalatokon alapul. Alapvető a rendszeres táplálkozás, ha egy normális volumenű étkezés nem okoz panaszokat, nem kell ragaszkodnunk az eddig rendszere­sen ajánlott, 5-6 kis mennyiségű étkezéshez sem. Akkor viszont, ha az étkezések között egy-egy falat a fájdalma­kat csökkenti, örüljünk a lehetőségnek. A fűszerek teljes eltiltásának semmi értelme nincs, a beteg viszont figyelje meg, hogy mi okoz panaszt, és kerülje ezeket az ételeket vagy ízesítőszereket. A tej fogyasztásának kérdése évti­zedek óta vitatott kérdés.

A tej és tejtermékek rendkívül csekély savközömbösítő kapacitással bírnak, sőt, a tej – a magas fehérje- és kalciumtartalom miatt – a gasztrin felszabadítás vagy a parietalis sejtek direkt ingerlése miatt fokozhatja is a gyomorsav elválasztását. A kérdés elbírálása legyen mindig egyénre szabott, ne tiltsuk és ne is javasoljuk, csak akkor, ha a beteg tapasztalatai va­lamelyik opciót indokolják. Ugyanilyen ellentmondásos a kávé- és alkoholfogyasztás kérdése.

Kávé és tea

A kávé és a tea sti­mulálják a gyomorsav elválasztását. Az előrehaladott májbetegségeket és excesszív szenvedélybetegségeket kivéve, egyik élvezeti szerről sem sikerült kimutatni szo­rosabb oki összefüggést a fekélybetegség kialakulásával vagy előfordulási gyakoriságával.

Természetes, hogy az egészséges életmódra nevelés érdekében kötelességünk a mértékletességre való intés, de végre meg kell szabadul­nunk a drasztikus tiltás evidenciájától ulcusbetegeinknél, a módszer itt is az egyéni érzékenység felmérése, a be­teg személyiségéhez közelítő egyéni illeszkedés legyen. Nem ugyanez a helyzet a dohányzás viszonylatában.

Dohányzás és étrend

A legtöbb klinikai vizsgálat szerint a dohányzás negatívan befolyásolja a fekély gyógyulási hajlamát. Egyéb negatív következményei miatt is, lehetőleg bírjuk rá betegünket a dohányzás abbahagyására. Az étrend összeállítása abban legyen következetes, hogy a beteg kívánja az étkezést, és kerüljön mindent, ami tudottan panaszt okoz.

Rostos ételek

Vegyük fi­gyelembe, hogy az energiadús és a rostos ételek a tapasz­talatok szerint gyorsítják a fekélybetegség gyógyulását, a zsírok és cukrok viszont lassítják a gyomorürülést, rontva ezzel a fiziológiás körülményeket és a gyógyszerek hatá­sát egyaránt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.