Gyermekbetegségek

Kifelé (X-láb) és befelé forduló térd (O-láb)

Attól kezdve, hogy a kisgyermekek el­kezdenek járni, egészen 5-6 éves korukig az izom- és vázrendszer – és ennek kö­vetkeztében a láb formája is – jelentős változásokon megy keresztül. Másfél éves korban a térdek befelé hajlóak (azaz a síp­csont gyakran görbe és a combcsonttal 180 foknál kisebb szöget zárnak be), és úgy tűnik, hogy a lábak ívesek.

X és O láb

Három­éves kor körül a lábak kifelé fordulóak, azaz (a sípcsont és a combcsont között 180 foknál nagyobb szög van) úgy tűnik, mintha X-lábú lenne. 5-6 éves korára végül a térd fölveszi a szabályos formát, a rendellenesség megszűnik. Néhány eset­ben ezt követően is előfordul, hogy a térd formája nem megfelelő, ezért a lábszár nem egyenes. A kifelé és a befelé forduló térd hétköznapi rendellenesség, ez a probléma nagyon jellemző a gyermekkorra.

Okai

Általában ezek a csonteltérések spontán következnek be, de tápanyaghiány is okozhatja. A magas, sovány embereknél, akiknek az ízületeik lágyak, a kifelé forduló térd jellemző, de ha ez más lábfej- és csípődeformációhoz társul, szakorvoshoz kell fordulni.

Diagnózis

Ahhoz, hogy megállapíthas­suk, hogy a térd kifelé forduló, szembe kell állni a gyerekkel, és azt kell mondani, tartsa egyenesen, egymás mellé téve a térdét. Ilyenkor normális esetben a két bokája közti távolság nem lehet több 5-7 centi­méternél. Ha a térd kifelé forduló, a térdek összeérnek, és a bokák között több van 7 centinél. Ha a térd befelé forduló, a boka sokkal hamarabb összeér, mint a térd.

Terápia

A térd hibás fejlődését korri­gálhatjuk, ha megfelelő, a láb csontvázát kiegyenesítő betéteket használunk, és speciális tornagyakorlatokat végeztetünk. A kifelé forduló térd esetében a talpbetétek megemelik a talpat – ennek következtében a sípcsontot, a combcsontot és a csípőt, ez a testhelyzet a testsúlyt a térd belső felére helyezi. Befelé hajló térdnél pedig a testsúly a térd külső részére esik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.