Gyermekbetegségek

Koszmó – hogyan kezeljük?

A faggyúmirigy váladékos bőrgyulladásának is nevezik a nagymértékű faggyúkiválasztás miatt. A születés utáni első három hónap­ban a leggyakoribb, de később is előfordul.

Bár nyelvtörténetileg valóban közös gyökérnek, a koszmó nem a kosszal, piszokkal függ össze. Sokkal találóbb a latin elnevezése, a crusta lactea, ami „tejkérget” jelent: valóban fakéreghez hasonló vagy akár egészen pikkely szerű lehet a megjelenése, mintha csak egy kis sárkánykölyök lenne az ember kezében.

Okai

Nem ismertek, és azt sem tudjuk igazán, hogy ebben a problémában mi­lyen szerepet játszanak a faggyúmirigyek. A mirigyek zsírsavakból, trigliceridből és koleszterolból épülnek fel, és szerepük abban áll, hogy a bőrt kevésbé sebezhetővé teszik a környezeti behatásokkal szemben – nap, szél, baktériumok stb. – és kevésbé fogékonnyá a kiszáradásra.

A koszmó egyik esetleges kiváltó oka a hor­monális változás lehet: az anyai hormonok átjutnak a magzat vérébe, és a baba életére az első három hónapban még hatással vannak. Egy másik lehetséges magyarázat egy gomba jelenlétét feltételezi, ami nor­málisan a bőrön található. Biztosan nincs köze a koszmó kialakulásához az anyatejes táplálásnak, a tápszernek vagy a családban előforduló allergiáknak. A koszmót teljesen átmeneti problémának tekinthetjük, ami spontán elmúlik. Teljesen ártalmatlan, még ha nem is túl kellemes látvány.

Tünetek

Az élet első heteiben jelenik meg a hajas fejbőrön. Sárgás-barnás, pik­kelyes, olajos foltok kisebb vagy nagyobb méretben. Ezek a pikkelyek terjeszkedhetnek a homlok, a szemöldök, a fül mögé, az arc középső részén (orron, az ajak és az orr közötti mélyedésben, az állon), a pelenka alatti részen, a hónaljban, a lágyékhajlatban és a nyakon. A bőr kipirosodhat. Egyáltalán nem viszket és nem érzékeny.

Hol jelenik meg?

Leginkább a szemöldökökön, a fülek mögött és a hajas fejbőrön jelenik meg – általában az élet első három hónapjá­ban kezdődik és türelmes kezelés mellett is vissza-visszatérhet akár egy éves koron túl is. Rendkívül gyakori, akár minden második baba szüleit megrémítheti – viszont a gyerekeket általában egyálta­lán nem zavarja, láthatóan nem viszket, nem fáj.

Terápia

Gondozása mindössze a nor­mális higiéniai előírások betartásából áll. Mégis, ha az érintett bőrfelületen fertőzés jelenik meg, vagy növekszik a pirosodás, savó vagy genny szivárog a bőrből, helyi kezelés szükséges az orvos által felírt anti­biotikumos krémmel.

Javaslatok

A hajat kímélő, kifejezetten gyerekeknek szánt samponnal mossuk, olíva­ vagy mandulaolajjal enyhén masszírozzuk meg a fejbőrt, majd puha hajkefével távolítsuk el az elhalt sejteket. A test más részeire is használjunk illatosító- és adalékanyagoktól mentes krémet.

Homeopátia

Különféle szerek állnak rendelkezésre (legalapvetőbbek a Calcarea carbonica, Sulfur és a Psorinum), de mindenképpen az orvos jelölje ki a megfelelő gyógymódot.

Növényterápia

A borágóolaj nagyon hasznos a faggyútermelő mirigyek műkö­désének helyreállítására. Itassunk át egy vattagombócot, és kenegessük meg az érintett részeket.

Drasztikusabb szerekkel való kezelés

Nagyon vastag, makacs pikkelyréteg esetén az áztatás nem biz­tos, hogy megoldja a problémát. Ilyenkor szükség lehet valamilyen „komolyabb” szerre. Lehet ugyan kapni ilyen célra készült koz­metikumot, de vigyázzunk, ezek sokszor túl „hatékonyak”, lemar­hatják a baba vékony bőrét. Ezért inkább a gyerekorvostól kérjünk receptet szalicilsav tartalmú patikai kenőcsre.

A lényeg, hogy ne legyünk türelmetlenek, mert az erőszakos kapargatás vagy a túl erős hatású szaruoldó szerek bánthatják az ép bőrt és irritálhatják a baba szemét. Inkább rendszeresen, akár min­den nap kenjük be a koszmós területeket olajjal. Nincs miért sietni, hiszen a babát biztos nem zavarja ez az ártalmatlan elváltozás és előbb-utóbb a makacsul visszatérő koszmót is kinövik a gyerekek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.