Egészségügyi kérdezz-felelek

Mitől fáj olyan szörnyen a lábam, amikor járok?

A legjobb, ha felkeresi orvosát. Az a tény, hogy a lábfájás megszűnik, amikor abbahagyja a járást, a perifériás artériás betegségnek (PAD) nevezett rendellenességre enged következtetni. Ez az érszűkület egy formája, azaz az artériák falában zsíros lerakódások keletkeznek (ugyanaz a folyamat zajlik, mint a szívbetegségnél, csak ezúttal a lábban).

Érszűkület, érelmeszesedés

A terhelésre bekövetkező végtagfájdalom, amelyet érez, az úgynevezett szakaszos sántítás (claudicatio intermittens)  s azért csak járáskor észleli, mert a verőér szűkülete miatt nem jut elég vér a lábba.

Pihenés közben zsibbadást érezhet a lábszárában vagy lábfejében, miközben a láb bőre hűvösebb és fehérebb lehet. A perifériás érbetegségeknek ezt a formáját ASO-nak (arteriosclerosis obliterans, elzáródásos érelmeszesedés) nevezik az ér fokozatos elzáródása miatt. Az orvos az esetlegesen végzetes vérrögképződés megelőzése érdekében véralvadásgátlót, illetve koleszterinszint csökkentő gyógyszert írhat fel.

Fontos, hogy állapotát figyelemmel kísérje, hiszen a PAD növeli az infarktus és a stroke kockázatát, sőt szélsőséges esetben, ha az ér teljesen elzáródik, a végtag amputációja válhat szükségessé.

Miért fáj hosszú gyaloglás után a lábszáram elülső része?

A leírás a futóknál gyakori, sípcsont melletti fájdalomra (medialis tibialis stressz szindróma) illik. Olyankor alakul ki, amikor megerőlteti a sípcsont két oldalán húzódó izmokat. Pihenéssel és jeges borogatással segítheti a gyógyulást, és a fájdalmat közben ibuprofennel vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentővel (NSAID) enyhítheti. Hogy a jövőben ne forduljon elő többször ez a panasz, tornával erősítse a sípcsont környéki izmokat naponta kétszer.

Emelkedjen a sarkára, maradjon így, amíg 10ig elszámol, azután lassan gördüljön vissza a talpára. Háromszor 10 ismétlést végezzen 1 perces szüneteket tartva. Cserélje le a gyalogláshoz viselt cipőjét, ha nem támasztja meg eléggé a lábát, és így az előrecsúszik. Érdemes ütődéselnyelő talpbetétet használni. Soha ne sajnálja az időt a sportolás előtti bemelegítésre és nyújtásra.

Kérdés: „Néha olyan érzésem van, mintha tűket szurkálnának a bal oldalamba a törzsem alsó részén, máskor pedig hasító fájdalom fut végig a lábamon.”

Szükség van ilyenkor CT-re vagy MRI-re?

Először próbálja ki az alábbi tesztet egy másik személy közreműködésével: feküdjön hanyatt nyújtott lábbal. Segítője tegye a kezét az ön bal bokája alá, és emelje fel a lábát. Ismételjék meg a másik lábbal. Ha emelés közben fájdalmat érzett, valószínű, hogy a gerincoszloptól a medencén át a két lábon végigfutó ülőideget érintő isiász szindróma a probléma.

Leggyakrabban gerincsérv idézi elő: a kitüremkedő porckorong nyomja az ülőideget. Egyéb tünet lehet a lábszárban vagy lábfejben jelentkező gyengeség. Keresse fel orvosát, aki meg tudja állapítani, hogy szüksége van-e CT-re vagy MRI-re. A fájdalom sok esetben egykét hónapon belül elmúlik, főként megfelelő testmozgás és gyógytorna segítségével.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.