Gyermekbetegségek

Kishörgők gyulladása gyerekeknél

A csecsemők és kisgyermekek akut légúti megbetegedése. Hat hónapos és kétéves kor között fordul elő a leggyakrabban, többnyire fiúk körében, és főként azoknál a gyerekeknél, akik bölcsődébe járnak. A kis-hörgők a hörgők hátsó, vékonyabb részén, a tüdőhólyagocskákban végződnek, vagyis valójában kis tágulatok. Ezek, ahol a vér és a levegő cseréje történik (a test szöveteiben összegyűlt és a vér által ideszállított szén-di­oxid kijut a levegőbe, miközben a levegőből származó oxigén bejut a vérbe), begyulladnak és hurutot képeznek, ami elzárja a hörgőket.

A folyadék a hólyagocskákat is megtölti, és meggátolja a légcserét, csökkenti mind a szén-dioxid-kibocsátást, mind az oxigén­felvételt. Ez szenvedést okoz a gyereknek, aki megpróbálja kompenzálni a rossz légzést, és növeli a percenkénti lélegzetvételek számát egészen 80-ig.

Okai

Különféle vírusok okozzák: para­influenza, rinovírus, enterovirus, valamint Mycoplasma pneumonite baktérium, az esetek 70%-át viszont az RSV-vírus.

Tünetek

A csecsemő megfázik, a náthás lesz, csökken az étvágya, enyhén belázasodik (38 fok körül). Később jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei: nehézlégzés, a légzőizmok (a bordák és a rekeszizom) csak nehezen tudják összehúzni a mellkast. Az orrlyukak kitágítását és az orrcimpák bezáródását is ezek végzik. A gyerek bereked, és makacs köhögés jelentkezik. Levertség, erős szomjúságérzés jellemzi a kis beteget.

Diagnózis

A gyerekorvos végzi. Ha szükséges, a megbetegedésért felelős vírust azonosítja, garat- vagy orrváladék mintát vesz.

Terápia

Ha nem következik, be bakteriális felülfertőzés, nincs szükség antibiotikumra. Ha a baba súlyosabb állapotban van, és kórházban fekszik, melegített, nedvesített oxigént adnak. Ha otthon van, minél több ideig tartsuk meleg, nedves környezetben (például a fürdőszobában folyó meleg víz mellett). Fontos, hogy sokat itassuk a gyermeket, hogy a hurutos váladék könnyebben kitisztuljon a szervezetből.

Néhány esetben az orvos hörgőtágítót ír fel, amely ellazítja a hörgőizmokat, megnöveli a hörgősejtek csillóinak mozgékonyságát, javítja a levegő áthaladását és a nyálkás váladék, a hurut eltávolítását. A betegség általában 4-5 napig tart, egy hét után áll be a javulás. Néhány esetben (10%) a betegség megjelenése növeli az asztma kialakulásának kockázatát.

Homeopátia

Antimonum tartaricum 15CH, ha a köhögés váladékos, hörgős, légzési nehézségek vannak, Sambucus nigra 5CH, ha nyilvánvalóbb a légzési nehézség éjszakánként, és a gyerek belélegezni tud, de a kilégzésnél problémái vannak, ipeca 9CH száraz vagy váladékos köhögés esetén, ha nehéz a légzés, váladék van a torokban és állandó hányingerérzet kínozza. Sticta pulmonaria 9CH a száraz irritáló köhö­gésre, ami éjszaka javul, ha a gyerekülő helyzetben alszik.

Növényterápia

Ribes nigrum (feke­te ribiszke) MG 1DH gyulladáscsökken­tő hatású, a mellékvesét serkenti, növeli a kortizontermelést, erősíti az immunrend­szert, ami legyengíti a fertőzést. Viburnum iantana (ostorménfa) MG 1DH ellazítja a hörgő simaizomzatát, ezáltal könnyebbé válik a légzés. Mindegyik szer esetében az orvos dönti el, hogy hány cseppet kell adni, a gyerek testsúlyától függően. Ha nem megfelelően kezelik a Streptococcus okozta fertőzést, reumatikus lázat okozhat, ami a torokfájás után szív-, vese- és ízületi problémákhoz vezet. Ezért garatgyulladás esetén tanácsos azonnal a gyerekorvoshoz fordulni.

Oligoterápia

A bizmut és a réz an­tibakteriális hatású, naponta egy fiolával adjunk belőle, két hónapon keresztül, váltogatva a bizmutot a rézzel.

Figyelem! A homeopátia és a növényte­rápia nem helyettesíti az antibiotikumkúrát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.